NIEUWSCayin

Cayin N7: hoogwaardige (en prijzige) draagbare muziekspeler

Sinan K├Âkbugur | 24 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | Cayin | Importeur: Sensus Audio

Audiomerk Cayin heeft een nieuwe Digital Audio Player (DAP) aangekondigd genaamd N7. De N7 is klein en draagbaar en speelt muziekbestanden op zeer hoog niveau af, o.a. door het volledig symmetrische circuitontwerp.

Cayin N7

Met de nieuwe N7 presenteert Cayin een zeer complete hi-res draagbare DAP die onderweg gebruikt kan worden maar ook prima in een desktop-omgeving kan functioneren, bijvoorbeeld vanwege de hoogwaardige DA-converter. Discrete circuits voor DA-converter en hoofdtelefoonversterker en het volledig symmetrische ontwerp beloven volgen de fabrikant de hoogste geluidsnormen. Vanwege de symmetrische opbouw zijn er gebalanceerde en ongebalanceerde hoofdtelefoonuitgangen.

De kern van de circuitarchitectuur van de nieuwe Cayin N7 DAP is een pure 1-bit DSD DA-converter en het volledig symmetrische circuitontwerp. Deze veeleisende aanpak is complex, maar biedt ongekende mogelijkheden om het geluid te verfijnen. Terwijl een klassiek stereocircuit uit een linker (L) en een rechter (R) kanaal bestaat, heeft een gebalanceerd circuit differentiële ingangen en differentiële uitgangen nodig. In dit geval zijn dus L+, L-, R+, R- vereist. Cayin gebruikt deze discrete circuitstructuur voor DA-converter en hoofdtelefoonversterker in de N7 en dat is naar eigen zeggen voor het eerst in een DAP van Cayin.

De DA-converter kan native decoderen tot DSD512. PCM-streams worden geaccepteerd tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en intern omgezet in een DSD-signaal voordat de N7 het signaal doorgeeft aan het DAC-circuit. Ook de 1-bit DSD DAC is speciaal op deze DAP afgestemd. Het geconverteerde analoge signaal wordt door een netwerk met 128 uiterst nauwkeurige dunne film weerstanden geleid. De output is symmetrisch over vier kanalen voor de best mogelijke en storingsvrije weergave.

Volgens de ontwerpers is ook de voeding speciaal ontwikkeld voor de Cayin N7. Op deze manier worden de verschillende secties van het audiocircuit onafhankelijk van elkaar gevoed volgens hun spanningsvereisten.

De accu heeft een capaciteit van 9.000 mAh. Opladen van 20% naar 80% kost circa twee uur en de afspeelduur is circa 10 uur als de 3,5 millimeter uitgang wordt gebruikt en 8,5 uur met gebruikmaking van de 4,4 millimeter uitgang. De laadtijd is overigens afhankelijk van de gebruikte oplader en laadmethode.

Bediening gaat met een aanraakscherm met een diagonaal van vijf inch en een resolutie van 1.080 x 1.920 pixels.

Cayin N7: versterker in klasse A of klasse AB

Gebruikers kunnen kiezen tussen werking van de versterker in klasse A en klasse AB om het geluid aan te passen aan persoonlijke muzikale voorkeuren of verschillende soorten hoofdtelefoons. De klasse A versterking staat voor een warme, vrij zachte klank, aldus de toelichting van Cayin. Alle kanalen worden bijna gelijk versterkt. Dit zorgt voor een gedetailleerd, aangenaam geluid. Perfecte voorwaarden voor de onvervalste weergave van moderne muziek met veel details.

Klasse AB biedt daarentegen meer punch en is waarschijnlijk de voorkeurskeuze voor hogere eisen aan het dynamische bereik bij het afspelen.

Cayin N7: ingangen en uitgangen en bluetooth

Een DAP zoals de N7 zal door veel gebruikers voornamelijk met een hoofdtelefoon gebruikt worden als draagbare muziekspeler. Hiervoor biedt de Cayin twee hoofdtelefoonuitgangen, t.w. een gebalanceerde met een 4,4 millimeter jackplug en een ongebalanceerde met een 3,5 millimeter single-ended jackplug. Er zijn ook nog twee analoge uitgangen. De N7 kan dus ook in stationaire hifisystemen worden geïntegreerd.

Voor het regelen van het volume bij de pre-out is een analoge volumeregelaar van de weerstandsladder van JRC geïnstalleerd die wordt bediend met een draaiknop van messing. Een line-out met een vaste spanning is beschikbaar als tweede analoge uitgang.

Dan zijn er ook nog digitale uitgangen. Naast een digitale I2S-uitgang zorgen een USB-C-uitgang en een in de USB-poort ingebedde coaxuitgang voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden. Bluetooth-versie 5.0 is ook aan boord. De Cayin fungeert ook als Bluetooth-ontvanger en kan dus als draadloze DA-converter worden gebruikt.

Cayin N7: Android 12.0 en ondersteuning van streaming-diensten

Dankzij het aangepaste en voorgeïnstalleerde Android 12.0 en toegang tot de Google Play Store, kan natuurlijk ook content van andere streamingdiensten of muziekapps zoals Qobuz of Apple Music via de N7 worden afgespeeld. Indien nodig kan de Sample Rate Conversion (SRC) van het Android-systeem worden omzeild in alle geïnstalleerde applicaties met behulp van DTA (Direct Transport Audio).

Voor lokale opslag van muziekbestanden is de Cayin N7 uitgerust met een intern geheugen van 64 GB. Dat is wat karig voor een DAP op dit prijsniveau, maar om omvangrijke muziekbibliotheken te kunnen opslaan kan een geheugenkaart tot een capaciteit van 1 TB worden geplaatst.

Cayin N7: prijs en leveringsinformatie

We weten niet vanaf wanneer de Cayin N7 in de Benelux geleverd kan worden. Ook hebben we nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar afgaande op de informatie die we zagen op een Duitse website zal de N7 net geen 2.300 euro gaan kosten. De prijs in de Benelux kan daar natuurlijk nog iets van af gaan wijken.

MERK

EDITORS' CHOICE