NIEUWS

Gebruik je muziekinstallatie voor het alarmsysteem in huis

Gastauteur | 22 mei 2023

Steeds vaker blijkt dat een goed slot op de voor- en achterdeur onvoldoende werkt om een inbraak te kunnen voorkomen. Inbrekers slaan een ruit in of gebruiken veel geweld om de deur alsnog te forceren. Je hoopt het niet mee te maken, daar bij een inbraak tal van waardevolle en dierbare bezittingen onteigend kunnen worden. Mocht er onverhoopt toch worden ingebroken, dan is het fijn om dit op beeld te hebben vastgelegd. Een spy camera kan de oplossing vormen. Deze compacte camera’s zitten bijvoorbeeld verwerkt in een stopcontact of een wekkerradio. Het maakt dat ze nauwelijks opvallen. 

Naast het gebruik van een spy camera of bijvoorbeeld afluisterapparatuur om de stemmen van inbrekers later te kunnen gebruiken bij de opsporing, is ook de installatie van een alarmsysteem verstandig. Wist je dat je hier je muziekinstallatie in huis voor kunt gebruiken? 

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Aan de slag met een alarmsysteem voor je woning 

Het omtoveren van je bestaande muziekinstallatie tot een volwaardig alarmsysteem vergt de aanschaf van een aantal losse componenten. Denk bijvoorbeeld aan een bewegingssensor, welke je in de hoek van ruimtes in huis op kunt hangen. Naast een bewegingssensor kan ook een raam- of deursensor als basis voor het alarmsysteem worden gebruikt. Nadeel hiervan is dat een raam of deur niet altijd geopend zal worden; soms kiest een inbreker voor het inslaan van de ruit. Een derde optie is het gebruik van een camera, houd er hierbij rekening mee dat deze camera te koppelen moet zijn met bijvoorbeeld de HomeKit van Apple. 

Geactiveerd alarm afspelen via de muziekinstallatie in huis 

Op het moment dat het alarm geactiveerd wordt, stuurt de aangesloten sensor een signaal naar de HomeKit of een vergelijkbaar systeem. Zorg dat de muziekinstallatie in huis op datzelfde systeem aangesloten zit en dat het standaardvolume hiervan hoog genoeg is, om het alarm via de muziekinstallatie te kunnen afspelen. Tegenwoordig biedt vrijwel iedere muziekinstallatie connectiviteit met de HomeKit van Apple en soortgelijke systemen van Google en Amazon. 

Het geactiveerde alarm op de muziekinstallatie zal een inbreker afschrikken. Daarbij worden omwonenden gewaarschuwd wat er iets niet in de haak is binnen je woning. Inbrekers weten dat zij betrapt zijn en de hulpdiensten (geautomatiseerd) kunnen worden ingeschakeld. Voldoende reden om je woning zo snel mogelijk te verlaten. De combinatie met de afluisterapparatuur en spy camera maakt dat deze al te laat is; de inbreker staat op beeld. Het vergroot de pakkansen nadien. 


EDITORS' CHOICE