Definitive Technology Dymension: nieuwe productlijn van negen modellen, waaronder drie power towers

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Definitive Technology heeft een nieuwe productlijn van luidsprekers aangekondigd. Opvallend is het feit dat er geen subwoofer in de productlijn zit. Dat is ook niet nodig. De drie grootste vloerstaanders hebben een actieve subwoofer aan boord en worden daarom “power towers” genoemd. Verder is er nog een geheel passieve vloerstaander, drie centermodellen, een wandmodel en een Dolby Atmos model. Voor een consistent geluid hebben alle luidsprekers dezelfde aluminiumoxide dome tweeter aan boord.

Definitive Technology Dymension: power towers en bipolaire luidsprekers

Luidsprekerfabrikant Definitive Technology is opgericht in 1990 door Sandy Gross. Het bedrijf heeft een nieuwe productlijn van luidsprekers aangekondigd die de twee dingen viert waar het merk het meest bekend om staat, t.w. 1. bipolaire luidsprekerontwerpen die naar voren en naar achteren gerichte drivers gebruiken om een ruimere luisterervaring en 2. de “power tower”, een vloerstaande luidspreker met een ingebouwde actieve subwoofer.

De Dymension productlijn bestaat uit negen modellen. Dat zijn drie bipolaire power towers, een passieve bipolaire tower, drie centermodellen plus een hoogtemodule en surround-speaker voor wandmontage voor Dolby Atmos/DTS:X-opstellingen. Alle luidsprekers gebruiken dezelfde één inch aluminiumoxide dome-tweeter en zijn qua klankkleur op elkaar afgestemd, zodat ze in elke tweekanaals of veelkanaals thuisbioscoopconfiguratie kunnen worden gebruikt.

Het kenmerk van elke vloerstaande Dymension (DM40, DM60, DM70 en DM80) zijn naar voren en naar achteren gerichte driverarrays, elk bestaande uit twee kleine (4,5- of 5,25-inch) woofers boven en onder de één inch tweeter en in de drie grootste vloerstaander een actieve subwoofer met één grote woofer ondersteund door twee passieve radiatoren, één aan elke kant van de kast.

De bipolaire driverarrays zijn uitgebalanceerd om naar eigen zeggen meer geluid in meer richtingen te sturen dan traditionele naar voren gerichte luidsprekers en zijn ingesteld voor volledig bipolaire werking met een tweeterschakelaar aan de achterzijde die kan worden gebruikt om de output aan de achterzijde met 6 dB te verlagen voor meer naar voren gericht geluid. De gebruiker kan het geluid dus relatief eenvoudig regelen als de luidspreker bijvoorbeeld dicht tegen een achterliggende muur geplaatst zou moeten worden.

In het vlaggenschip DM80 en in de iets kleinere DM70, beiden zogenoemde “power towers” zijn de naar voren en naar achteren gerichte driverarrays in de bovenkant van de behuizing voorzien van 5,25-inch woofers, die aansluiten bij de diepe bas die wordt geleverd door de actieve subwoofer die is ingebouwd in de onderkant van de luidspreker.

De subsectie van de DM80 combineert een 12-inch woofer en twee 12-inch passieve radiatoren met een nieuwe krachtige 400 Watt GaN FET-versterker om een lage frequentie van 28 Hz (–3 dB)/23 Hz (–10 dB) te bereiken. De DM70 combineert een drietal 10-inch actieve en passieve drivers met een 250 Watt (piek) klasse-D versterker en heeft een nominaal vermogen tot 30 Hz (–3 dB)/25 Hz (–10 dB). De behuizing van beide modellen is iets meer dan 49 centimeter lang, 11 centimeter breed en 16 centimeter diep.

Definitive Technology heeft zijn toptechnologie gereserveerd voor de DM80 en DM70 torens. Woofers in de bipolaire arrays bevatten het gepatenteerde “balanced double surround system” (BDSS) van het bedrijf dat volgens de ontwerpers de excursie van de conus van de driver verbetert en tegelijkertijd zorgt voor een uniform geluidsbeeld en naadloze integratie met de subwoofer. De drivers zijn ook gemonteerd in een “lineaire responsgolfgeleider” die is ontworpen om de ruimtelijkheid te vergroten door de spreiding buiten de as uit te breiden en af te vlakken.

De DM60 is een vijf centimeter minder hoge, verkleinde versie van de DM70 die kleinere 4,5-inch woofers gebruikt in zijn bipolaire driverarrays en een trio van acht inch actieve en passieve drivers combineert met de torenopstelling. De DM60 heeft dezelfde 250 Watt versterker als in de DM70. De luidspreker pakt op bij 34 Hz (–3 dB)/30 Hz (–10 dB).

De DM80, DM70 en DM60 hebben ook een gepatenteerde intelligente basregeling op het achterpaneel, die digitale verwerking gebruikt om naar eigen zeggen een krachtige diepe bas te leveren zonder in te boeten aan helderheid in het middenbereik.

De DM40 mist een aangedreven subwoofergedeelte, maar vertrouwt in plaats daarvan op vier 4,5-inch woofers en twee één  inch aluminiumoxide dome tweeters om al het werk te doen in een gepoorte kast van ongeveer 37 inch lang, 10 inch breed en 10 inch diep . De luidspreker is geclassificeerd tot 55 Hz (–3 dB)/38 Hz (–10 dB).

Alle vloerstaanders zijn aan drie zijden voorzien van Definitive Technology's kenmerkende zwarte gebreide “sok” en worden geleverd met verstelbare glijders voor harde vloeren en tapijtspikes.

Definitieve Technology Dymension: centermodellen

Er worden drie centermodellen aangeboden in de Dymension-serie, beginnend bovenaan met de 31,5-inch brede DM30 die de één inch tweeter combineert met vier 5,25-inch BDSS-woofers in een dual- woofer-tweeter-dual-woofer opstelling en een 250 Watt (piek) aangedreven subwoofer met een opwaartse acht inch woofer geflankeerd door twee  acht inch passieve radiatoren. De DM30 pakt op bij 41Hz (–3dB)/36Hz (–10dB) en heeft een stevige behuizing van 7,5 inch lang en bijna 16 inch diep.

Dan zijn er ook nog de 30,5 inch brede DM20 en de aanzienlijk kleinere 19,5-inch brede DM10. Zowel de DM20 als DM10 zijn geheel passief. De DM20 heeft dezelfde driverconfiguratie als de DM30, maar de woofers zijn met vier inch wat kleiner en de DM10 is een model met drie drivers met twee 5,25-inch woofers die de tweeter flankeren en een 9-inch passieve radiator. De nominale limieten voor lage frequenties zijn 91 Hz (–3 dB)/64 Hz (–10 dB) voor de DM20 en 81 Hz (–3 dB)/57 Hz (–10 dB) voor de DM10.

Definitieve Technology Dymension: surround en Dolby Atmos

De Dymension-serie biedt twee surround-speakers voor Atmos- en DTS:X-opstellingen. De DM90-hoogtemodule is ontworpen om bovenop de vloerstaande DM80 en DM70 te zetten en heeft een opwaartse woofer/tweeter-combinatie. De module klikt op zijn plaats terwijl hij een elektrische verbinding maakt met de torenluidspreker.

De DM95 is een wigvormige, tweeweg surround-luidspreker die is ontworpen voor montage aan een muur. Beide modellen gebruiken dezelfde 5,25-inch woofer als in de twee bovenste torenmodellen.

Definitive Technology Dymension: prijzen en leveringsinformatie

Naar verluidt zal de levering binnenkort gaan beginnen maar we hebben nog geen prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE