NIEUWSLinn

Linn lanceert vloerstaanders 360 Exakt Integrated en Passive With Aktiv Bass

Het in Schotland gevestigde audiobedrijf Linn heeft een nieuwe vlaggenschip luidspreker gelanceerd. De nieuwe 360 komt in twee varianten en zo ongeveer alles aan boord is vernieuwd. De 360 van Linn is verkrijgbaar in twee smaken, genaamd Exakt Integrated en Passive with Aktiv Bass (PWAB).

Linn 360 Exakt Integrated en Passive with Aktiv Bass

De fabrikant belooft de 360 een “ongekende helderheid en realisme geeft en afwezig is als het gaat om sonische kleuring gaat” dankzij innovatieve drivers en versterkertechnologieën die resulteren in volgens Linn het laagste niveau van hoorbare vervorming. De nieuwe gewelfde behuizingen werken samen met zorgvuldig op elkaar afgestemde drivers om de schoonst mogelijke verspreidingskenmerken van dit vierweg ontwerp te leveren. Ondertussen stelt Linn dat geavanceerde materiaalwetenschap klaarblijkelijk hoorbare vervorming heeft geëlimineerd, hetgeen ten goede komt aan de ontwikkeling van de aandrijfeenheden en de daaropvolgende integratie met de nieuwste versterkertechnologie van het in Glasgow gevestigde bedrijf in het bassysteem en de nieuwe 360 Array.

Wat is dan eigenlijk het verschil tussen de varianten 360 Exakt Integrated en de 360 Passive with Aktiv Bass? De eerste is volledig actief en bedoeld voor gebruik met een Linn DSM Network Music Player, waarbij alle crossover-, versterkings- en digitaal-naar-analoog-conversiecircuits zich in de luidspreker bevinden. Voor wie echter een andere versterker wil gebruiken of al bezitter is van een volledig extern Linn Exakt-systeem met Exakt Box, is er de 360 Passive with Aktiv Bass (PWAB)-variant. In deze laatste zijn dus alleen de woofers actief en krijgen de overige drivers hun signaal van een externe versterker.

Linn zegt dat wanneer deze akoestische en elektronische innovaties worden ingezet naast de luidsprekertechnologieën van het bedrijf - Exakt en Space Optimization - dat de 360 hoorbaar onzichtbaar wordt, waardoor de zang in de ruimte blijft hangen en een presentatie met levensechte schaal en diepte. Gilad Tiefenbrun, CEO van Linn, geeft de volgende toelichting: “tientallen jaren geleden verbaasde mijn vader een journalist toen hem werd gevraagd hoe – en of – de muziekreproductie nog beter kon, hij antwoordde dat hij geloofde dat we slechts 1% op weg waren om thuis muziek te maken die net zo betrokken en indrukwekkend is als live prestatie. Hoe contra-intuïtief het ook klinkt, we hebben ontdekt dat de verschillen die we in onze producten hebben kunnen bereiken, eigenlijk groter worden. Veel groter. Omdat naarmate we meer van de kleine details onthullen die de muziek realistisch maken, de luisteraar in staat is om contact te maken met de emotionele inhoud op een manier waarvan ze niet wisten dat het mogelijk was. Onze nieuwe 360 luidspreker laat deze stapsgewijze verandering uitgebreid zien. Het is zonder twijfel de beste luidspreker die we ooit hebben gemaakt, straten voor op onze vorige benchmark, en we zijn verheugd om het vandaag met de wereld te delen.”

Linn 360: drivers

De driveropstelling van de 360 begint met wat volgens Linn de eerste 19 millimeter Beryllium dome-tweeter is in de audio-industrie. De tweeter is in eigen beheer vervaardig en Linn stelt dat deze tweeter al zijn inherente vervorming en resonantie ver boven het bereik van het menselijk gehoor heeft geduwd, zelfs buiten het bereik dat kan worden gedetecteerd door het meetsysteem van de ingenieurs.

De volgende is de 64 millimeter middentoner, gemaakt van dunne, geweven koolstofvezel, aanvankelijk gebruikt op NASA's Mars-rover, zo staat in het persbericht, dankzij de perfecte mix van stijfheid en lichtheid. Elke inherente resonantie en vervorming van de driver wordt bijna drie octaven boven het hoorbare bereik geduwd.

De 190 millimeter midwoofer en de 220 millimeter woofers hebben een aluminium-magnesiumlegering die is geselecteerd vanwege zijn meer dan voldoende stijfheid, hetgeen zorgt voor nauwkeurig zuigerachtig gedrag zonder afwijking. Bovendien hebben de twee woofers een groter bereik en meer dan het dubbele van de excursie die Linn eerder kon bereiken.

Linn’s ingebouwde Power DAC-technologie ondersteunt de lagere frequenties. Deze van de grond af opgebouwde techniek combineert een DA-converter en versterker waardoor het digitale pad wordt verlengd en verlies wordt verminderd. Als gevolg hiervan belooft Power DAC zeer efficiënt, ultra-low-noise en perfect te zijn voor het aansturen van het lagere bassysteem in de 360.

Ondertussen komt de nieuwe Adaptive Bias Control-versterkertechnologie van Linn ten goede aan de tweeter-, midrange- en upper bass-units. Dit zou vervorming van de versterkers elimineren met behulp van real-time, dynamisch beheer en correctie, zodat de drivers in alle scenario's optimaal zijn.

Linn 360: behuizing

Al die technologie is ondergebracht in een mooi gevormde en zeer robuuste kast die is opgebouwd uit nauwgezet gevouwen en gevormde 3D-laminaten, hetgeen resulteert in een vloeiende frontplaat die aan weerszijden van de luidspreker reikt. Bovendien loopt de gewelfde voorkant van elke luidspreker taps toe van onder naar boven, met gevormde stralen die precies zijn afgestemd op elke driver.

In het 360 Array afwerkingsstuk is een reeks concentrische bogen verwerkt die doen denken aan de groeven van een vinylplaat. Zie het als een knipoog naar Linn's Sondek LP12-draaitafel die min of meer de basis was van het portfolio na oprichting van Linn. Deze groeven bevinden zich naast een tweeterbeschermer, die de aandacht trekt met zijn verchroomde Linn-pictogramfunctie.

Linn vertelt ons dat de geconstrueerde bekleding in eigen huis is vervaardigd uit 5754-aluminium en ingenieuze en subtiele golfgeleiders bevat om optimale prestaties van de aandrijfeenheden die ze omringen te vergemakkelijken.

De afwerkingen van luidspreker is opgesplitst in twee collecties. De Glasgow-collectie is een reeks samengestelde kastafwerkingen die trots zijn op de oorsprong van Linn en viert zijn Schotse huis met suggestieve namen, waaronder Clyde Built, Single Malt en Linn Heritage. Als alternatief biedt Linn The Classic Collection Piano Black en Alpine White.

Linn 360 Exakt Integrated en Passive with Aktiv Bass: prijzen en leveringsinformatie

De Linn 360 Exakt Integrated en 360 PWAB zijn geprijsd op respectievelijk 87.500 euro en 55.000 euro, maar dit zijn prijzen exclusief BTW. Een belangstellende moet dus de lokale BTW er nog bij optellen.

MERK

EDITORS' CHOICE