NIEUWSLuxman

Luxman PD-191A: vlaggenschip draaitafel

Het Japanse Luxman heeft een nieuwe draaitafel aangekondigd genaamd PD-191A. De PD-191A wordt het nieuwe vlaggenschip van de vloot van draaitafels van de Japanse fabrikant. Het aluminium draaiplateau weegt meer dan vijf kilogram en wordt aangedreven met een riem. De draaiplateau kan 33 1/3, 45 of 78 rondjes draaien en eventueel kan later een tweede toonarm worden gemonteerd.

Luxman PD-191A

De PD-191A van de Japanse fabrikant Luxman zal voor het eerst in de VS aan het publiek getoond worden op de komende Axpona audiobeurs. De nieuwe draaitafel bevat een geheel nieuwe toonarm, aandrijfsysteem, opnamemat en PWM/PID-rotatiesnelheidsregelaar. Andere belangrijke kenmerken zijn het onderbouw chassisontwerp van Luxman met een aluminium bovenplaat met een dikte van 15 millimeter en een aluminium draaiplateau dat 5,2 kilogram weegt. De PD-191A beleefde zijn debuut op de Japanse markt in september en is nu beschikbaar voor pre-order in Noord-Amerika. Europa zal vermoedelijk vrij snel volgen.

Luxman PD-191A: nieuwe LTA-710 toonarm in samenwerking met SAEC

“We zijn er trots op dat we onze volledig nieuwe LTA-710-toonarm samen met SAEC, de analoge audiospecialist van Japan, hebben ontwikkeld,” zo verklaart een woordvoerder van Luxman. De nieuwe toonarm is voorzien van een verticale meskantlager die is ontworpen om een uitstekende initiële gevoeligheid te leveren. Een effectieve lengte van 10 inch (256 mm) minimaliseert niet alleen volgfouten, maar verbetert ook de demping tegen oppervlaktetrillingen. De opgegeven volgfout ligt tussen +1,07 en -1,52 graden. Bovendien is deze statische balansarm voorzien van instelbare anti-skating en tot 22 millimeter hoogteverstelling, waardoor een breed scala aan elementen kan worden gebruikt. De meegeleverde universele armkop van Luxman is voorzien van DUCC (Dia Ultra Crystallized Copper) bedrading met lange koperkorrels.

Luxman PD-191A: eventueel een tweede toonarm monteren

Hoewel de PD-191A het gemak biedt van een alles-in-één speler met geïntegreerde toonarm, verwacht Luxman dat veeleisende muziekliefhebbers de draaitafel wellicht ook met andere toonarmen willen gebruiken. Dat is een voor de hand liggende gedachte, immers kan het draaiplateau ook 78 rondjes per minuut draaien. Om deze reden zal het bedrijf accessoirebases introduceren voor 9 tot 10-inch toonarmen van derden en een externe tweede toonarmbasis voor lange 12-inch armen, te beginnen met de klassieke SME-3012.

Luxman PD-191A: ultrastabiel aandrijfsysteem

Bij het afspelen van vinyl zorgen zelfs subtiele variaties in de draaisnelheid van het draaiplateau ervoor dat de toonhoogte van de muziek wiebelt, hetgeen de helderheid ondermijnt. Om dit tegen te gaan, doet de PD-191A er alles aan om een constante schotelsnelheid te behouden. De unieke sinusgolf/pulsbreedtemodulatie-voeding van Luxman levert ultrastabiele gelijkstroom aan de borstelloze DC-motor. Deze draaitafel handhaaft de juiste snelheid via geavanceerde Proportional-Integral-Differential (PID) regeling en programmering. Een krachtige referentieklok voor snelheidscorrectie, met behulp van een MEMS-oscillator (micro-elektromechanisch systeem), met uitstekende temperatuurkarakteristieken, wordt ingezet. De motor drijft de buitenflens van het plateau aan via een nieuwe riem die niet alleen ongebruikelijk breed is, maar ook een lange levensduur biedt dankzij nieuw EPDM-riemmateriaal.

Het laatste deel van de puzzel met rotatiestabiliteit is het draaiplateau zelf dat een gewicht heeft van 5,2 kilogram. Het plateau fungeert als een vliegwiel met een extreem hoog traagheidsmoment, 0,7 t·cm2, om zelfs minuscule snelheidsvariaties te onderdrukken. Een plateau dat zo zwaar is, vereist lagers die extreem hoge druk kunnen weerstaan. Luxman-ingenieurs specificeerden polyetheretherketon (PEEK) druklagers en radiale messing lagers voor een moeiteloos soepele rotatie en een lange levensduur. Als gevolg van deze maatregelen is wow & flutter minder dan 0,04% gewogen RMS.

De gebruiker kan kiezen voor 33 1/3, 45 en 78 rondjes per minuut en alle rotatiesnelheden onafhankelijk van elkaar maximaal zes procent hoger of lager instellen.

Luxman PD-191A: anti-resonant chassis

Omdat draaitafelelementen werken door beweging om te zetten in spanning, zijn ze bijzonder kwetsbaar voor microfonie, spanningen die worden veroorzaakt door de impact van geluidsgolven. Het element kan eenvoudigweg geen onderscheid maken tussen de gewenste beweging van het volgen van de plaatgroef en ongewenste microfonische beweging. Luxman-ingenieurs implementeerden naar eigen zeggen een rigoureuze strategie om de muziek te beschermen tegen microfonie. Het begint met grote, rubberen isolatorvoeten, zorgvuldig geselecteerd op demping en temperatuurkarakteristieken. Elke isolator biedt onafhankelijke hoogteverstelling.

Verder bevat de PD-191A een onderliggende ophangconstructie, waarin de belangrijkste elektrische en lagercomponenten zijn bevestigd aan de 15 millimeter dikke bovenplaat van aluminiumlegering, die erin slaagt zowel een hoge stijfheid als dempingprestaties te bereiken. Speciale rubberen dempingsteunen isoleren het chassis van twee interne bronnen van potentiële trillingen: de motor en de voedingstransformator, die op hun beurt zijn gemonteerd op een metalen bodempaneel van 3,2 millmeter. Om een laatste beschermingsniveau te bieden, biedt de PD-191A een trillingsabsorberende speciale rubberen platenmat.

Luxman PD-191A: draaitafelstyling en andere functies

De PD-191A belichaamt het kenmerkende vakmanschap van Luxman. De aluminium plaat is nauwkeurig bewerkt, met als resultaat een elegant diamantgeslepen visueel patroon. De met palissander afgewerkte basis contrasteert met het haarlijn aluminium bovenpaneel, dat een stroboscoopvenster heeft en afzonderlijke snelheidsaanpassingen voor 33-1/3, 45 en 78 RPM. Andere kenmerken zijn een centrale as met een dikte van 16 millimeter, de meegeleverde EP-adapter en afneembare signaalkabels en IEC-voedingskabels, zodat eigenaren kabels kunnen vervangen of upgraden naar zelf gekozen kabels. De vergulde wisselstroomingang is 180 graden gedraaid om extra zware kabels beter te ondersteunen. Een optionele stofkap van acryl is vier millimeter dik en bevat veer- en nokondersteuningscharnieren.

De PD-191A weegt 24,8 kilogram en met een stofkap zou dat 26,4 kilogram zijn. De afmetingen zijn 491 x 399 x 128 millimeter (B x D x H) gerekend tot aan de bovenzijde van het draaiplateau.

Luxman PD-191A: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE