NIEUWSWilson Audio

Wilson Audio Sasha V: forse en zware doch delicate vloerstaande luidspreker

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Wilson Audio heeft de Sasha V aangekondigd, een 120 centimeter hoge en 111 kilogram zware vloerstaande luidspreker. De woofers enerzijds en de middentoner en tweeter anderzijds hebben ieder hun eigen behuizing. De kantelhoek van de behuizing van de middentoner en tweeter is regelbaar. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

Wilson Audio Sasha V

De vloerstaande Sasha V wordt door Wilson Audio met de hand gemaakt met gebruik van gepatenteerde materialen zoals het eigen zogenoemde X-Material, S-Material en V-Material naast minder mysterieuze maar hoogwaardige elementen zoals koolstofvezel, aluminium van ruimtevaartkwaliteit, roestvrij staal en niet te vergeten de gouden verbindingen over het gehele signaalpad.

De Sasha V is voorzien van een Convergent Synergy Carbon (CSC) tweeter, die voor het eerst werd gebruikt in Wilson Audio’s model Alexx V. De fabrikant stelt dat de interne 3D-geprinte achtergolfkamer van koolstofvezel zorgt voor een groter hoogfrequentiebereik, soepele lineariteit en nauwkeurige hoogfrequente harmonische expressie.

De middentonen worden verzorgd door Wilson's 7-inch AlNiCo (aluminium – nikkel – kobalt) QuadraMag-driver, ontworpen om naar eigen zeggen een grotere soundstage-dimensionaliteit te bieden in het gebied van de middentonen waar het menselijk oor het meest gevoelig voor is. Eerder beschikbaar in Wilson Audio’s modellen Chronosonic XVX-, Alexx V- en Alexia V-, is de QuadraMag ook een integraal onderdeel geworden van de Sasha V.

Gefreesd X-materiaal wordt gebruikt in de interne versteviging van de Sasha V. De zijwanden van de behuizing van de woofers zijn gemaakt van massief X-materiaal. De bovenste behuizing, voor de middentoner en tweeter, is ook voorzien van X-Material. Wilson Audio verklaart dat de nieuwste versie van X-materiaal 25 procent dikker is dan die gebruikt in de Sasha DAW. Deze toename zou de behuizing beter versterken en de dichtheid verhogen, waardoor resonanties die de prestaties in gevaar kunnen brengen, worden verminderd.

Wilson Audio’s V-materiaal is in de Sasha V tussen de modules geschoven, omdat dit nauwkeurige vibratiecontrole belooft en zorgt voor isolatie van de bovenste module van de basmodule, vergelijkbaar met de Alexx V en Alexia V. V-materiaal is ook gebruikt bij de eigen zogenoemde Acoustic Diodes die trilllingen in slechts één richting doorlaten.

De baffle waar middenntoner en tweeter in zijn gemonteerd bevat Wilson Audio's gepatenteerde S-Material, in essentie een mix van materialen die volgens de ontwerpers een zeer stabiel en resonantiearm koppelingsoppervlak vormt voor de midrange driver. Dit biedt extra ondersteuning voor de QuadraMag middentoner.

De cross-overs van de Sasha V zijn voorzien van met de hand geselecteerde en/of handgemaakte componenten, inclusief de condensatoren, met dank aan Wilson Audio's interne condensatorproductieafdeling (Reliable Capacitors).

De opgegeven gevoeligheid is 88 dB (1 Watt / 1 meter / 1 kHz). Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 32 kHz (+/- 3 dB). De impedantie is vier Ohm met een minimum van 2,36 Ojm bij 82 Hz.

Wilson Audio Sasha V: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE