NIEUWSWharfedale

Wharfedale Elysian 3: nieuwe vloerstaander

Het Engelse luidsprekermerk Wharfedale heeft een nieuwe vloerstaander in de Elysian productlijn aangekondigd. De nieuwe Elysian 3 vult een beetje het gat tussen het forse monitormodel Elysian 2 en de vloerstaande Elysian 4. Uiteraard is een heleboel van de techniek van familieleden overgenomen.

Wharfedale Elysian 3

Waar staat de term “Elysian” voor? In de Griekse mythologie zijn de Elysische Velden of Elysium een hemelse plek waar heldhaftigen en deugdzamen worden beloond in het hiernamaals. Een soort voorloper van het Christelijke paradijs dus. Elysian, als bijvoeglijk naamwoord, betekent zoiets als “gelukzalig” of "paradijselijk".

De Elysian productlijn van Wharfedale heeft lange tijd een kloof gehad tussen enerzijds de tweeweg monitorluidspreker Elysian 1 en de grotere drieweg monitorluidspreker Elysian 2 en anderzijds de forse vloerstaande Elysian 4, een driewegontwerp met vier drivers. Wharfedale's Director of Acoustic Design, Peter Comeau , verklaart: “De Elysian luidsprekers leveren kwaliteiten die veel duurdere high-end ontwerpen evenaren en overtreffen. De Elysian 3 neemt de veelgeprezen Elysian 4, d.w.z. het vlaggenschip van Wharfedale’s portfolio, en verkleint zijn voetafdruk tot een formaat dat sommigen gemakkelijker zullen vinden, terwijl de uitzonderlijke techniek behouden blijft die inherent is aan elk Elysian ontwerp. De holistische en compromisloze benadering van elk element van het luidsprekersysteem, t.w. de drivers, de cross-over en de behuizing, stelt de Elysian 3 in staat om het volle karakter van instrumenten als cello en basgitaar over te brengen zonder de dynamiek van het muzikale recital te beperken.”

De Elysian 3 van het Britse Wharfedale heeft dezelfde combinatie van driver-, cross-over- en kasttechniek als de overige leden van de Elysian productlijn. De tweeter is een Air Motion Transformer (AMT) van 27 x 90 millimeter gecombineerd met een 150 millimeter middentoner en twee 180 millimeter woofers. Wharfedale geeft een frequentiebereik op van 44 Hz tot 22 kHz (+/-3dB) en 89 dB gevoeligheid (2,83 Volt /1 meter). De nominale impedantie is vier Ohm.

De nieuwe Elysian 3 van Wharfedale neemt het driewegontwerp met vier drivers van de 1.188 x 402 x 432 millimeter (H x B x D) metende Elysian 4 en levert deze in een gemakkelijker te accommoderen formaat van 1.050 x 263 x 285 millimeter (H x B x D). Dit komt neer op ongeveer 11 procent korter dan zijn grotere broer/zus/weet niet, maar een derde minder breed en diep, waardoor hij een veel compactere voetafdruk heeft.

Wharfedale Elysian 3: drivers

Wharfedale stelt dat de ontwikkeling van de grote hoogwaardige AMT die in de hele serie werd gebruikt, een cruciaal onderdeel was van het project om tot de uiteindelijke Elysian te komen. De AMT heeft een ultralichtgewicht PET-membraan en een akoestisch gedempte achterkamer om nauwkeurig en lieflijke hoge tonen te leveren.

De middentoner en woofers hebben een conus gemaakt van een geweven glasvezelmatrix om te passen bij de gevoeligheid en nauwkeurigheid van de AMT. De lage massa en hoge sterkte met de toevoeging van een coating met hoge plasticiteit beheersen het akoestische gedrag van de drivers. De 150 millimeter middentoner van de Elysian 3 is identiek aan die van de Elysian 4 en Elysian 2. De in het midden van de conus geplaatste faseplug is speciaal gevormd om de output te lineariseren over een brede bandbreedte, zelfs buiten de as.

De conussen van het paar 180 millimeter woofers hebben net als de middentoner een zeer flexibele rubberen rand en worden aangedreven door een speciaal ontwikkeld motorsysteem met lage vervorming. Wharfdale heeft zijn eigen interpretatie van een basreflex systeem toegepast, genaamd Slot-Loaded Profiled Port (SLPP). Volgens de ontwerpers wordt daarmee de energie met de laagste frequenties afgevoerd naar een gleuf aan de onderkant van de luidspreker, die speciaal is geprofileerd om de hoge interne druk gelijk te maken aan de lage druk in de kamer. Dit vermindert de typische vervorming van basreflexsystemen en verhoogt de efficiëntie van de poort. Doordat de lucht gelijkmatig in de ruimte wordt verspreid, hoeft er ook minder aandacht te worden besteed aan de plaatsing.

Wharfedale Elysian 3: cross-over en behuizing

De output van de drivers wordt gecombineerd via een geavanceerd cross-overfilter met kantelfrequenties op 375 Hz en 2,9 kHz. Naar eigen zeggen zijn honderden uren besteed aan luistertests. Wharfedale gaat er prat op dat met name de faseconsistentie over de output van de driver een breed scala aan zitposities mogelijk maakt en stimuleert dat de vermogensrespons zeer lineair is in de hele luisterruimte.

De kast van de Elysian 3 is voorzien van handgemaakt fineer dat is versterkt door echte pianolakken en met de hand gepolijst tot zes niveaus van diepte om een verbluffende afwerking te geven. Onder het fineer bevindt zich een sandwich van houtsoorten met een verschillende dichtheid. De fabrikant noemt dit Panel Resonance Optimization System (PROS). Hiermee wordt volgen Wharfedale paneelresonantie verminderd tot onder de hoorbare grens.

Wharfedale Elysian 3: prijs en leveringsinformatie

De Wharfedale Elysian 3 is naar verluidt vanaf juli verkrijgbaar in de uitvoeringen zwart, wit of walnoot, alledrie met de hand afgewerkt in hoogglans pianolak. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE