Review: Bang & Olufsen Beosound Theatre soundbar

Harro Tillema | 22 juni 2023 | Bang & Olufsen

SAMENVATTING

De multifunctionele Bang & Olufsen Beosound Theatre beantwoordt aan alle belangrijke criteria om zich als een highend soundbar te mogen classificeren. Deze oplossing doet alles wat we ervan verwachten en zelfs een beetje meer.

PLUSPUNTEN

  • Design
  • Beleving
  • Dynamiek
  • Schaalbaarheid

MINPUNTEN

  • Centerkanaal zou stemmen met een fractie meer body mogen weergeven
  • Maximale configuratie behoeft een premium banksaldo

Bang & Olufsen weet al jaren met industrieel ontwerp en moderne technologie de brug te slaan naar lifestyle. Met de introductie van de nieuwe high-end Beosound Theatre soundbar voegt de fabrikant hier een nieuw hoofdstuk aan toe. Om een goede indruk van de prestaties van deze nieuwe oplossing op homecinemagebied op te doen, ontvingen we onlangs een uitnodiging om deze soundbar in de splinternieuwe showroom van Rosseel in Loppem te komen beleven. Uiteraard gingen we daar graag op in.

Bang & Olufsen Beosound Theatre

Met de introductie van de Beosound Theatre bewijst Bang & Olufsen ook vandaag de dag begeerlijke oplossingen voor beeld en geluid te produceren waarbij technologie en vormgeving integraal onderdeel uitmaken van de totaalbeleving. De Beosound Theatre soundbar is fraai om te zien en is bovendien voorzien van alle hedendaagse features. Maar mogen we bij deze 18 kilogram wegende B&O-oplossing voor thuisbioscopen eigenlijk nog wel spreken van een ‘soundbar’? Feitelijk is dit een compleet geïntegreerd geluidssysteem dat geheel zelfstandig een grootse Dolby Atmos beleving neerzet.

De knappe Beosound Theatre beschikt over een ingebouwde home cinema processor, die Dolby Atmos 7.1.4 combineert met het B&O True Image algoritme. Hiermee worden zowel de 12 ingebouwde luidsprekers als tot maximaal 16 externe luidsprekers aangestuurd (waarvan 8 draadloos via WiSA en 8 bekabeld via PowerLink). Opvallend zijn de twee 6,5” custom made woofers die zorgen dat Beosound Theatre ook zonder externe subwoofer de diepste basklanken kan weergeven.

De soundbar is voorts uitgerust met voldoende aansluitingen. We tellen drie HDMI poorten met CEC, één HDMI poort met E-ARC, een analoge audio ingang via USB-C, een Ethernet switch met vier 1GBit poorten waarvan één wordt toegewezen aan de integratie en controle van het LG OLED scherm met de Bang & Olufsen software, Bluetooth 5.1 en PUC (Peripheral Unit Control). Deze laatste technologie zorgt ervoor dat alle randapparatuur kan worden bediend met één Beoremote One bluetooth afstandsbediening.

Een gezellig bezoek aan onze zuiderbuur

Wanneer we onze auto in het West-Vlaamse Loppem parkeren zijn we onder de indruk van het fraai ontworpen experience center dat tevens dient als hoofdkantoor en centraal magazijn. We betreden de showroom via een brede, fluisterstil openende schuifdeur. Hier begint voor ons al een premium belevingsniveau. Behalve prominente, in de EU gefabriceerde audiovisuele oplossingen vinden we in de verschillende vleugels van het pand topmerken in witgoed, designer meubilair en woonaccessoires. Alvorens we de Bang & Olufsen afdeling betreden, maken we kennis met de eigenaars van het in 1964 opgerichte familiebedrijf.

Het hedendaagse Rosseel blijkt te zijn uitgegroeid van een gezellige productgerichte dorpswinkel met uitzicht op de dorpskerk tot een modern oplossingsgericht experience center. Op het moment dat de jongere generatie het bedrijf in 2015 overneemt wordt er gespecialiseerd in premium merken waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van in de EU vervaardigde merken centraal staan. Bij het ‘nieuwe’ Rosseel draait álles om beleving. Een merk als Bang & Olufsen past daar uiteraard goed in, met een compleet nieuw experience center (2022) als resultaat.

Bang & Olufsen Beosound Theatre: Optiek

In de ruim opgezette Bang & Olufsen omgeving staan alle beschikbare modellen in variërende grootte en kleurstellingen opgesteld. Wij nemen plaats op het comfortabele designer bankstel en krijgen onder het genot van een kopje koffie een uitgebreide introductie van de Beosound Theatre. De soundbar heeft een flink formaat, maar dankzij de vorm heeft van een scheepsromp komt deze toch rank over. Omdat de televisie met de optionele VESA-muurbeugel of de elektrisch draaibare vloerstandaard midden boven de soundbar wordt geplaatst, wordt de diepte nog eens optisch gehalveerd.

Voor een optimale integratie in het Bang & Olufsen ecosysteem is de Theatre leverbaar in blank, zwart en in een goud geanodiseerd aluminium. De Beosound Theatre wordt geleverd zonder grill zodat de klant zelf de afwerking kan kiezen. Hierbij kan naar wens worden gekozen uit akoestisch transpartante stof of houten grills in verschillende kleuren.

De Beosound Theatre is ontworpen met de OLED-televisies van Bang & Olufsen partner LG. Dankzij de optioneel verkrijgbare passtukken sluit de Theatre naadloos aan bij het 55, 65 en 77-inch beeldformaat van een LG OLED. Heeft u nu een 55-inch OLED en bent u na een paar jaar toe aan een groter beeldformaat, dan hoeft u enkel een andere passtukken te bestellen. De Theatre laat zich eenvoudig bedienen via de merkeigen app voor iOS of Android of via Beoremote One BT. Uiteraard is de soundbar ook met elke andere moderne televisie te gebruiken.

Bang & Olufsen Beosound Theatre: True Image techniek

De Bang & Olufsen Beosound Theatre is niet enkel mooi om te zien, het is een echt technologisch hoogstandje op gebied van Home Cinema. De Beosound Theater is net als de Beovision televisies van Bang & Olufsen voorzien van haar sublieme True Image processor. Eén van de pluspunten van deze technologie is de ruimtelijke weergave van stereo content waarbij de algoritmen een overtuigende ruimtelijke geluidsweergave neerzetten wanneer de Theatre is aangevuld met een set luidsprekers voor de achter kanalen.

Een min of meer vergelijkbaar principe kennen we nog uit de begindagen van surround sound, maar de fabrikant heeft dat tot in het kleinste detail geperfectioneerd. Heeft u een premium Audi, BMW of Aston Martin voorzien van een Bang & Olufsen Advanced 3D Sound Systeem, dan zult u een vergelijkbare winst aan ruimtelijkheid al bewust of onbewust hebben ervaren.

Beide systemen, al zijn deze apart van elkaar ontworpen, maken gebruik van hetzelfde basisprincipe en technieken die de afgelopen jaren door de fabrikant zijn ontwikkeld. Om een overtuigende driedimensionale geluidsbeleving neer te zetten vertrouwt de fabrikant op twaalf interne drivers waaronder een dubbele 6,5 inch subwoofer in combinatie met DSP en 800 Watt aan klasse D vermogen en levert zonder externe luidsprekers of subwoofer een kamer vullende dynamische geluidsbeleving vanaf 28 Hertz!

Met de meegeleverde meetmicrofoon kan de gebruiker zelf de meest optimale geluidskwaliteit realiseren in de ruimte waar de soundbar wordt gebruikt. Met de ingebouwde presets kan het geluid vervolgens nog naderhand worden aangepast op gaming, film, muziek et cetera. De soundbar kan naar wens worden uitgebreid met maximaal 16 Beolab luidsprekers waarvan 8 draadloze WiSA luidsprekers aangevuld met 8 via Bang & Olufsen PowerLink bekabelde luidsprekers voor een indrukwekkende 7.1.4 surround weergave. Hoe meer luidsprekersystemen hierbij worden toegepast, hoe accurater de cinema beleving wordt.

Bij het afspelen van meerkanaals content ‘herkent’ de True Image processor additioneel aangesloten luidsprekers en zorgt ervoor dat de geluidsweergave overeenkomstig wordt geoptimaliseerd. Het aantal ingangskanalen wordt hierbij slim verdeeld over het aantal uitvoerkanalen waarover het Beosound systeem beschikt. Dankzij slimme True Image algoritmen worden de ontbrekende kanalen met de ingebouwde drivers en de additioneel toegevoegde luidsprekers op de corresponderende plek in het geluidsbeeld neergezet. Op deze manier is het mogelijk om de cinema beleving stapsgewijs uit te breiden tot het gewenste eindniveau.

Naast het slim aansturen van de toegevoegde luidsprekers, wordt tevens rekening gehouden met het type content dat wordt bekeken en de luisterpositie om muziek te luisteren of om filmcontent te beleven. Op deze manier maakt Bang & Olufsen het met deze fraaie Beosound Theater wel heel erg gemakkelijk om muziek te luisteren, televisie te kijken en te genieten van een full-blown cinema ervaring in uw eigen huis.

Indien u in het bezit bent van vintage Beolab luidsprekers, dan kunnen deze met een additionele WiSA ontvanger worden gebruikt in combinatie met de Beosound Theater. Op deze manier krijgen deze luidsprekers een interessant tweede of derde leven. Hierbij is het vermeldenswaardig dat Bang & Olufsen bij de ontwikkeling alle bestaande Beolab luidsprekers opnieuw in haar laboratorium heeft gemeten en deze parameters stuk voor stuk in de DSP van de soundbar opgeslagen zodat deze vintage luidsprekers beter zullen klinken dan ooit tevoren.

Bang & Olufsen Beosound Theatre: Toegevoegde beleving

De Bang & Olufsen Theatre bezit feitelijk veel meer functionaliteit dan nodig voor de upgrade van het geluid van uw televisie. Deze soundbar is zodanig ontworpen dat deze een indrukwekkende cinema experience laat beleven zonder additionele luidsprekers of externe subwoofer. Is de Beosound Theatre in staat om een conventionele cinemaset te vervangen? Maakt het hierbij nog verschil of we een indrukwekkende actiefilm, een live concert of muziekfilm bekijken? Bezit deze designer soundbar bovendien de kwaliteiten om een conventionele hifi-installatie te vervangen indien u kiest voor een minimalistische inrichting van uw woonkamer of kleiner behuisd bent? Veel vragen waar wij in Loppem een antwoord op gaan vinden.

We beginnen met een fragment van Queen op het moment dat in de oefenruimte het nummer ‘We Will Rock You’ wordt geboren. Dit deel klinkt droog en neutraal. Wanneer deze scene overgaat in de live-versie worden we verrast door de magnifieke laagweergave waarbij de haren op onze onderarmen rechtovereind gaan staan. Vervolgens beluisteren we het nummer Shallow uit A Star Is Born.

Deze track begint redelijk timide en beluisteren een licht gejuich en subtiele ruimte echo’s wanneer we een additionele set Beolab 28 luidsprekers erbij inschakelen voor de achter kanalen. Zang via de coaxiale midrange tweeter van het centerkanaal heeft een direct karakter en laat stemmen met een uitstekende definitie horen. Wanneer de band inspringt ervaren we een instant kippenvelmoment. Wat heeft het laag een heerlijke punch en loopt deze mooi gecontroleerd door tot in het sublaag. De uithalen van Lady Gaga geven ons hierbij kippenvel van ons nekvel tot onze enkels. Met een gemiddelde set, soundbar of enkel een televisie blijft er niets aan emotie in dit nummer over, maar wat hoogstandje wanneer we deze track via de Beosound Theatre beleven!

Wanneer we van content wisselen en de Le Mans filmtrailer opzetten klinken de dialogen realistisch vanuit het centrum van het geluidsbeeld en zijn zelfs op lagere volumes prima te volgen. Stemmen klinken een beetje droog en timide, maar zijn uitstekend zonder ondertiteling te volgen. De stereo opbouw is kamerbreed. Worden de Beolab 28s hierbij ingeschakeld dan ontstaat er een geluidsbeeld in een boog van ongeveer 270 graden. Deze start rechtsachter en begeeft zich heel vloeiend via de soundbar richting de speaker linksachter.

Op deze manier ervaren we een ultrabreed stereobeeld wanneer de bolides op het scherm langsrazen. Bij de filmclip van Dune ervaren we heldere dialogen en worden geluidseffecten in combinatie met de Beolab 28s heerlijk ruimtelijk weergegeven. Bij dynamische passages ervaren we een krachtig laag waarbij ook de ingebouwde sub in elk van de Beolab 28s een deel van dit laag verzorgen. De beleving is zodanig realistisch dat we ons bijna aanwezig voelen op de winderige zandplaneet.

Wanneer we tot slot overschakelen naar stereomuziekweergave beluisteren we diverse muziekstukken. Van pop tot klassiek, van studio tot live. Stemmen worden telkens goed gedefinieerd vanuit het midden weergegeven, het denkbeeldige podium wordt realistisch neergezet en het laag in de muziek wordt met een flinke kracht weergegeven, zonder zwaar of vermoeiend te worden.

Wanneer we de Beolab 28s er wederom bij inschakelen ervaren we via deze luidsprekers uitsluitend echo-effecten en een klein beetje aanvullende ruimte informatie waarmee de weergave net iets rijker wordt. Slagwerk heeft impact en de detaillering in de muziek is snel en levendig. De scheiding tussen de verschillende elementen is, zeker voor een soundbar, van uitstekende kwaliteit. Instrumenten worden met voldoende snelheid weergegeven zodat we het idee hebben naar een instrument met al haar imperfecties, nuances en unieke eigenschappen te luisteren. De Icepower klasse D versterkers en de True Image algoritmen van Bang & Olufsen leveren hier wereldprestaties.

Onze indruk van de Beosound Theatre

Door sommigen wordt gesteld dat Bang & Olufsen financieel onbereikbaar is. Wij vinden deze aanname echter niet helemaal terecht. Een goede beleving hoeft ook bij B&O namelijk niet de hele wereld te kosten. De fabrikant heeft een breed en diep productprogramma dat begint met kwalitatief goede oplossingen voor een eerlijke prijs. Ja, een volledig aangeklede configuratie behoeft wel een aanzienlijke investering, maar een goede conventionele 5.1 set van een A-merk met kwalitatief goede luidsprekers, een subwoofer, bijpassende Dolby Atmos versterking en kwaliteitsbekabeling zal ook al snel uitdraaien op een flinke investering.

Bang & Olufsen heeft daarentegen een tijdloos design, is duurzaam ontworpen én is bovendien met kwalitatief hoogwaardige materialen in de EU vervaardigd. Vooral dit laatste is voor steeds meer consumenten een valide koopargument. Doorgaans gaat een oplossing van de Denen ook nog eens decennia mee voordat het uit de mode raakt. Sterker nog, vintage B&O levert vandaag de dag soms meer op dan de oorspronkelijke aanschafprijs omdat het opmerkelijk design eigenlijk überhaupt niet uit de mode raakt.

We zijn na ons bezoek aan Rosseel in Loppem beslist onder de indruk van de geluidskwaliteit die de Beosound Theatre laat horen. De toevoeging van Beolab 28 luidsprekers laat de geluidsbeleving nog eens significant groeien. Het geluidsbeeld dat de Theatre met en zonder de additionele luidsprekers neerzet is overtuigend en de klank van het systeem is aangenaam en ongedwongen.

Het meest indrukwekkend? De formidabele prestaties in het laag en sublaag zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een externe subwoofer. Is de Deense fabrikant geslaagd in haar missie om een goed klinkende Dolby Atmos soundbar te ontwikkelen die ook alle hifi-apparatuur in de woning kan vervangen? Ja, wij zouden als verwende liefhebbers van muziek en home entertainment beslist in onze nopjes zijn met deze fijne Bang & Olufsen Beosound Theatre.

Conclusie 

De multifunctionele Bang & Olufsen Beosound Theatre beantwoordt aan alle belangrijke criteria om zich als een highend soundbar te mogen classificeren. De Beosound Theatre doet alles wat we ervan verwachten en zelfs een beetje meer. De muziekweergave is van zodanig goede kwaliteit dat we ons kunnen voorstellen dat deze bij menig muziekliefhebber in de smaak valt. Muziekfilms bezorgen ons kippenvel. Films en series worden met zoveel meer beleving aan ons gebracht dat we nooit meer films willen kijken met een middelmatig presterende soundbar.

Met haar premium look & feel, het schaalbare karakter en geluidsbeleving heeft de Beosound Theater van Bang & Olufsen ons hart op meerdere vlakken gestolen. Aanrader.

Bang & Olufsen Beosound Theatre
Vanaf 6.990 euro | www.bang-olufsen.com
Beoordeling 4.75 / 5

Optiek: 5 / 5                       
Functionaliteit: 5 / 5              
Inzetbaarheid: 5 / 5               
Klankeigenschappen: 4.5 / 5    
Prijs-prestatie: 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE