NIEUWSLuxman

Luxman D-07X: (SA)CD-speler met digitale ingangen en uitgangen

Het Japanse Luxman heeft een nieuwe schijfjesspeler aangekondigd. De nieuwe D-07X speelt CD’s en SACD’s en kan ook als DA-converter voor een andere digitale bron functioneren. Via de USB-aansluiting kan DSD-signaal worden aangeleverd.

Luxman D-07X: schijfjesspeler en DA-converter op hoog niveau

De D-07X van de Japanse fabrikant Luxman is een schijfjesspeler op hoog niveau. Het loopwerk is geschikt voor CD’s en SACD’s en kan daarnaast MQA-CD’s afspelen. Dat is in Europa overigens niet zo interessant, maar wel in Japan waar MQA-CD’s kunnen worden aangeschaft. Van het vlaggenschip van het bedrijf, de D-10X, erft de nieuwe speler belangrijke technologieën, waaronder het loopwerk LxDTM-i en de ROHM MUS-IC BD34301EKV DA-converter, één per kanaal. De D-07X is de opvolger van de D-06u die met pensioen is gestuurd.

Zoals gezegd, de Luxman D-07X erft de luxueuze styling en uitstekende prestaties van het vlaggenschipmodel D-10X. Deze geavanceerde digitale mediaspeler levert overweldigende prestaties. Het brengt echt de sfeer en het gevoel van opgenomen muziek over een breed scala aan media, waardoor de beste luisterervaring wordt geboden.

De Luxman D-07X speelt een grote hoeveelheid bestandsformaten af via de USB-ingang en de fabrikant heeft speciaal voor dit doel de gratis LUXMAN Audio Player-computersoftware gemaakt. De software is beschikbaar voor Mac OS- en Windows-pc's en decodeert WAV-, FLAC-, MP3-, DSF-, DSDIFF-, ALAC- en AIFF-bestanden. De USB-ingang accepteert PCM-signalen tot 768 kHz sampling en tot 32-bit kwantisering plus DSD-signalen tot 22,4 MHz/1-bit sampling. Coaxiale en optische ingangen zijn geschikt voor PCM digitale audio tot 192 kHz/24 bits. MQA-audiobestanden tot 24-bits worden ondersteund via USB, optische en coaxiale ingangen.

Naast conventionele (isochrone) bestandsoverdrachten met vaste bitrates, ondersteunt de USB-ingang twee modi van Bulk Pure Enhanced Technology (Bulk Pet) audiobestandsoverdracht met hoge resolutie. Dit optimaliseert datapackaging en levering aan de DA-converter, waardoor de verwerkingsbelasting voor zowel de host-CPU als de apparaat-CPU wordt verlicht. Dit vermindert op zijn beurt de werklast tussen lezen en reproduceren, waardoor volgens de fabrikant  de afspeelstabiliteit en de geluidskwaliteit verbeteren.

Luxman D-07X: discreet buffer analoog circuit

De ingenieurs van Luxman de MUS-IC DA-converters aan met een al even geavanceerd analoog uitgangscircuit. Een nieuw stroom-naar-spanning-conversiesysteem ontvangt de differentiële uitgangen van de gepaarde MUS-IC-chips en voedt vier discrete, perfect op elkaar afgestemde versterkermodules.

Hoogwaardige buffercircuits minimaliseren de uitgangsimpedantie, voor een ideale aansluiting op elke geïntegreerde versterker of voorversterker. Hoewel veel digitale spelers een aparte laagdoorlaatfiltertrap nodig hebben, integreert de D-07X het laagdoorlaatfilter in de buffertrap. Dit resulteert in ongewoon vloeiende analoge golfvormen, grotere helderheid en grotere sonische directheid, aldus de verklaring van Luxman.

Luxman D-07X: voeding en printplaten

De extra grote voeding is voorzien van grote filtercondensatoren en een OI-core transformator die vijftig procent groter is dan de transformator in voorganger D-06u. De behuizing is ontworpen om ook als grondige afscherming te dienen.  Twee niveaus van bescherming beschermen tegen de vervormingen veroorzaakt door resonantie. Aan de buitenkant verspreiden gietijzeren isolatorvoeten met dichtheidsgradiënt resonantie op de planken. Aan de binnenkant onderdrukken dempende tegenmaatregelen trillingen die in het apparaat zelf worden gegenereerd.

De printplaten vertonen naar eigen zeggen de kenmerkende verfijningen van Luxman, d.w.z. zacht gebogen bedradingspatronen om de signaalstroom te bevorderen en zware koperfolie signaalsporen en vergulde aansluitingen om strooicapaciteit te minimaliseren.

Voor de beste geleiding zijn de messing cinch-uitgangen verguld. Robuuste Neutrik-aansluitingen zorgen voor de gebalanceerde XLR-uitgangen, terwijl een Phase Invert-knop op het voorpaneel luisteraars in staat stelt om van polariteit te wisselen. Zelfs aan het stroomingang op het achterpaneel is gedacht. Om een betere ondersteuning voor zware stroomkabels te krijgen, is de AC-ingang 180° gedraaid ten opzichte van de conventionele oriëntatie.

Het fluorescerende display op het voorpaneel heeft een selecteerbare 4x zoommodus om gemakkelijk aflezen vanuit de ideale luisterpositie te vergemakkelijken. Een aluminium IR-afstandbediening type RD-29 wordt meegeleverd.

De Luxman D-07X is een zwaargewicht. Hij weegt 17 kilogram.

Luxman D-07X: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanner de levering in de Benelux gaat beginnen. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE