NIEUWSLinn

Linn Sondek LP12-50: gelimiteerde oplage jubileumdraaitafel ontworpen door Sir Jony Ive

Het Schotse audiobedrijf Linn heeft vanwege zijn vijftigjarig jubileum zijn welbekende draaitafel LP12 uit 1973 uitgebracht in een gelimiteerde jubileumoplage. De draaitafel is ontworpen door Sir Jony Ive die een aantal iconische ontwerpen van de Amerikaanse fabrikant Apple op zijn naam heeft staan. Er komen maar 250 exemplaren van de LP12-50 op de markt en het is “wie het eerst komt, die het eerst maalt”.

Linn Sondek LP12-50: jubileumdraaitafel

Jony Ive is een van de meest invloedrijke ontwerpers van de afgelopen decennia en is verantwoordelijk voor het ontwerp van een heleboel producten. Vermoedelijk het meest bekend zijn de iconische creaties voor Apple, t.w. de originele iMac, iPod, iPhone en iPad. Ive zegt hier zelf het volgende over: “een van de eerste producten die ik heb ontworpen was de iMac G3 (1998) met zijn transparante behuizing in verschillende felle kleuren. Dit ontwerp speelde een belangrijke rol bij de terugkeer van Apple naar succes nadat het bedrijf in de jaren negentig van de twintigste eeuw op de rand van de afgrond stond.”

In 2015 stopte Ive met de dagelijkse werkzaamheden bij Apple, maar behield de functie van Chief Design Officer. Ive verliet uiteindelijk de groep in 2019 om zijn eigen ontwerpbedrijf te starten met de naam Love From. Dit is een collectief van ontwerpers, muzikanten, filmmakers en andere kunstenaars. De band met Apple was echter niet helemaal verbroken, want Apple was inmiddels klant van LoveFrom. Zo zou Ive betrokken zijn geweest bij het ontwerp van de nieuwe iMac met de M1-chip. Ive was ook uitvoerend producent van de korte film The Boy, the Mole, the Fox and the Horse voor Apple TV+. Het lettertype op de website van LoveFrom is ook ontworpen door Ive in samenwerking met het San Francisco Font-ontwerpteam van Apple.

De Linn Sondek LP12-50, die overigens bijna 60.000 euro kost, is het eerste post-Apple hardwareproject waar Ive de hand in heeft gehad. Naar eigen zegen heeft Ive het werk gedaan zonder beloning te krijgen., uit “pure liefde voor muziek”. “De eerste grote muziekspeler die ik hebt ontworpen was de eerste iPod, en daarmee begon een reis met meerdere generaties iPods en meerdere AirPods en muziekaccessoires. Ik voel me echt gelukkig dat de cirkel rond is... zoveel jaren na mijn eerste bezoek aan de fabriek,” aldus de toelichting van Jony Ive.

De technische details van de Sondek LP12-50 zijn momenteel nog wat spaarzaam. Klankmatige verbeteringen zijn volgens de fabrikant afkomstig van Linn's geheel nieuwe Bedrok-sockettechnologie, die bestaat uit orthogonale lagen beukenhout die onder extreme druk worden verwerkt tot een geheel nieuw, solide en massief materiaal. Het resulterende ultradichte hout zou een verwaarloosbare resonantie hebben en een uitstekende isolerende behuizing bieden voor het mechanisme van de draaitafel.

Linn Sondek LP12-50: prijs en leveringsinformatie

Om in het bezit te komen van een Sondek LP12-50 zal de klant 59.000 euro moeten betalen en zich via een formulier bij Linn aanmelden. En wel zo spoedig mogelijk. In volgorde van aanmelding zal de draaitafel, waarvan er 250 stuks gebouwd zullen worden, persoonlijk worden afgeleverd en opgesteld zodra de LP12-50 de Linn-fabriek in Schotland heeft verlaten. Dit zal ergens tussen augustus 2023 en maart 2024 gebeuren.

MERK

EDITORS' CHOICE