NIEUWS

In memoriam Tina Turner, Queen of Rock ‘n Roll

Zangeres Tina Turner is overleden. Ze overleed na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland. Ze was 83 jaar.

Tina Turner was de artiestennaam van Anna Mae Bullock. Ze werd op 26 november 1939 geboren in Brownsville in de Amerikaanse staat Tennessee. Als klein kind zong Anna Mae in kerkkoortjes. Haar carrière als artiest kwam in een stroomversnelling door de ontmoeting met Ike Turner in 1958. Ze kreeg in eerste instantie een rol als achtergrondzangeres. Haar eerste single was “A Fool in Love”. Dit nummer was eigenlijk niet voor haar bedoeld, maar omdat de oorspronkelijke zanger niet kwam opdagen, voerde Anne Mae het nummer uit. De single werd uitgebracht onder de artiestennaam Ike &Tina Turner, zonder overigens dat Anne Mae was gevraagd wat ze van deze artiestennaam vond.

In 1971 hadden Ike en Tina hun grootste hit met “Proud Mary”, geschreven door singer-songwriter John Fogerty, voorman van Creedance Clearwater Revival. Ze kregen er een jaar later een Grammy Award voor. Andere bekende liedjes zijn “Private Dancer”, “What’s Love Got To Do With It”, “Simply The Best” en “River Deep, Mountain High”.

Ike en Tina hadden in 1960 een relatie gekregen en zijn later getrouwd, maar Tina werd door haar echtgenoot mishandeld. Dat werd erger naarmate hij meer cocaïne gebruikte. De mishandeling werd erger en na hun scheiding in 1978 ging ze solo verder. Ike’s carrière raakte in het slop, terwijl die van Tina naar nog grote hoogte steeg. Naast zingen ging ze ook acteren. Zo speelde ze naast Mel Gibson in “Mad Max Beyond Thunderdome” en de titelsong “We Don’t Need Another Hero” werd door haar gezongen. Turner, die tijdens haar optredens tot op hoge leeftijd opviel door haar energie, haar wilde haar, hoge hakken en minirok en bovenal haar krachtige stemgeluid, werd ook wel de Queen of Rock 'n Roll genoemd.

Met 200 miljoen verkochte platen werd ze de best verkopende vrouwelijke rockartiest. Ook verkocht ze een recordaantal concertkaartjes.

Tina heeft in 2013 de Zwitserse nationaliteit aangenomen en de Amerikaanse nationaliteit opgegeven. Zij woonde de laatste jaren vlakbij de Zwitserse plaats Zürich, Na een langdurig ziekbed is zij vandaag in haar woning overleden.


EDITORS' CHOICE