NIEUWSMatrix Audio

Matrix Element X2 Pure: nieuwe streamer voorzien van DA-converter en voorversterkerfunctie

Het Chinese audiobedrijf Matrix Audio bestaat circa tien jaar en bouwt vooral streamers en DA-converters, een enkele eindversterker daargelaten. Het bedrijf heeft de Element X2 Pure gelanceerd, een streamer voorzien van digitale ingangen en een enkele analoge cinch-ingang. Het apparaat kan dus ook als voorversterker dienst doen.

Matrix Element X2 Pure: streamer, DA-converter en voorversterker

Matrix Audio is een fabrikant die in de Benelux nog niet heel veel bekendheid geniet. Ruim een jaar geleden had één van onze recensenten de X-Sabre 3 op bezoek. Hij merkte daarbij op dat de X-Sabre 3 een wel heel bescheiden display had. Lees ook onze recensie over de Matrix Audio X-Sabre 3. De nieuwe Element X2 Pure heeft een 3,46 inch LCD-scherm in het front verwerkt, met aanraakfunctionaliteit. Dat is een stuk minder bescheiden.

De analoge en digitale circuits van de Element X2 Pure hebben ieder hun eigen voeding en zijn ook fysiek volledig van elkaar geïsoleerd met behulp van een dik aluminium scherm. Het is het handigst om de streamer te bedienen met de eigen mobiele applicatie MA Remote App, maar de afstandsbediening is ook inbegrepen in het pakket.

De DA-converter in de Element X2 Pure is voorzien van twee DAC-chips van het type ES9039PRO van ESS Sabre. Ieder kanaal heeft zijn eigen DAC-chip. De voorversterker zorgt voor +10 dB signaalversterking. Analoog signaal wordt aangeboden via een ongebalanceerde cinch-uitgang en een gebalanceerde XLR-uitgang.

Verder heeft de gebruiker  de beschikking over twee coaxiale en twee optische digitale ingangen, een analoge cinch-lijningang, twee HDMI-poorten waarvan er één ARC ondersteunt en ten slotte een USB-B-poort. Er is ook een USB-C poort voor aansluiting van een USB-opslagapparaat. Verbinding met een netwerk gaat via een RJ45 Gigabit LAN-poort of WiFi (2,4 / 5 GHz). De ingebouwde Crystek CCHD950 klokgenerator is verantwoordelijk voor jitteronderdrukking in Async-modus en in Sync-modus wordt deze functie overgedragen naar het aangesloten externe apparaat.

De Element X2 Pure kan afhankelijk van de gekozen ingang digitaal PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/768 kHz verwerken en DSD tot 22,4 MHz (Native). Alle gangbare bestandformaten zoals MP3, WAV, AIFF, FLAC, DSF, DFF en nog veel meer worden ondersteund, ook MQA.

Volgens de opgegeven cijfers van de fabrikant spelen ruis en vervorming geen rol. De A-gewogen S/R-verhouding van de cinch-uitgang is 127 dB en via de XLR-uitgang is dat 131 dB. Totale harmonische vervorming is nul tot vier cijfers achter de komma. De kanaalscheiding is ten minste 139 dB.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE