NIEUWSYamaha

Yamaha DME7: krachtige Digital Signal Processor voor professioneel gebruik

Het Japanse Yamaha heeft op de afgelopen ISE 2023 in Barcelona een zeer krachtige Digital Signal Processor gelanceerd genaamd DME7. Tegelijkertijd heeft het Japanse bedrijf zijn eigen software-platform ProVisionaire Suite herontwikkeld waarmee tal van apparaten waaronder de nieuwe DME7 geconfigureerd en bediend kunnen worden.

Dit medium besteedt vooral aandacht aan producten en oplossingen voor consumenten. Veel techniek komt uit de professionele wereld en wordt aangepast aan gebruik door consumenten. Yamaha is een bedrijf dat producten maakt voor consumenten maar ook zeer sterk is vertegenwoordigd in de wereld van opnamestudio’s en ander professionele omgevingen. Soms druppelt techniek uit de professionele wereld door naar consumenten. We kijken daarom zo nu en dan graag even over de schutting om te zien wat er speelt in de professionele wereld.

Yamaha ProVisionaire Suite: volledig aanpasbare software voor entertainment en professioneel gebruik

Yamaha's volledig aanpasbare ProVisionaire-software is geschikt voor zowel de entertainment- als de ProAV-markt en stelt gebruikers in staat complexe, volledig schaalbare audiosystemen te maken - van de kleinste tot de grootste - met slechts één softwaresuite. Bovendien biedt het de mogelijkheid van een zeer gemakkelijke bediening. Volgens de fabrikant kan de meest deskundige audio-ingenieur maar ook de meest onervaren gebruiker met behulp van een tablet, laptop of desktopcomputer gebruik maken van de mogelijkheden van de ProVisionaire Suite.

Voor ProAV-toepassingen kan het systeemontwerp nauwkeurig worden afgestemd op permanente installaties, bijvoorbeeld in bedrijfs-, onderwijs-, horeca- en winkelfaciliteiten, sport- en theaterinfrastructuur en nog veel meer. Op maat gemaakte bedieningspanelen kunnen eenvoudig worden gemaakt om aan de behoeften van de klant te voldoen, terwijl flexibele componenten zoals acoustic echo cancelling (AEC) en Dan Dugan automixing zijn inbegrepen, hetgeen betekent dat hele systemen kunnen worden bestuurd door personeel zonder ervaring met audio.

ProVisionaire Design is een op Windows gebaseerde systeemontwerptoepassing en ondersteunt een breed scala aan Yamaha-producten, waaronder de DME7-, MTX5-D- en MTX3-processors, PC-D-serie en XMV-serie versterkers, DZR-serie luidsprekers, R-serie, Tio en EXio I/O-eenheden, evenals Unified Communications-producten zoals de RM-CG- en RM-TT-microfoons. Het ondersteunt logische besturing, waardoor besturingssequenties kunnen worden samengesteld.

Systeembeheer wordt verzorgd door Yamaha's nieuwe cloudservice, genaamd ProVisionaire Cloud. In eerste instantie zal dit aanvullende functionaliteitslicenties voor Yamaha-audioapparatuur beheren, zoals de DME7, met activering en deactivering van licenties die een efficiënt beheer van activa mogelijk maken. Verdere diensten die gebruikmaken van de ProVisionaire Cloud-infrastructuur zijn in ontwikkeling.

Yamaha DME7 Digital Signal Processor

Yamaha's nieuwe hardware DME7 digitale signaalprocessor is volledig compatibel met het ProVisionaire-platform en beschikt over een audiokwaliteit van 96 kHz plus maximaal 256 kanalen voor in- en uitvoer.

De DME7 biedt standaard 64 kanalen Dante I/O en matrixmixer, met verdere kanalen toegevoegd via drie extra 64-kanaals licenties, geactiveerd via ProVisionaire Cloud. Deze bieden de mogelijkheid om 128x128, 192x192 of 256x256 kanalen van Dante I/O en matrix mixer te hanteren door een enkele DME7. Extra licenties kunnen permanent of tijdelijk worden geactiveerd.

Een breed scala aan DSP-componenten is standaard inbegrepen. Deze kunnen vrij worden geselecteerd, aangesloten en geconfigureerd voor een uiterst flexibele systeemconstructie. Samen met 96 kHz audiokwaliteit, ondersteuning voor GPI input / output, Logic control, OSC en andere protocollen, evenals ProVisionaire Design / Control en optionele controllers, is de DME7 geschikt voor het breedste scala aan geïnstalleerde en tijdelijke audiosystemen, van entertainmenttoepassingen en sportfaciliteiten tot winkelcomplexen, kantoorgebouwen en onderwijs.

De vernieuwde ProVisionaire-softwaresuite en DME7 Digital Signal Processor zijn beschikbaar vanaf het voorjaar van 2023. Meer weten? Kijk dan op de website van Yamaha.

MERK

EDITORS' CHOICE