NIEUWSGenelec

Genelec lanceert actieve 8381A

De Finse luidsprekerfabrikant Genelec besloot zijn 45e verjaardag te vieren met de lancering van de hoogwaardige actieve monitor Genelec 8381A. Dit is een luidsprekersysteem waarvan het belangrijkste doel is om in opnamestudio's te werken. De term “monitor” doet denken aan een compacte luidspreker. maar de 8381A weegt 200 kilogram en is circa anderhalve meter hoog. Dat is niet echt compact.

Genelec 8381A: krachtige actieve luidspreker

Hoewel de 8381A dus met name is bedoeld voor gebruik in een professionele omgeving, is thuisgebruik natuurlijk niet uitgesloten. Volgens Genelec zijn de Genelec 8381A-monitoren “ideaal voor taken met hoge geluidsdrukniveaus in middelgrote en grote opname-, mix- en masteringstudio's, evenals voor de meest veeleisende gebruikers om met hifi naar muziek te luisteren.”

Door samen te werken met de Genelec Loudspeaker Manager (GLM)-software, past het 8381A-monitorsysteem zijn weergave op intelligente wijze aan de monitoringruimte op de optimale manier aan. Dit biedt een grote flexibiliteit om zelfs de meest uitdagende omgevingen het hoofd te bieden, d.w.z. het leveren van een nauwkeurige presentatie, inclusief reproductie van lage frequenties die perfect integreert met de volledige geluidsinhoud. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 35 kHz (niveau -6 dB).

De 8381A is ontworpen voor een respons die zich uitstrekt tot frequenties buiten het standaard hoorbare bereik en volledig uitgelijnd in het tijdsdomein en levert een nauwkeurig weergave van alle minieme details in het muzieksignaal. Met zijn hoge SPL-capaciteit is de 8381A in staat om zelfs zeer lage details hoorbaar te maken, waardoor het een compromisloze tool voor monitoring is.

Genelec 8381A: puntbron

Het puntbronconcept van de Genelec 8381A-monitoren handhaaft een nauwkeurige toonbalans en geluidsweergave op elke luisterafstand, biedt vrijheid bij het plaatsen van luidsprekers en elimineert de verticale verkleuring die gepaard gaat met grote monitoren. De puntbron in Genelec 8381A-monitoren bestaat uit een gepatenteerde MDC-module die bestaat uit vier vijf inch dome mid-range drivers die de in een golfgeleider geplaatste tweeter omringen. Deze configuratie werkt onder de besturing van de Genelec DSP-geluidsprocessor.

De laagfrequente basis wordt geleverd door drie drivers met een diameter van 15 inch, waarvan er één op het voorpaneel is gemonteerd en twee aan de zijkanten van de behuizing. De zorgvuldig ontworpen Directivity Control Waveguide levert een helder geluid en een breed richtingspatroon, waardoor de effecten van nagalm in de luisterruimte worden verminderd.

Ten slotte, de 8381A is een actieve luidspreker en heeft dus versterkers aan boord. Elke 8381A is voorzien van versterkers met een totaal vermogen van bijna 6 kWatt, waarmee een geluidsdruk van 126 dB kan worden bereikt.

Genelec 8381A: prijs en leveringsinformatie

Genelec kan de 8381A leveren in een witte of zwarte uitvoering. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt, maar louter ter indicatie kunnen we melden dat we een prijs van 70.000 dollar per paar op een Engelstalige website hebben zien staan. Wisselkoersschommelingen en het lokale BTW-tarief kunnen de prijs in euro’s beïnvloeden.


EDITORS' CHOICE