NIEUWS

Econik Four, Six en Seven: de eerste producten van een nieuw Duits merk

Het Duitse HifiPilot heeft de lancering van een nieuw luidsprekermerk aangekondigd genaamd Econik Speakers. De eerste modellen zijn de monitormodellen Four en Six en model Seven is een centerluidspreker. Alledrie zijn volledig actieve modellen die zowel bedraad-analoog (XLR) als draadloos kunnen worden gebruikt met behulp van de WiSA-standaard. Het portfolio van het kersverse Econik omvat ook twee geluidshubs.

Econik Speakers: actieve luidsprekers, in Duitsland gebouwd

Het nieuwe Econik Speakers is een merk van Duitse bodem van het drukbezette HifiPilot-team. Berthold Daubner en Jens Hörmann zijn verantwoordelijk als ontwikkelaars en ze benadrukken dat het merendeel van de gebruikte componenten in Duitsland wordt vervaardigd. De behuizing en afdekkingen van de nieuwe luidsprekers komen bijvoorbeeld uit het Ertsgebergte en de interne bedrading komt van in-akustik.

De drivers van de Four, Six en Seven komen van de Noorse driverbouwer Seas. De klasse D versterkers krijgen bijstand van Digital Signal Processing (DSP), die verregaande afstelmogelijkheden bieden. Verschillende geluidspresets kunnen rechtstreeks in de luidsprekers worden geladen via download en USB-stick, bijvoorbeeld voor plaatsing op een bureau, een installatie dicht bij een muur of ook voor ruimtes met een bijzonder sterke nagalmtijd. Het is zelfs mogelijk om via DSP over te stappen van het basis 2,5-weg principe naar een drieweg ontwerp.

De luidsprekers van Econik zijn bovendien uitgerust met automatische frequentieaanpassing in het lage frequentiebereik. Dat kan handig zijn bij lage volumes. Interessant is ook de plaatsing van de drivers. Bij de compacte modellen Four en Six zit de woofer aan de achterkant. DSP zorgt voor de juiste fasepositie. De Econik Four is uitgerust met twee 12,5 cm woofers en een 25 mm dome tweeter, de eveneens compacte Six en de center luidspreker Seven komen met dezelfde tweeter maar met grotere woofers (16,5 cm). Muziek kan met een kabel worden aangeleverd of draadloos volgens het WiSA-protocol.

Ook aan duurzaamheid werd gedacht, aldus het persbericht. De buitenverpakking bestaat voornamelijk uit recyclingmaterialen of hernieuwbare grondstoffen.

Econik Speakers: hubs voor stereo en surround

Econik heeft ook een tweetal hubs/voorversterkers ontwikkeld de ene voor tweekanaals geluid en de andere voor meerkanaals weergave. Beiden zijn uitgerust met analoge en digitale ingangen en ondersteunen verschillende streaming-/netwerkprotocollen zoals Chromecast, UPnP of Apple Airplay. Bovendien wordt bij de hubs een automatisch kalibratiesysteem geleverd, zodat de Econik-luidsprekers optimaal kunnen worden aangepast aan de individuele ruimteakoestiek.

Ten slotte, de koper kan voor de Econik Four, Six en Seven kiezen uit verschillende behuizingskleuren, designringen en kappen.

Econik Speakers: prijzen en leveringsinformatie

De verkoop loopt vooralsnog uitsluitend via de website van de fabrikant. Wie nu bestelt krijgt ook een introductiekorting. Meer weten? Kijk dan op de website van Econik Speakers.


EDITORS' CHOICE