NIEUWSOrtofon

Ortofon lanceert toonarmen AS-212R en AS-309R

De Deense bouwer van draaitafelelementen Ortofon heeft een tweetal nieuwe toonarmen gelanceerd. De Ortofon AS-212R is een toonarm met een lengte van negen inch en de nieuwe Ortofon AS-309R is twaalf inch lang. Beide toonarmen worden volgens de fabrikant gekenmerkt door het feit dat er veel belang werd gehecht aan de hoogste precisie om een zo nauwkeurig mogelijke uitlezing van de plaatgroef te bewerkstelligen.

Ortofon AS-212R en AS-309R

De nieuwe toonarmen van het Deense Ortofon A/S hebben bijzonder hoogwaardige en verbeterde lagers, die zorgvuldig zijn verwerkt en zorgen voor een soepele en nauwkeurige beweging van de toonarm terwijl deze de groeven van de plaat volgt. De stylus blijft naar eigen zeggen altijd uitgelijnd met de groeven, waardoor vervorming wordt geminimaliseerd en een uitstekende geluidskwaliteit wordt geleverd. Ook aan de afwerking is de nodige aandacht besteed. Het matte legeringsoppervlak zorgt voor een aangenaam gevoel en geeft een premium ervaring.

Volgens de ontwerpers zijn de nieuwe toonarmen gebruiksvriendelijk, zowel m.b.t. de installatie en configuratie als m.b.t. dagelijks gebruik. De AS-212R en Ortofon AS-309R kunnen in hoogte worden versteld om het gebruik van verschillende elementen te vergemakkelijken. Voorts zijn ze statisch gebalanceerd, hetgeen de aanpassing van de volgkracht en de anti-skating-functie vereenvoudigt. De toonarmen zijn ontworpen volgens de Baerwald-geometrie, hetgeen volgens Ortofon A/S tot een minimale volgfout leidt.

Aan het uiteinde van de S-vormige toonarmbuis bevindt zich een universele aansluiting voor headshells van messing. Dit geeft maximale flexibiliteit en niets staat het gebruik van een grote verscheidenheid aan elementen in de weg. De fabrikant legt in dit verband uit dat het gebruik van de toonarmen mogelijk is dankzij twee contragewichten uit de Ortofon Concorde Series tot de Ortofon SPU Series. Elementen met een gewicht van tussen 18 en 26 gram kunnen worden gebruikt met het standaardgewicht en elementen met een gewicht tussen 26 en 38 gram met het zware gewicht.

Een vijfpins DIN-toonarmaansluiting maakt het gebruik van een grote verscheidenheid aan kabels mogelijk. Intern zijn de toonarmen uitgerust met Ortofon 6NX-TSW-1010 toonarmkabels.

Ortofon AS-212R en AS-309R: prijzen en leveringsinformatie

We weten niet wanneer precies de levering gaat beginnen. Op de website van Ortofon staat “Coming soon”. De adviesprijs van de AS-212R is net geen 3.000 euro. De AS-309R is 100 euro duurder.


EDITORS' CHOICE