NIEUWSRuark Audio

Ruark R1S: compacte wekkerradio met streaming-functies

Het Engelse Ruark Audio heeft zijn kleinste wekkerradio herzien en opnieuw uitgebracht. De nieuwe R1S is de opvolger van de eerdere R1 Mk4 en de “S” in R1S staat voor “streaming”, immers de nieuwe R1S heeft streaming-functies via Bluetooth en WiFi. Ook heeft Ruark een kleurendisplay geplaatst.

Ruark R1S

De R1S van het in Groot-Brittannië gevestigde Ruark Audio is in tegenstelling tot zijn voorganger R1 Mk4 meer dan alleen een DAB+/FM-radio. De R1S heeft streaming-functies toegevoegd gekregen via WiFi en Bluetooth 5. De R1S van Ruark is een compact maar compleet muzieksysteem dat gemakkelijk op een nachtkastje of keukenwerkblad kan worden geplaatst. De subtiele welvingen, elegante middengrijze afwerking en met de hand vervaardigde grille van composiethout van het vorige model zijn gebleven. Het houten rooster aan de voorkant is gemaakt van duurzaam hout, dat zorgvuldig is gesplitst, gekleurd en opnieuw is samengesteld om de rijke tonen van langzaam groeiend hardhout nauwkeurig na te bootsen zonder de ecologische impact.

De R1S heeft een dynamische klasse AB versterker aan boord die de nieuwste NS+ neodymium-driver in een geoptimaliseerde behuizing aanstuurt. Volgens de fabrikant levert dit een soepele en uitgebreide frequentierespons met basprestaties op, ondanks het kleine formaat van 175 x 130 x 135 millimeter (H x B x D).

De Ruark zo kenmerkende RotoDial-controller en het nieuwe kleurendisplay geven een intuïtieve controle over functies zoals de SmartRadio-tuner die toegang geeft tot zenders over de hele wereld en tot podcasts. Met de zoekfunctie zou de gebruiker moeten vinden wat hij zoekt.

De R1S kan op drie manieren worden bediend, t.w. 1. met de RotoDial-controller, 2. met een optionele afstandsbediening of 3. met Oktiv, de nieuwe besturingsapp. Oktiv biedt controle over de meeste R1S-functies en zou een gemakkelijke manier moeten zijn om door stations en podcasts te bladeren.

Dankzij Wi-Fi-connectiviteit ondersteunt de R1S Spotify Connect (en Spotify HiFi als dat ooit nog wordt uitgerold)), Amazon Music en Deezer. Met hulp van Bluetooth 5 kan de Ruark R1S streaming van een smartphone of tablet ontvangen. De Bluetooth-functie kan tot zes apparaten onthouden en belooft een uitstekende geluidskwaliteit.

Het full-colour TFT-display aan de voorkant toont tijd, alarm en programma-informatie, en wanneer muziek via WiFi binnenkomt, vertoont de R1S ook album- en zenderillustraties. Bovendien wordt de helderheid van het scherm automatisch gedimd om zich aan te passen aan het lichtniveau, net als bij het vorige model, en dat is wel zo handig in een donkere slaapkamer.

De USB-C poort kan dienen als oplaadpoort en tegelijkertijd als afspeelpoort voor een daarvoor geschikt apparaat. Verder beschikt de R1S over een hoofdtelefoonuitgang en een schakelbare lijningang die beiden op het achterpaneel zijn gemonteerd. Ten slotte is de R1S optioneel te voorzien van het BackPack 3-batterijpakket voor degenen die draagbaarheid willen.

Ruark R1S: prijs en leveringsinformatie

De eerste leveringen van de Ruark R1S zouden in de loop van de maand mei moeten gaan plaatsvinden. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar - louter ter indicatie - op de website van Ruark staat een prijs genoteerd van net geen 300 Britse ponden. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE