NIEUWSEstelon

Estelon Aura: passieve vloerstaande drieweg luidspreker met een aparte vorm

De in Estland gevestigde luidsprekerbouwer Estelon heeft de Aura gelanceerd. De Aura is een passieve vloerstaande drieweg luidspreker. De kast is gemaakt van composietmateriaal en heeft een aparte en onderscheidende vorm. De Aura komt in een witte en in een zwarte uitvoering.

Estelon Aura

De luidsprekers van Estelon hebben altijd een aparte vorm, d.w.z. een brede basis en een smalle bovenkant. Het vermijden van evenwijdige vlakken geeft niet alleen een apart uiterlijk maar ook een technisch voordeel. Zonder evenwijdige vlakken krijgen staande golven en resonanties geen kans of in elk geval een veel kleinere kans van ontstaan.

De nieuwe Aura van Estelon is ontworpen door hoofdontwerper Alfred Vassilkov en het in de basis een gesloten drieweg ontwerp. De kast is gemaakt van een een thermogevormd gepatenteerd composiet. Dit maakt de geavanceerde oppervlaktegeometrie en verschillende interne kamers mogelijk, hetgeen resulteert in eigenschappen die naar eigen zeggen ideale akoestische eigenschappen mogelijk maken.

Zoals wel meer gerenommeerde luidsprekerfabrikanten maakt Estelon zelf geen drivers. Het omgekeerde is ook waar: er zijn een heleboel fabrikanten die hoogwaardige drivers maken zonder zelf luidsprekers te bouwen. Estelon heeft drivers van verschillende fabrikanten in de Aura geplaatst. De 26 millimeter Illuminator dome-tweeter van textiel is van Scan-Speak, de twee 130 millimeter middentoners zijn van Satori en in de voet van de Aura is een 250 millimeter Faital woofer geplaatst die alleen zichtbaar is als de luidspreker gekanteld zou worden.

De tweeter van Scan-Speak is voorzien van een symmetrische aandrijfmotor die een uitstekende geluidskwaliteit en lineairiteit belooft, ongeacht of de muziek op hoog of laag volume wordt weergegeven. De golfgeleider van de tweeter is volgens Estelon nauwkeurig afgestemd op de driver zodat, samen met de zachte rondingen van de kast, de negatieve reflecterende effecten van de output van de driver worden geëlimineerd. Het resultaat is naar eigen zeggen dat de spreiding van de luidspreker homogeen en breed is.

De twee middentoners van Satori hebben wat Estelon noemt een Egyptische Papyrus conus voor transparantie en moeiteloze geluidsafgifte. Ondertussen zorgt het geventileerde aerodynamische gegoten aluminium chassis voor optimale sterkte en lage compressie, zegt Estelon, eraan toevoegend dat de driver een zachte, laagdempende rubberen rand heeft voor de optimale transiënte respons, en dat het neodymium-motorsysteem is geoptimaliseerd voor lage vervorming. Bovendien zegt de in Estland gevestigde fabrikant dat de zilveren aansluitdraden 180 graden uit elkaar zijn bevestigd voor verbeterde stabiliteit.

De woofer zit in de voet van de Aura en heeft een diameter van 250 millimeter. De conus is gemaakt van geperst papier. Volgens opgave van de fabrikant geeft de Aura een uitstekende weergave van lage tonen, ook als de Aura op dikke zachte vloerbedekking zou staan. Bovendien zorgt de akoestische omgeving die in de basis van de Aura wordt gecreëerd voor een extra laagdoorlaatfilter. Deze laagdoorlaatcurve is dieper dan het elektrische filter en daarom worden de hogere frequenties geproduceerd door de woofer rond de 80 Hz, geëlimineerd.

Volgen Estelon heeft de Aura een frequentiebereik van 35 Hz tot 25 kHz en een gevoeligheid van 90 dB (2,83 Volt / 1 meter). De nominale impedantie is vier Ohm met een minimum van vier Ohm bij 58 Hz. De Aura meet 1.366 x 384 x 367 millimeter (H x B x D) en weegt 34 kilogram. De aanbevolen grootte van de luisterruimte ligt tussen 15 en 60 vierkante meter.

Estelon Aura: prijs en leveringsinformatie

De Estelon Aura is verkrijgbaar voor 17.500 euro per paar en kan worden geleverd in een witte of zwarte uitvoering.

MERK

EDITORS' CHOICE