NIEUWSPiega

Piega lanceert Master Line Source 2 Gen2

De Zwitserse luidsprekerfabrikant Piega heeft de tweede generatie van zijn vloerstaande Master Line Source 2 gelanceerd. De nieuwe Master Line Source 2 Gen2 creëert volgens de ontwerpers een “meesterlijke” achtergrond waarin alle geluiden in hun natuurlijke schoonheid driedimensionaal worden weergegeven. De handgemaakte luidsprekers met lijngeluidsbronnen en dipoolsysteem bieden een uniek ruimtelijk beeld met een onvergelijkbare dieptewerking. De koper kan kiezen uit vier kleurstellingen.

Piega Master Line Source 2 Gen2

De nieuwe Master Line Source 2 Gen2 van de in Zwtisterland gevestigde luidsprekerbouwer Piega bevindt zich aan de bovenkant van het portfolio. De nieuwe vloerstaander heeft alleen het uit twee kasten per kanaal bestaande vlaggenschip Master Line Source boven zich. De Master Line Source 2 Gen2 is iets groter uitgevoerd dan familielid Master Line Source 3.

De nieuwe luidspreker voldoet volgens de fabrikant aan de hoogste verwachtingen op het gebied van geluidskwaliteit en gaat intussen visueel op in elke omgeving. Het systeem is ook akoestisch moeilijke ruimtes de baas. De MLS 2 Gen2 combineert verschillende bijzonder geavanceerde deels in huis ontwikkelde technologieën in luidsprekerconstructie. Piega maakt zelf de linttweeters. De woofers krijgen bijstand van passieve membranen aan de achterkant. De voordelen van de cilindrische uitstraling komen vooral tot uiting in ruimtes waar luidsprekers met een brede uitstraling het vaak moeilijk hebben. Reflecties op de vloer en het plafond worden grotendeels vermeden en het geluidsbeeld draagt verder dan bij conventionele luidsprekers. Omdat de invloed van de ruimte door de focus akoestisch wordt verminderd, is afstemming of kalibratie van de ruimte niet nodig. Het geluid lijkt gebalanceerd ook zonder toepassing van allerlei kunstgrepen.

Ontwerper Stephan Hürlemann is erin geslaagd om de baffle en de integratie van de line source-drivers nog harmonischer en visueel slanker te maken dan in het vorige model. De afwerking van het aluminium front brengt een vleugje luxe in elke ruimte. De behuizing is verkrijgbaar in mat zilver, mat zwart, mat wit of zebranohout.

Ondanks de compactere afmetingen is de behuizing aanzienlijk stijver ontworpen dan die van voorganger MLS 2. Dit komt ook de basweergave ten goede: met twee aangedreven UHQD-chassis met een diameter van 22 centimeter en twee passieve membranen voor de laagste bas doet de basweergave van de MLS 2 Gen2 in geen geval onder voor een volwaardige vloerstaande luidspreker van zijn formaat.

De MLS 2 Gen2 is uitgerust met de meest complexe driver die in eigen beheer is vervaardigd: de coaxiale lijnbrondriver. Door middel van een spray-mist-etsproces worden meerdere spreekspoelen met een laagdikte van slechts 20 micrometer aangebracht op het verreweg lichtste aluminiumfoliemembraan. Verschillende gebieden van deze unieke driver werken als midrange, de centrale lijn als tweeter. De membraaneenheid, die slechts 7 milligram weegt, trilt tussen ultrasterke neodymiummagneten en kan met bijna elke snelheid de impulsen van de muziek volgen.

Piega geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 50 kHz. De gevoeligheid is met 92 dB aan de hoge kant en de gebruiker hoeft dus niet persé een hele krachtige versterker te gebruiken. De afmetingen zijn 168 x 29 x 45,5 centimeter en de MLS2 Gen2 weegt 98 kilogram.

Met zijn dipoollijnbron is de Master Line Source 2 altijd al bij uitstek geschikt geweest voor grote ruimtes met weinig demping. “We hebben de geluidsvinnen van de Gen2 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het eerste model. Dankzij de hogere diffusie kan de nieuwe MLS 2 nu gemakkelijker tot perfect geluid worden gebracht in de buurt van muren of in moeilijke ruimtes”, zegt Roger Kessler, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en afstemming van deze uitzonderlijke luidspreker. “Met de ervaring van hoe de eerste generatie klinkt in echte kamers, waren we in staat om nog meer homogeniteit in de timing van de bas te bereiken. Samen met de fantastische driedimensionaliteit van de dipool ontstaat er een natuurlijke klank die je letterlijk laat opgaan in elke soort muziek.”

De baffle van geborsteld aluminium met geanodiseerde coating is verkrijgbaar in zilver en zwart. De witte uitvoering zorgt voor een tijdloze uitstraling die past in elk stijlvol interieur. De behuizing is in de bijpassende kleur geverfd en biedt een edele, matte afwerking die de uitstekende afwerking onderstreept. Voor wie op zoek is naar iets bijzonders, biedt Piega het exclusieve Zebrano fineer aan met een natuurlijke houtnerf. De afdekroosters zijn afgestemd op de kleur van de baffle en maakt het elegante uiterlijk compleet.

Piega Master Line Source 2 Gen2: prijs en leveringsinformatie

Een paartje van de Piega Master Line Source 2 Gen2 gaat over de toonbank voor 75.000 euro.


EDITORS' CHOICE