NIEUWS

Oproep TRPTK 'Cable Comparison 2023': doe mee aan een A/B-vergelijk (en win!)

Redactie Hifi.nl | 22 maart 2023

"Maken kabels echt een verschil? Probeer het zelf, en help ons het antwoord te vinden!", zo luidt de oproep van TRPTK. Het label is onder de noemer 'Cable Comparison 2023' een actie gestart met het doel om een grootschalig vergelijk plaats te laten vinden, waarbij ook de input van lezers van HIFI.NL wordt gezocht. Klinkende merken in het vergelijk zijn onder meer Furutech en Hollands Glorie Grimm Audio.

"We hebben een korte opnamesessie uitgevoerd waarbij we vijf takes deden met een geweldige zanger/auditor en een percussionist, waarbij we telkens twee verschillende microfoonkabels vergeleken, variërend van een paar euro tot tienduizenden euro's. Kun je de verschillen zien? Of zijn er geen? We horen graag jouw input!"

De test

Zoals gezegd zijn er in een opnamesessie vijf takes gemaakt, telkens met twee sets hoofdmicrofoons, op ongeveer 16 mm afstand van elkaar. De microfoons in kwestie zijn Josephson Engineering C617 bodies met Microtech Gefell MK221 meetmicrofooncapsules erop. De microfoons zijn vervolgens aangesloten op een Grace Design m801mk2 voorversterker, waarbij elk paar microfoons gebruik maakt van een set wisselende XLR-kabels, allemaal 10 meter lang.

"Tussen elke opname wisselen we van microfoonkabel en nemen we opnieuw op. Het signaal van de voorversterkers (4 kanalen in totaal) gaat via een op maat gemaakte breakout-kabel (Grimm Audio TPR8 met Furutech FP-602F (R) en FP-601M (R) connectoren) naar een Merging Technologies Hapi MkII frame met de nieuwste ADC-modules die op DSD256 draaien. Dit werd opgenomen in Merging Technologies Pyramix in DSDIFF en vervolgens geconverteerd naar PCM 352,8kHz 64bit floating point met Weiss Engineering Saracon, waar het vervolgens op lengte werd gesneden en samengesteld in Steinberg WaveLab Pro 12. Er werd geëxporteerd met de ingebouwde SRC van WaveLab en LIN Dither van MAAT Digital."

Meedoen

Het team van TRPTK heeft nu een downloadbaar pakket samengesteld in verschillende resoluties (zoals FLAC 88kHz 24bit en WAV 352kHz 32bit floating point). Deelname is eenvoudig: download het pakketje en laad het in de afspeelopstelling van jouw voorkeur. Je vindt in totaal 10 tracks, bestaande uit 5 takes met elk 2 sets microfoonkabels. Speel beide bestanden van elke take na elkaar af, of ga heen en weer, zolang als je wil. Schrijf vervolgens je gedachten op in de velden die daarvoor beschikbaar zijn.

Via deze link vind je de downloads, meer informatie en kun je direct deelnemen. Onder de deelnemers wordt een willekeurige winnaar geslecteerd die een TRPTK Ledenpas voor een jaar ontvangt in een resolutie naar keuze.


EDITORS' CHOICE