NIEUWSNAD

NAD C 3050: geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen (en VU-meters!), te zien op HEM

NAD Electronics heeft eerder de C 3050 LE uitgebracht, een versterker met een uitgesproken retro-uiterlijk. De C 3050 LE had een gelimiteerde oplage en is inmiddels uitverkocht. NAD had echter al een reguliere versie aangekondigd en nu is er dus de C 3050, die niet is gelimiteerd in oplage. De C 3050 zal debuteren op de High End audiobeurs in München en gaat deze maand in de verkoop. 

NAD C 3050: versterker met het uiterlijk van vroeger en de techniek van nu

NAD Electronics heeft de C 3050 aangekondigd en de nieuwe C 3050 zal voor het eerst te zien zijn op de High End audiobeurs in de Duitse stad München. Demonstratiesessies van de C 3050 Stereophonic Amplifier zullen voor het eerst plaatsvinden tijdens de show in zaal D108 in Atrium 3.

De versterker haalt zijn esthetische elementen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en beschikt over moderne versterkingstechniek, t.w. een HybridDigital UcD-uitgangstrap en hoogwaardige prestaties Texas Instruments PCM5242 differentiële DAC-chip werken samen om prachtige details en een meeslepende dynamiek te leveren. De C 3050 beschikt ook over NAD's MDC2 toekomstbestendige technologie. Door een optionele module in het MDC2-uitbreidingsslot op het achterpaneel te installeren, kunnen luisteraars opwindende nieuwe mogelijkheden toevoegen, zoals BluOS streaming in meerdere kamers met hoge resolutie en Dirac Live-kamercorrectie.

Door gebruik te maken van de beproefde HybridDigital UcD-versterkertechnologie van NAD, levert de C 3050 100 Watt per kanaal continu vermogen en 135 Watt piekvermogen voor een moeiteloze reproductie van muzikale transiënten. Ruis en vervorming zijn vrijwel onmeetbaar over het hele frequentiebereik, hetgeen resulteert in een neutraal, vervormingsvrij geluid door elke luidsprekerbelasting, zelfs bij hoge luisterniveaus. Een krachtige digitale sectie maakt gebruik van de PCM5242 differentiële DAC met hoge resolutie van Texas Instruments, een ontwerp dat bekend staat om zijn uitstekende dynamische prestaties en immuniteit voor klokjitter om ervoor te zorgen dat elke digitale bron wordt gereproduceerd met muzikaliteit, verbluffende helderheid en een nauwkeurig geluidsbeeld.

NAD C 3050: uitbreiding via het MDC2-slot

De C 3050 beschikt over de nieuwste generatie van NAD's Modular Design Construction-toekomstbestendige technologie, MDC2, waarmee gebruikers nieuwe functies en kenmerken kunnen toevoegen door een module in de MDC2-slot in het achterpaneel te plaatsen. De optionele MDC2 BluOS-D-module biedt twee zeer wenselijke mogelijkheden: BluOS-muziekstreaming met hoge resolutie en Dirac Live-kamercorrectie. Dirac voor lage frequenties, d.w.z. tot 500 Hz, is inbegrepen.

Verbinding met een computernetwerk kan draadloos via dual-band Wi-Fi of met een kabel via Gigabit Ethernet (RJ45). Het BluOS-platform biedt geïntegreerde ondersteuning voor meer dan twintig populaire streamingdiensten, waaronder een aantal die lossless en hoge resolutie audio bieden, zoals Amazon Music Ultra HD, Deezer, Qobuz en Tidal. BluOS ondersteunt audio met hoge resolutie tot 24-bit/192 kHz, met MQA-decodering en weergavemogelijkheden voor streaming van studiokwaliteit. De MDC2 BluOS-D-module maakt ook het afspelen van een persoonlijke bibliotheek en duizenden internetradiostations mogelijk. Als de MDC2 BluOS-D-kaart is geïnstalleerd, kan de C 3050 deel uitmaken van een muzieksysteem voor het hele huis met maar liefst 64 zones.

NAD C 3050: bediening

Verschillende opties voor muziekbediening worden mogelijk gemaakt met de BluOS Controller-app, beschikbaar voor Android, iOS, macOS en Windows. De MDC2 BluOS-D ondersteunt Spotify Connect en Tidal Connect, zodat gebruikers muziek kunnen afspelen in de apps voor die services en het afspelen vervolgens kunnen overzetten naar de C 3050. Ondersteuning voor Apple AirPlay 2 maakt streaming naar de MDC2 BluOS-D mogelijk vanaf elke app op een iPhone, iPad of Macintosh-computer.

Spraakassistenten Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri kunnen ook worden gebruikt, terwijl de geavanceerde bidirectionele aptX HD Bluetooth-connectiviteit gebruikers in staat stelt rechtstreeks naar de MDC2 BluOS-D te streamen vanaf een smart device, of audio te streamen van de C 3050 naar een draadloze hoofdtelefoon.

NAD C 3050: aansluitingen, ingangen en uitgangen

Met zijn reeks digitale en analoge ingangen is de C 3050 geschikt voor allerlei verschillende broncomponenten. Ingangen zijn onder andere een ultra-low-noise draaitafelingang voor mm-elementen, HDMI eARC, coaxiaal, optisch digitaal en een paar analoge ingangen op lijnniveau. Luisteraars kunnen twee paar luidsprekers aansluiten die met een knop op het frontpaneel in- of uitgeschakeld kunnen worden.

De C 3050 heeft ook een speciale hoofdtelefoonversterker en een voorversterkeruitgang. Ook heft NAD een eindversterkingang geplaatst zodat eventueel een andere voorversterker gebruikt kan worden.

De C 3050 wordt geleverd met een IR-afstandsbediening en heeft installatievriendelijke functies zoals 12 Volt trigger en IR-ingang.

“De C 3050 ziet er misschien uit als een erfenis uit de jaren '70, en dat is natuurlijk met opzet zo,” zo verklaart zei Cas Oostvogel, Product Manager bij NAD Electronics. “Toch overtreft het tegelijkertijd veel van de huidige versterkers in upgrademogelijkheden, prestaties en toekomstgerichte functies.”

NAD C 3050: technische eigenschappen 

 • Retro-designelementen zoals VU-meters op het voorpaneel, invoerknoppen met drukknoppen, cursieve belettering branding uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, met vinyl beklede kast met notenhouten afwerking en donkergrijs voorpaneel
 • HybridDigital UcD-versterker
 • Continu vermogen: 100 Watt per kanaal in 8 of 4 Ohm
 • Piekvermogen: 135 Watt per kanaal
 • Verdwijnend lage harmonische en intermodulatievervorming
 • MDC2-slot aan de achterkant voor uitgebreide functionaliteit
 • Optionele MDC2 BluOS-D-module voegt BluOS multiroom-muziekstreaming met hoge resolutie en Dirac Live-kamercorrectie toe (500 Hz gelimiteerde versie van Dirac Live inbegrepen voor laagweergave, licentie voor volledige bandbreedte kan worden gekocht bij Dirac.com)
 • Krachtige TI PCM5242 differentiële DAC
 • Ultra-lage ruis MM phonotrap met infrasonische filtercircuits
 • Eén optische, één coaxiale digitale ingang
 • Voorversterkeruitgang en hoofdingangaansluiting
 • HDMI-eARC-ingang
 • Eén set analoge ingangen op lijnniveau met ruisarme bufferversterkers
 • Twee paar schakelbare luidsprekeraansluitingen
 • Subwooferuitgang
 • Speciale hoofdtelefoonversterker
 • IR-afstandsbediening
 • CI-vriendelijk –12 Volt Trigger uit, IR in

 

NAD C 3050: prijs en leveringsinformatie

Na de introductie op de High End audiobeurs volgende week in München zal de verkoop gaan beginnen. De adviesprijs is net geen 1.600 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE