NIEUWSSPL

SPL Diamond: veelzijdige DA-converter met SPL’s eigen VOLTAiR-technologie

Sinan Kökbugur | 28 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | SPL

Het Duitse audiobedrijf SPL bouwt producten voor gebruik in professionele omgevingen zoals opnamestudio’s, maar veel producten van SPL vinden ook hun weg naar “gewone” muziekliefhebbers. Het nieuwste product is een DA-converter genaamd Diamond. De Diamond is voorzien van alle gebruikelijke ingangen en biedt ook de mogelijkheid om een externe klok aan te sluiten.

SPL Diamond

Het in Duitsland gevestigde SPL Electronics heeft de Diamond gelanceerd, een ambitieuze DA-converter voorzien van analoge volumeregeling inclusief klassieke draaiknop. De Diamond onderscheidt zich van alle andere DA-converters door het gebruik van SPL’s eigen VOLTAiR-technologie waarbij de analoge eindtrap werkt met een spanning van 120 Volt.

De SPL Diamond heeft alle gebruikelijke aansluitingen die van een hoogwaardige DA-converter verwacht mogen worden. Via de USB-B ingang kan DSD-signaal worden aangeleverd tot DSD 256 of PCM-signaal tot 768 kHz. Dan is er ook nog een enkele AES/EBU ingang, een tweetal coaxiale ingangen en twee optische ingangen, die allen een resolutie kunnen verwerken tot 192 kHz.

DA-cconversie wordt uitgevoerd door een DAC-chip van het Japanse AKM van het type AK4490 Velvet Sound. De gebruiker kan de volumeregeling overbruggen met een microswitch op het achterpaneel. Analoog signaal komt naar buiten via een cinch-aansluiting en een XLR-aansluiting. En wie een betere klok bezit zou de SPL Diamond via de “Word-In” aansluiting van een nauwkeurig kloksignaal kunnen voorzien. De volumeregeling van de SPL Diamond werkt analoog, overigens zonder verdere technische toelichting.

Net als andere apparaten van SPL, maakt de SPL Diamond gebruik van VOLTAiR-technologie: de output-laagdoorlaatfilters werken met een spanning van 120 Volt (+/- 60 Volt DC). Dit betekent dat het gebruik van standaard opamps is uitgesloten en om die reden heeft SPL zijn eigen opamps ontwikkeld en geplaatst. Volgens de ontwerpers resulteert de VOLTAiR-technologie niet alleen in betere technische gegevens, zoals een dynamisch bereik van 135 dB, een kanaalscheiding van 108 dB en een frequentiebereik van 10 Hz tot 300 kHz, maar ook tot bijbehorende waarneembare voordelen. In de woorden van SPL zijn dat meer detailrijkdom en tegelijkertijd meer ontspannen luisterplezier.

SPL Diamond DA-converter: prijs en leveringsinformatie

De SPL Diamond is verkrijgbaar in de kleuren zwart, rood en zilver. De adviesprijs is net geen 2.500 euro.


EDITORS' CHOICE