NIEUWS

Ferrum Audio lanceert DA-converter Wandla

Het in Polen gevestigde audiobedrijf Ferrum Audio heeft een nieuwe DA-converter gelanceerd. De nieuwe Wandla heeft als hart Ferrum's eigen ARM-gebaseerde platform, genaamd Serce. Ferrum Audio stelt dat Serce in zijn eentje de taken van vijf chips uitvoert om het kortst mogelijke signaalpad voor de voor audio geoptimaliseerde digitale poorten te creëren. De Wanda zal zijn debuut maken op de komende Axpona audiobeurs in de VS en naar verwachting zal de levering tegen het einde van deze maand gaan beginnen.

Ferrum Audio Wandla: Serce-platform

De naam Wandla is afgeleid van het Duitse woord Wandler dat “converter” betekent. De nieuwe Wandla van Ferrum Audio heeft als hart Ferrum Audio’s eigen ARM-gebaseerde platform genaamd Serce. Met behulp van de software van Ferrum verwerkt het Serce-platform alle binnenkomende digitale datastromen. De ARM-processor voert het werk uit van vijf chips en creëert het kortst mogelijke signaalpad voor de voor audio geoptimaliseerde USB-, HDMI-, I2S-, coaxiale en optische S/PDIF-poorten. Achter de conversiefase implementeerde de ontwerpers een geavanceerde nieuwe stroom-naar-spanningsomvormer en een uitgangstrap die profiteerde van de ervaring die is opgedaan met de ontwikkeling van de modellen Oor en Erco en gebaseerd op het hybride ontwerp van Hypsos Linear Power Supply.

Lees ook onze recensie over de Ferrum Audio Oor en Hypsos.

Ferrum Audio Wandla: digitale filters

De dual-core ARM-chip van Ferrum Audio doet veel meer dan alleen de functies van de Wandla beheren. Om consumenten zinvolle keuzes te geven, zijn alle zeven digitale filters in de DA-converter toegankelijk voor de gebruiker. Het Serce-platform stelde Ferrum Audio naar eigen zeggen ook in staat om Dynamic Digital Filtering (DFF) te creëren om de filters van de ESS DAC-chip van het type ESS9038PRO te omzeilen.

Bovendien heeft Ferrum hun klanten betrokken bij het ontwikkelingsproces van Wandla. Marcin Hamerla van legt het als volt uit “De eerste units zullen drie unieke filteropties bevatten en we zullen onze gebruikersgemeenschap uitdagen om op hun favorieten te stemmen. Latere firmware-updates zullen de minst favoriete filteropties vervangen door nieuwe alternatieven. Na vijf ronden roepen we een winnend digitaal filter uit en creëren we een nieuwe gemeenschap van digitale filterspecialisten: mensen die met ons en hun Wandla's communiceren op zoek naar de best mogelijke. Ferrum Audio zal een auto-updater-applicatie voor Mac en pc uitbrengen om firmware-updates te vergemakkelijken.”

Ferrum Audio Wandla: ook een voorversterker

De Wandla is niet alleen een DA-converter, maar doet ook dienst als voorversterker, die is te bedienen met de volledig functionele IR-afstandsbediening. De fabrikant verklaart: “we hebben twee nieuwe digitaal gestuurde verzwakkers voor volumeregeling geïmplementeerd, met door de gebruiker te selecteren analoog of digitaal. De Wandla heeft een volledig gebalanceerde topologie die voortbouwt op onze gemodificeerde IC-versterker en vermogenssectieontwerpen. Naast de zes digitale ingangen, t.w. USB-C, coax, optische, AES, HDMI en I2S, hebben we een “Direct Path” analoge cinch-ingang toegevoegd die alle digitale verwerking omzeilt om trouw te blijven aan de meest betrouwbare analoge bronnen.” Zowel gebalanceerde (XLR) als ongebalanceerde (cinch) uitgangen en een configureerbare trigger zijn aanwezig.

Ferrum Audio Wandla: bediening en voeding

De bediening van de Wandla gaat met het centrale kleurenaanraakscherm op de voorkant. Ferrum heeft ook een “Afstandsmodus” geïmplementeerd die, indien bediend via de IR-afstandsbediening, het scherm aanpast voor leesbaarheid, ongeacht de locatie van de gebruiker.

Ten slotte kan de gebruiker kiezen als het gaat om de voeding. De Wandla heeft immers twee voedingsaansluitingen. De Wandla kan gevoed worden met de meegeleverde standaardvoeding om met de Hypsos lineaire voeding.

De Wandla heeft volgens de fabrikant een dynamisch bereik van 127 dB (A-gewogen) en een kanaalscheiding van meer dan 100 dB over een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. Het analoge gedeelte heeft een frequentiebereik van 10 Hz tot 200 kHz (+/- 0,1 dB). PCM-signaal kan worden verwerkt tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en DSD tot DSD256. De Wandla kan ook MQA verwerken.

Ferrum Audio Wandla: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt zal de levering aan het einde van deze maand gaan beginnen. Op de website van Ferrum Audio staat een prijs van 2.795 euro genoteerd.


EDITORS' CHOICE