NIEUWSApple

iPhone 15 krijgt usb-c in plaats van Lightning-poort: wat zijn de consequenties?

Gastauteur | 02 augustus 2023 | Fotografie Gastauteur | Apple

In september brengt Apple haar nieuwe reeks iPhones uit, de iPhone 15-serie. Het gonst al van de geruchten over hoe deze serie eruit gaat zien. Eén ding lijkt echter al wel vrijwel zeker te zijn: de voor Apple zo typische Lightning-poort verdwijnt om vervangen te worden voor een usb-c poort. Dat is best een stap om te nemen. Waarom krijgt de nieuwe iPhone 15 een usb-c poort in plaats van een Lightning-poort, en wat zijn de consequenties daarvan?

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Regel van de Europese Unie

Apple introduceerde de Lightning-poort in 2012 en beloofde er toen minimaal tien jaar aan vast te houden. In het jaar dat die belofte waargemaakt werd, begon de Europese Unie zich er tegenaan te bemoeien: men besloot dat vanaf eind 2024 alle smartphones en andere gadgets voorzien moeten zijn van een usb-c poort. Daarvoor is tien jaar vergaderd, dus je zou kunnen zeggen dat de Lightning-poort de discussie op gang gebracht heeft. De beslissing laat Apple geen keus om haar toestellen voor de Europese markt hierop aan te passen, en dat doet men dus alvast ruim op tijd. Veel andere Apple-apparatuur, zoals iPads en MacBooks, zijn overigens inmiddels al voorzien van usb-c-aansluitingen, dus zo’n omwenteling is het nu ook weer niet voor Apple.

Minder afhankelijkheid van Apple-accessoires

Dat de aansluiting op de smartphone verandert, betekent natuurlijk ook wat voor accessoires die je op de telefoon aansluit. Het betekent dat sommige accessoires die je met een kabel kunt aansluiten op je huidige iPhone, niet meer zonder adapter aangesloten kunnen worden op de nieuwe iPhone 15. Dat is vervelend. Tegelijkertijd betekent het ook dat er minder afhankelijkheid ontstaat van Apple-accessoires, omdat nu alle usb-c accessoires ook op de iPhone aangesloten kunnen worden. Dat kan betekenen dat je goedkopere accessoires kunt gebruiken dan de dure officiële gadgets. Daarmee gaat er natuurlijk ook wel wat van de uitstraling van exclusiviteit verloren.

Oplader vervangen

Aansluitend bij het vorige, maar apart benoemd omdat het speciale aandacht verdient, is de oplader voor de telefoon. Apple levert al een paar jaar geen nieuwe opladers meer mee bij haar smartphones, waardoor veel iPhone-liefhebbers hun oude oplader blijven gebruiken. Dat wordt nu dus wel een probleem, want deze moet voorzien zijn van een kabel met een usb-c aansluiting. In veel gevallen zul je enkel de kabel hoeven te vervangen, maar dat neemt niet weg dat dat een ongemak is dat veroorzaakt wordt door deze switch van oplaadpoort.

Sneller opladen en overladen

We blijven nog even bij het opladen, want het gaat immers om de oplaadpoort van het toestel. De Lightning-poort had zo zijn beperkingen, wat eigenlijk bevestigt dat hij vooral geïntroduceerd is om exclusiviteit te creëren. Feit is dat usb-c snellere laadsnelheden ondersteunt dan de Lightning-poort en dat de iPhone 15 dus sneller opgeladen zal kunnen worden als zijn voorgangers. Niet alleen het opladen gaat sneller, maar ook de overdracht van gegevens gaat met een hogere snelheid. Dat zijn pluspunten van de introductie van de usb-c poort op de nieuwe iPhone.

De introductie van de usb-c poort op de nieuwe iPhone 15 is dus geen vrijwillige stap van Apple. Het brengt voordelen, maar voor de traditionele Apple-liefhebbers zeker ook nadelen. Er is echter geen weg terug, tenzij je je nieuwe iPhone voortaan gaat importeren uit een land waar nog wel toestellen met een Lightning-poort op de markt gebracht worden. Maar dat zul je dan eventueel ook met bekabelde gadgets moeten gaan doen.


EDITORS' CHOICE