TIP

Hoe je de levensduur van je laptopbatterij kunt verlengen

Een goede batterijduur is essentieel om optimaal van je laptop te kunnen genieten. Of je nu onderweg bent of thuis werkt, een goed accuduur geeft je vrijheid om je laptop te gebruiken waar je wilt. Niets is dan zo vervelend dan wanneer een laptopbatterij snel leegloopt en je beperkt in zowel je vrijheid als je productiviteit. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de levensduur van je laptopbatterij kunt verlengen. We geven je een aantal handige tips en adviezen om het maximale uit je laptopbatterij te halen, maar de eerste is alvast: investeer altijd in de beste laptop die je kunt krijgen voor je budget.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Helderheid en energie-instellingen aanpassen

Om te beginnen is eenvoudige manier om de levensduur van je laptopbatterij te verlengen het aanpassen van de helderheid van je scherm. Lagere helderheidsniveaus verbruiken minder energie, en daardoor houd je batterij het langer vol. Ook kun je de energie-instellingen van je laptop aanpassen. Schakel bijvoorbeeld over naar de energiebesparende modus als je niet veel rekenkracht nodig hebt voor wat je aan het doen bent. Zet je laptop in de slaapstand als je hem even niet gebruikt. Op deze manieren voorkom je onnodig energieverbruik en haal het je het maximale uit een volle accu.

Ongebruikte programma's en apps afsluiten

Laat jij gemerkt of ongemerkt veel programma’s openstaan op je laptop die op de achtergrond blijven draaien? Dat kan een aanzienlijke invloed hebben op de batterijduur van je laptop. Sluit regelmatig ongebruikte programma's en apps af om energie te besparen. Ook is het zinnig om te controleren op automatisch opstartende programma's, want die zijn mogelijk onnodig actief. Als je alleen de programma’s laat draaien die je op dat moment nodig hebt, verbruik je ook niet meer batterij dan nodig en profiteer je er langer van.

Extreme temperaturen vermijden

Dit is een belangrijke tip voor de totale levensduur van je accu: stel hem niet bloot aan te hoge of lage temperaturen. Laptopbatterijen zijn namelijk gevoelig voor extreme temperaturen. Hitte kan de batterij beschadigen en de capaciteit verminderen, terwijl kou ervoor kan zorgen dan de reactiesnelheid van de batterij vertraagt. Daarom is het belangrijk dat je je laptop niet in een hete auto of direct in de zon bewaart, en er ook koude omgevingen mee vermijdt. Als je je laptop niet gebruikt, bewaar hem dan op een koele, droge plaats.

De juiste oplader gebruiken

Nog een tip om de levensduur van je laptopbatterij te verlengen: gebruik altijd de originele oplader die bij je laptop is geleverd, of een door de fabrikant goedgekeurde vervanger. Andere opladers kunnen namelijk een verkeerde spanning leveren, en dat kan schadelijk kan zijn voor de batterij. Laat je laptop ook niet constant aan de oplader liggen als hij al volledig is opgeladen, want ook dit kan de batterij beschadigen.

Laptop en drivers regelmatig updaten

Software-updates zorgen niet alleen voor betere prestaties van je laptop, maar kunnen ook de batterijduur verlengen. Fabrikanten brengen immers regelmatig updates uit om de energie-efficiëntie van laptops te verbeteren. Daarom is het extra belangrijk dat je de nieuwste software-updates installeert en de drivers van je laptop up-to-date houdt. Deze updates kunnen kleine optimalisaties bevatten die de batterijduur aanzienlijk kunnen verbeteren.

Met de juiste aanpassingen en zorgvuldig gebruik kun je er dus voor zorgen dat je laptopbatterij langer meegaat en je minder vaak hoeft op te laden. Natuurlijk is het zo dat ook de laptop zelf een rol speelt. Het begint immers met een investering in een laptop die van zichzelf een goede accuduur heeft en een laag energieverbruik heeft. Vaak kun je hier bij een beste koop laptop zoals beoordeeld door de Consumentenbond wel van op aan. Maar ook bij een laptop die van zichzelf een goede accuduur heeft, moet je voorzichtig omspringen met je accu. Zorg goed voor je laptop, dan heb je er zo lang mogelijk plezier van.


EDITORS' CHOICE