NIEUWS

Audfly Focusound: een zeer ongewone luidspreker, die overigens nog niet te koop is

Op 4 april jl. heeft het in Hong Kong gevestigde Audfly officieel een nieuwe luidspreker onthuld, althans het concept voor een nieuwe luidspreker want de productie moet nog beginnen. De nieuwe Focusound is een nogal ongebruikelijke luidspreker, die bestaat uit een glasplaat in een metalen frame. Als dit ontwerp ooit tot productie komt is het vooral een heel apart product. Geluidskwaliteit lijkt niet de belangrijkste factor.

Audfly Focusound

1 april is alweer een paar dagen gelden, maar we kregen toch even de indruk dat sprake was van een grap, vooral als we de claims van de ontwerpers bekijken. Maar het lijkt toch een serieus product en geen grap, hoewel we dat niet helemaal zeker weten. Feit is dat het ontwerp van de nieuwe luidspreker niet de gebruikelijke componenten heeft. Het is in de basis een een glazen paneel met een klein zwart frame. En dit is in feite de hele structuur, die tegelijkertijd in staat is om muziek van redelijk goede kwaliteit af te spelen, terwijl hij beschikt over een bepaalde lijst met uiterst belangrijke functies.

Dat is dan alleen nog maar het technische ontwerp. Volgens de fabrikant heeft deze techniek een bijzondere eigenschap. Zo kan de luidspreker volgens Audfly muziek afspelen voor één gebruiker in een kamer zonder andere mensen te storen. Om dit te doen, gebruikt de fabrikant ultrasone technologie. Dat is een gericht geluid, waardoor de luisteraar wordt geplaatst in een “geluidsbel”. Dit betekent dat degene naar wie deze speaker is gericht naar muziek of bijvoorbeeld een podcast luistert, terwijl andere mensen in de kamer die niet in de “bubbel” zitten dit geluid simpelweg niet horen. Hierdoor kan de ene persoon in de woonkamer een film kijken, de tweede naar muziek luisteren en sporten, en de derde rustig een podcast. We vinden het moeilijk om te geloven dat het geluid slechts een smalle bundel zou zijn, maar we laten ons graag verrassen.

De uitleg gaat verder. Het idee om ultrageluid te gebruiken om een gerichte geluidsstraal te vormen, is volgens Audfly op zichzelf echter niet iets ongelooflijk nieuws, dus besloten de ingenieurs van Audfly nog verder te gaan door de Focusound volledig uit transparant glas te maken. Dit is het eerste transparante apparaat in zijn soort, dat het resultaat is van vele jaren onderzoek en ontwikkeling in deze richting, aldus Audfly.

Het ontwerp bestaat echter niet alleen uit glas. Het paneel van gelaagd glas, waarin zich veel compacte vibrerende elementen bevinden die in staat zijn om geluid in een vrij smal veld rechtstreeks naar de luisteraar te sturen, bevindt zich in een aluminium frame met een standaard waarmee de hoek van het apparaat ten opzichte van de gebruiker kan worden aangepast. De ontwikkelaars merkten zelfs op dat je foto's veilig achter de speaker kunt plaatsen, aangezien dit geen enkele invloed heeft op de geluidskwaliteit.

In hetzelfde aluminium frame zit alle luidsprekerelektronica, inclusief een apparaat om een signaal van een bron te ontvangen. Vooruit, de ontwikkelaars zeggen er wel bij dat de Focusound weliswaar een goed geluid heeft, maar zeker geen indruk zal maken op muziekliefhebbers. De geluidskwaliteit staat hier duidelijk niet op de eerste plaats.

Als het geen grap is, is het in elk geval een origineel idee, zelfs als het geluid buiten de geclaimde smalle bundel toch hoorbaar is. De fabrikant zoekt investeerders via Kickstarter. Meer weten? Kijk dan op de website van Audfly.


EDITORS' CHOICE