HI-VISIT

Verslag High End Munchen 2023, deel IV: het laatste fotorolletje

High End München 2023 was weer een feestje voor de audiofiel. Naast de uitgebreide voorbeschouwing vooraf en de live verslaggeving gedurende de showdagen, bood de beurs voldoende stof voor niet één (Grote Namen), niet twee (Wie is de Top Gun?), maar zelfs drie (Head-Fi) delen van een totaalverslag. En dan plakken we dan vandaag als definitieve afsluiter nog een vierde luik aan vast, met het laatste rolletje van onze camera. Enjoy!

Typisch voor de meer high-end en gespecialiseerde opstellingen is dat veel knappe merken worden gehuwd tot een muzieksysteem dat heel bijzonder klinkt. Hier bijvoorbeeld Trafomatic, Rockna, Audiobyte - en natuurlijk de knalrode Avaton-hoorns van TuneAudio.

Het verveelt nooit: het industriële design van Dan D'Agostino.

Bij Totem Acoustics moet je nooit zijn voor gigantische luidsprekers. Neen, daar doen de Canadezen zelden aan mee. Je ziet hier de immer sympathieke Vince Bruzzese uitleggen dat kleine, slanke zuilen ook kamervullend laag kunnen produceren.

Tussen al het high-end audiogeweld door was ook fijn om betaalbare én capabele weergevers te horen. Deze 5000 Series klinken net wat frisser dan vorige Q Acoustics.

Stromtank, leverancier van speciale accu's & stroomgeneratoren voor hifi-spullen, is een vaste waarde op HEM. Wel mooi, maar door het prijskaartje toch eerder een accessoire bij een set uit de hoogste klasse.

Je moet een beetje houden van het oeroude design, maar de MB2 SE van PMC wist sonisch wel te overtuigen. Groot? Dit is nog maar het middenmodel!

Met een vrij eenvoudige opstelling wist Yamaha echt wel te overtuigen op de beurs. Je ziet hier de R-N2000A en de nieuwe R-N1000A en tevens de nieuwe NS-800A speakers. Mét VU-meters natuurlijk beter, beide komen met kamercorrectie.

Heel ingewikkeld maakten de Finnen van Amphion het ook weer niet. Men neme een Hegel H590 en men sluit twee Krypton3X-luidsprekers aan. Aan deze referentiemodellen sleutelt het bedrijf naar eigen zeggen al 25 jaar.

Nagra pakt op HEM altijd magnifiek uit. Hun kamer is altijd een van de beste qua geluid, met dank aan Wilson Audio, de Nagra-referentiedraaitafel en een nieuwe DAC. Maar elders kon je ook deze historisch verantwoorde Nagra bewonderen.

Of de DAC's en streamers van het Franse Métronome goed klinken, weten we eigenlijk niet. Op de beurs stonden ze niet speelklaar opgesteld. Qua afwerking maken ze wel een geslaagde eerste indruk.

De Karl II, zo heet deze bijzondere actieve DSP-gestuurde toren van Lyravox. Het zijn heel opvallend gebogen luidsprekers met een kast intern verstevigd met een steengebaseerd materiaal.

Bij dit Lyravox-systeem van circa 62.000 euro moet je enkel bronnen toevoegen.

TAD is bezig met een heuse revival. In 2022 met speakers, dit jaar ook met een reeks luxueuze componenten, zoals de D1000 DAC, D600 SACD-speler/DAC en C600-voorversterkers.

High End bezoeken zonder langs te gaan bij Kharma Audio? Dat kan natuurlijk niet. In beeld: de indrukwekkende Enigma Veyron EV-2D's.

Neen, we weten ook niet waarom.

De Aquarius V5 van Isotek doet het heel goed bij reviewers en bij consumenten. Tijd voor een feestje dus bij het bedrijf van Keith Martin, in stijl gedaan in deze Union Jack-editie.

Accessoires ontdek je genoeg op de beursvloer. Onze aandacht werkt getrokken door deze twee thermische apparaten van AFI, bedoeld om warped vinyl weer recht te maken.

Deze giganten van Peak dragen de naam Dragon Legacy - en klonken allesbehalve als een draak.

Nog niet zo lang geleden hebben we de Abyss-versterker van Cabasse getest. Tegelijkertijd lanceerde het Franse merk deze Rialto actieve speakers. Lekker compact en sierlijk.

Genoeg knappe en geslaagde draaitafels op de beursvloer te vinden. De spelers van Dr. Feickert trekken altijd onze aandacht - zie de toonarm!

Een sub? Twee subs? Vier? Doe er gewoon maar een muurtje van, Klipsch.

De SourcePoint 8 van MoFi was misschien wel de boeiendste luidspreker die we in München hoorden - toch als je spreekt over bereikbare apparaten.

Ook de YG Acoustics-kamer klonk uitstekend.

Het Franse Octavio probeert al enkele jaren moedig een alternatief voor Sonos te zijn. Het begon met een streamer en een versterker, nu verschijnt er voor het eerst ook een draadloze speaker, de Maestro.

Perlisten mag een jong merk zijn, in een paar jaar tijd is het heel zichtbaar geworden. De pikzwarte speakers van de Amerikanen zijn nu ook met houtafwerkingen te krijgen.

Een luidspreker voor je auto? Neen, je auto is de luidspreker. Dankzij dit stukje - mogelijk overbodige - technologie wordt de carrosserie zelf een weergever. Leuk voor de buren, lijkt ons.

Harbeth is zo'n merk dat heel trouwe fans heeft. Echt nieuws had het Britse bedrijf dit jaar niet te melden, maar laat dat de pret niet drukken. Die M40.3 XD's mochten nog eens zingen.

Dat Focal een grote leverancier is van in-car audio, dat wist je wellicht al. Speciaal voor de Porsche 911, Panamera, Cayenne en Taycan ontwikkelde het een gelimiteerde luidsprekerupgrade. 

Geleverd in een fraai koffertje, trouwens.

De relatie wijn-hifi is altijd een sterke geweest. Maar op de Wharfedale-stand ging het wel heel ver. Wel een leuk idee voor de doe-het-zelvers met een kapotte speaker op overschot.

Davis Acoustics zocht de extremen op. Vooraan in hun kamer deze nieuwe 3-wegluidsprekers die heel toepasselijk The Wall heten (boven)... 

...en hier een foute kleuruitvoering van een andere nieuweling, The Stellar.

Vergeken met de bijna-showrooms die je elders op de beurs kon bezoeken, viel de demonstratie van Gerschman Acoustics op door zijn pure soberheid. Maar vergis je niet: het systeem dat er opgesteld stond was behoorlijk high-end, met als pronkstuk een geïntegreerde versterker van True Life Audio.

Trilogy is een minder bekend Brits merk dat bewust via heel weinig dealers wordt verkocht. We werden door de Brusselse winkel Noir et Blanc getipt over hun versterkers, en gingen even luisteren. In combinatie met Wilson Benesch en CAD-filtering was het inderdaad de moeite waard.

Als je speakers zoekt die elke bezoeker 'euh' doet zeggen, dan zit je met deze giganten aan het juiste adres.

Het Franse B.audio stond op een stand met landgenoten Dyptique. Hier zijn we een bijzonder strakke combinatie van een B.dpr DAC/voorversterker met de B.AMP-eindtrap.

Brescia is niet de bekenste stad in Noord-Italië, maar ze hebben er naast geweldige gelato (zelf geproefd) ook een bijzondere audiofabrikant. Deze Angstrom ZIA100 komt uit de Zenith-lijn, waar solid-state en buizenversterking gecombineerd wordt. 

Uit die twee R8 Arrètes komt al behoorlijk wat laag. Maar toch, gewoon omdat het kon, had Audiovector ook twee van z'n subwoofers toegevoegd.

Lees ook: deel I, grote namen, grote speakers | deel II, wie is de Top Gun? | deel III, head-fi


EDITORS' CHOICE