NIEUWSNAD

NAD lanceert M66 BluOS Streaming DAC Preamp, te zien op HEM

NAD Electronics heeft de lancering van de Masters M66 BluOS Streaming DAC-voorversterker aangekondigd. De nieuwe M66 zal debuteren op de komende High End Show in de Duitse stad München ,voorafgaand aan de lancering in de detailhandel. Volgens de fabrikant is de M66 een compromisloos component dat zo geavanceerd is dat hij een geheel nieuwe categorie hificomponenten vertegenwoordigt.

NAD M66: streamer, DA-converter en voorversterker

De M66 is het nieuwste lid van de Masters-productlijn van NAD Electronics. Naast een DA-converter van audiofiele kwaliteit en een netwerkstreamer op basis van het veelgeprezen BluOS multi-room muziekplatform, heeft de M66 een breed scala aan ingangen, waaronder een draaitafelingang voor MM- en MC-elementen en HDMI eARC. De M66 beschikt ook over zowel Dirac Live Room Correction als Dirac Live Bass Control, waardoor hij volgens de fabrikant een nauwkeurige respons in de kamer kan leveren.

De M66 heeft dezelfde hoogwaardige bouwkwaliteit als de andere leden van de Masters-productlijn. Visueel, sonisch en technologisch is de M66 een perfecte match met de NAD’s eindversterker M23. Uiteraard kan de M66 worden gecombineerd met elke krachtige eindversterker. Met zijn aluminium behuizing, levendige zeven inch aanraakscherm en supersoepele volumeregeling zal de M66 gedurende tientallen jaren een trots gevoel bij zijn eigenaar opwekken.

NAD M66: gebaseerd op BluOS

Met een netwerkstreamer gebaseerd op het inmiddels welbekende BluOS multiroom muziekbeheersysteem, biedt de M66 toegang tot bijna alle muziek die ooit is opgenomen, met een resolutie tot 24-bit/192 kHz. Zoals alle BluOS-compatibele componenten, heeft de M66 volledige MQA-decoderings- en weergavemogelijkheden. De intuïtieve BluOS Controller-app, beschikbaar voor Android, iOS, macOS en Windows, heeft geïntegreerde ondersteuning voor meer dan twintig streamingdiensten, waaronder een aantal die lossless en hoge resolutie muziek aanbieden. BluOS-gebruikers hebben ook toegang tot duizenden internetradiostations en kunnen muziek afspelen die is opgeslagen op lokale of netwerkstations.

Met de M66 kunnen gebruikers muziek afspelen in slechts één kamer, of muziek delen via een thuisnetwerk met maximaal 63 andere BluOS-compatibele componenten van NAD en andere hardwarepartners. De M66 kan ook worden geïntegreerd in besturingssystemen van smarthome-specialisten zoals Control4, Crestron, ELAN, RTI en URC. Bovendien kunnen gebruikers het afspelen met hun stem bedienen met Amazon Alexa, Google Assistant of Apple Siri.

NAD M66: Dirac Live

Met de Room Correction software van het Zweedse Dirac Live stelt de M66 gebruikers in staat om de zwakste schakel in elk audiosysteem aan te pakken en dat is de luisterruimte zelf. Sluit de meegeleverde gekalibreerde microfoon aan op de USB-poort van de M66 en start de Dirac Live-app op een smart device of pc. Na het afspelen van testtonen door de luidsprekers van de luisteraars, analyseert Dirac de resultaten en uploadt vervolgens filters naar de M66 die veelvoorkomende akoestische problemen zoals staande golven en ongewenste reflecties compenseren. De resultaten zijn volgens NAD transformerend: luisteraars zullen genieten van een strakkere bas, verbeterde timbrale nauwkeurigheid, sterk verbeterde helderheid en nauwkeurigere beeldvorming.

Als primeur voor een stereocomponent heeft de M66 vier gebalanceerde (XLR) en vier ongebalanceerde (RCA) subwooferuitgangen en integreert de volledige versie van Dirac Live Bass Control, waarmee onafhankelijke kalibratie van meerdere subwoofers mogelijk is. Dirac Live Bass Control optimaliseert de basweergave in zowel het frequentie- als het tijdsdomein, hetgeen resulteert in een naadloze mix tussen de hoofdluidsprekers en subwoofer(s). Luisteraars zullen genieten van een soepele, consistente laagfrequente respons in de hele luisterruimte, niet alleen in de 'sweet spot'.

NAD M66: DA-converter

Het digitale gedeelte van de M66 maakt gebruik van ESS Technology's vlaggenschip ES9038PRO Sabre DAC, een ontwerp van audiofiele kwaliteit dat wordt geprezen om zijn ultralage ruis en vervorming, uitzonderlijk breed dynamisch bereik en uitstekende tijdsdomeinprestaties.

Voor volumeregeling maakt de M66 gebruik van een ultranauwkeurig weerstandsladderbesturingscircuit i.p.v. de meer gebruikelijke (en veel goedkopere!) potentiometer. Vergeleken met traditionele analoge circuits vermindert de digitale volumeregeling van de M66 thermische en gerelateerde vervormingen aanzienlijk, maximaliseert het dynamische bereik en stemt de output van het linker- en rechterkanaal nauwkeuriger af over het gehele volumebereik.

De M66 is het eerste onderdeel met NAD's innovatieve Dynamic Digital Headroom (DDH) circuits. Indien ingeschakeld met een bediening in de BluOS-app, elimineert DDH digitale inter-sample peak clipping-vervorming, die kan optreden tijdens digitaal-naar-analoog conversie van plotselinge hoogfrequente transiënten. De voordelen zijn vooral duidelijk bij percussie-instrumenten: bekkens zijn minder spetterend en realistischer; rim shots zijn minder scherp en hebben meer impact.

Om functies zoals Dirac Live Room Correction en Dirac Live Bass Control met alle signaalbronnen mogelijk te maken, worden analoge signalen geconverteerd naar digitaal door de ES9822PRO vlaggenschip ADC-chip  van ESS Technology. De M66 heeft echter een selecteerbare Analogue Direct-modus die alle digitale verwerking omzeilt.

De M66 heeft aparte signaalpaden voor digitale en analoge bronnen en aparte voedingen voor de digitale en analoge secties, zodat analoge signalen niet worden beïnvloed door digitale interferentie wanneer de Analogue Direct-modus is ingeschakeld. Gebruikers kunnen zelfs de Wi-Fi- en Bluetooth-circuits van de M66 uitschakelen om RF-interferentie te minimaliseren.

NAD M66: aansluitingen, ingangen en uitgangen

Met de uitgebreide reeks analoge en digitale ingangen kan de M66 zo ongeveer bronnen accommoderen. Voor liefhebbers van vinyl is er een draaitafelingang, die geschikt is voor zowel mm- als mc-elementen, met ultralaag geluidsniveau met nauwkeurige RIAA-egalisatie, hoge overbelastingsmarges en een innovatief circuit dat infrasonische ruis verwijdert zonder de basrespons in gevaar te brengen.

Voor het bekijken van tv en films heeft de M66 een HDMI eARC-interface voor aansluiting op een televisie. Daarnaast heeft de M66 twee coaxiale en twee optische S/PDIF-ingangen, een AES/EBU gebalanceerde digitale ingang, twee sets analoge RCA-ingangen en een paar gebalanceerde XLR-ingangen.

De M66 heeft gebalanceerde XLR- en ongebalanceerde RCA-uitgangen voor aansluiting op een eindversterker, evenals vier XLR- en vier RCA-subwooferuitgangen.

De speciale hoofdtelefoonversterker heeft een zeer lage uitgangsimpedantie en een zeer hoge maximale uitgangsspanning, waardoor de M66 veeleisende hoofdtelefoons met hoge impedantie, die bijvoorbeeld worden gebruikt in studio’s, kan aansturen. De M66 heeft ook Bluetooth-connectiviteit, met ondersteuning voor de AAC-, LDAC- en aptX HD-codecs.

NAD M66: uitbreiden in de toekomst

Op het achterpaneel van de M66 bevinden zich twee uitbreidingsslots die MDC2 ondersteunen, de nieuwste versie van NAD's Modular Design Construction toekomstbestendige technologie. In de toekomst kunnen bezitters van M66 hierdoor nieuwe mogelijkheden toevoegen door simpelweg een optionele MDC2-module te plaatsen.

Met functies als BluOS-streaming, Dirac Live Room Correction en Dirac Live Bass Control is de Masters M66 echt een meesterwerk van geluid. “Wij geloven dat de M66 het toppunt vertegenwoordigt van wat vandaag technisch haalbaar is,” zegt Cas Oostvogel, productmanager, NAD Electronics. “En dankzij NAD's MDC2 toekomstbestendig platform, zal de M66 voorop blijven lopen naarmate de technologie evolueert.”

NAD M66: technische eigenschappen 

 • Geschikt voor verbinding met een computernetwerk via Ethernet (RJ45 of draadloos via WiFi
 • BluOS-netwerkstreamer biedt toegang tot meer dan twintig streamingdiensten, waaronder enkele die lossless audio met hoge resolutie leveren
 • Vlaggenschip ESS Sabre DAC- en ADC-chips
 • Innovatief Dynamic Digital Headroom (DDH)-circuit elimineert digitale intersample-piek clipping-vervorming
 • Volledige MQA-hardwaredecodering en -rendering
 • Optionele analoge bypass-modus
 • Aparte signaalpaden voor digitale en analoge bronnen; aparte voedingen voor digitale en analoge secties
 • Ondersteuning voor Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
 • Naadloze integratie met smarthome besturingssystemen zoals Crestron, Control4, ELAN, RTI, URC, en anderen
 • Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri spraakbesturing
 • Dirac Live Room Correction
 • Vier gebalanceerde en vier ongebalanceerde subwooferuitgangen
 • Dirac Live Bass Control zorgt voor een naadloze mix tussen de subwoofer(s) en de hoofdluidsprekers, en een vloeiende basweergave tijdens het luisteren gebied
 • Uiterst stille MM/MC phonotrap met nauwkeurige RIAA-egalisatie, hoge overbelastingsmarges en infrasoonfilter
 • HDMI-poort met eARC-ondersteuning
 • Twee optische en twee coaxiale S/PDIF-ingangen, één AES/EBU gebalanceerde digitale ingang, twee paar RCA-lijnniveau analoge ingangen, één paar gebalanceerde XLR-ingangen
 • Speciale hoofdtelefoonversterker met lage uitgangsimpedantie en zeer hoge uitgangsspanning
 • Uiterst nauwkeurige digitale volumeregeling met weerstandsladder
 • Zeven inch aanraakscherm op het voorpaneel
 • Elegante aluminium behuizing
 • Twee MDC2-uitbreidingssleuven voor het toevoegen van toekomstige mogelijkheden
 • IR-afstandsbediening

 

NAD M66: prijs en leveringsinformatie

Demonstratiesessies van de NAD Masters M66 BluOS Streaming DAC-voorversterker zullen voor het eerst plaatsvinden tijdens de komende High End München-show in kamer D108 in Atrium 3. Belangstellenden zullen vervolgens enig geduld moeten hebben. Wereldwijde levering zal in de loop dit najaar gaan beginnen. De adviesprijs voor de Benelux is net geen 6.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE