NIEUWSFiio

FiiO FT3: bekabelde open over-ear hoofdtelefoon met grote drivers

Het Chinese audiobedrijf FiiO heeft een nieuwe bekabelde over-ear hoofdtelefoon gelanceerd genaamd FT3. De FT3 is een open dynamische hoofdtelefoon die opvalt door de grote drivers die een diameter hebben van zestig millimeter. De FT3 wordt geleverd met twee sets oorkussens en een opbergdoos bekleed met leer.

FiiO FT3: dynamische open over-ear hoofdtelefoon

De nieuwe FT3 van FiiO is een ontwerp met open oorschelpen dat die zijn voorzien van een dynamische driver met een diameter van zestig millimeter en dat is veel groter dan gemiddeld. De driver is voorzien van een met beryllium bekleed chassis, volgens de fabrikant voor lichtheid en stijfheid, en een Diamond-Like Carbon (DLC) membraan. Volgens FiiO betekent dit minder vervorming, diepere bassen en superieure dynamiek. Dit betekent ook dat de FT3 een ingangsimpedantie van 350 Ohm heeft die waarschijnlijk meer vermogen zal vragen dan de gemiddelde DAP of dongle-DAC kan leveren. Goed beschouwd lijkt de FT3 vooral bedoeld voor thuisgebruik in combinatie met een hoofdtelefoonversterker en niet zozeer voor gebruik met een smartphone of draagbare muziekspeler.

De magneten binnen en buiten het diafragma zijn N52 Neodymium-types, naar verluidt asymmetrisch georganiseerd. Wat dat precies betekent wordt niet door FiiO uitgelegd. De spoel van de drivers is gemaakt van ultrafijn Japans met koper bekleed aluminium dat slechts 0,035 mm dik is. Het resultaat volgens FiiO is een betere bandbreedte, minder interferentie en superieure dynamiek.

De oorschelpen zijn open en aan de buitenkant voorzien van gaas. De hoofdband bestaat uit twee delen. De onderste met leer beklede band maakt contact met het hoofd, terwijl de overkoepelende bovenste band de algehele structuur van de hoofdtelefoon behoudt en het gewicht van de hoofdtelefoon van 391 gram verder verdeelt.

FiiO levert de FT3 met een drie meter lange 23AWG Furukawa monokristallijne koperen kabel waarvan de 3,5 millimeter aansluiting optioneel kan worden aangepast tot 6,35 millimeter of kan worden vervangen door een opschroefbare 4,4 millimeter aansluiting en dan optioneel kan worden aangepast aan XLR.

FiiO geeft een frequentiebereik op van 7 Hz tot 40 kHz. De gevoeligheid is 102 dB (1 Volt RMS bij 1 kHz).

Voorts levert FiiO twee sets oorkussens mee met de FT3, de ene uitgevoerd in eiwitleer en de andere in suède. Er wordt ook een stijlvol leren reisetui meegeleverd.

FiiO FT3: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering van de FT3 in de Benelux gaat beginnen. Ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar louter ter indicatie kunnen we melden dat we op diverse buitenlandse websites een prijs van 350 euro hebben zien staan. Mogelijk wordt de prijs in de Benelux iets hoger of lager onder invloed van het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE