NIEUWSThorens

Thorens TD 124 DD 140th Anniversary: jubileummodel draaitafel

Draaitafelmerk Thorens bestaat 140 jaar en het halen van deze respectabele hoge leeftijd wordt gevierd met de lancering van jubileummodel TD 124 DD 140th Anniversary. Wie belangstelling heeft moet zich even realiseren dat er maar 140 exemplaren zullen worden gebouwd en verkocht.

Thorens TD 124 DD 140th Anniversary

De TD 124 DD 140th Anniversary is gebaseerd op de TD 124 die in de jaren zestig van de vorige eeuw is gebouwd en verkocht. De TD 124 DD 140th Anniversary lijkt op het eerdere model maar is volgens de fabrikant een nieuwe draaitafel in de gedaante van zijn voorouder. Het jubileummodel is afgeleid van de in 2020 gelanceerde TD 124 DD en heeft ook een nieuwe toonarm genaamd TP 124.

Het wereldwijde succes van de TD 124 DD weerhield de fabrikant er naar eigen zeggen niet van verder te onderzoeken, te luisteren en te experimenteren op deze toch al grotendeels perfecte platenspeler. Tijdens het ontwikkelingsproces hebben de ontwerpers een aantal echt effectieve upgrades gevonden die nu hun weg vinden naar de jubileumspeler TD 124 DD 140th Anniversary.

Op het eerste gezicht is het nieuwe tweelaagse draaiplateau zichtbaar, die de toch al zware aluminium draaiplateau van de TD 124 DD combineert met een vijf millimeter dikke laag massief koper. Het tonale succes van deze maat komt niet alleen voort uit de hogere massa, maar ook uit de interactie van twee zeer verschillende materialen, waarvan de natuurlijke resonanties elkaar onderdrukken.

De nieuwe bedrading van de TP 124-toonarm is minder voor de hand liggend dan de sandwichplaat, maar nauwelijks minder de moeite waard: in de Anniversary-versie verbindt een hoogzuivere zilverdraad het element met de uitgangen. De nieuwe bedrading heeft volgens Thorens een positief effect, vooral bij stille, laagohmige MC-pickups. Tot deze systeemfamilie behoort ook de derde exclusieve upgrade van de Anniversary: een speciale versie van het element SPU 124, die de Deense fabrikant Ortofon speciaal met spoelen van puur zilver produceert. Thorens heeft Ortofon zelfs kunnen overtuigen om het oude bakelietmateriaal te gebruiken voor de klassieke klankkastbehuizing in plaats van het nieuwere vezel-kunstharsmengsel.

De krachtige directe aandrijving van de TD 124 DD wordt ook gebruikt in het jubileummodel. Het garandeert een langdurige perfecte, rustige en onderhoudsvrije werking. En het zorgt voor deze heel bijzondere dynamische grip, die doet denken aan het gripvolle wrijvingswielgeluid van het zestig jaar oude originele model, maar verrijkt met volledig nieuwe, elegante facetten. Behalve de zilveren bekabeling komt de TP 124 toonarm ook overeen met het 2020 model. De torsiestijve armbuis, de iets hogere effectieve massa, uitstekende lagerkwaliteit en de SME-headshell-koppeling maken hem voorbestemd voor de competente geleiding van de allerbeste MC-systemen.

Thorens TD 124 DD 140th Anniversary: jubileumafwerking

Passend bij de gelegenheid heeft Thorens echt houtfineer van tijdloze schoonheid geselecteerd, wat de TD 124 DD 140th Anniversary ook qua uiterlijk tot een waardevolle zeldzaamheid maakt. Voor een samenhangende totaalindruk is ook het armbord gemaakt van hoogglans gelakt en handgepolijst hout.

Thorens TD 124 DD 140th Anniversary: prijs en leveringsinformatie

Dit fraaie jubileum draaitafelsysteem wordt gebouwd in een oplage van slechts 140 exemplaren. De TD 124 DD 140th Anniversary is alleen verkrijgbaar als complete set inclusief de SPU 124 Anniversary voor net geen 12.000 euro.


EDITORS' CHOICE