NIEUWS

Creative Sound Blaster X5: USB DA-converter en hoofdtelefoonversterker voor gamers en niet-gamers

Sinan Kökbugur | 02 februari 2023 | Fotografie Fabrikant

Het in Singapore gevestigde Creative Technology heeft de Sound Blaster X5 gelanceerd, een DA-converter en hoofdtelefoonversterker die in eerste instantie is gericht op liefhebbers van computerspellen. De functionaliteit, zoals de mogelijkheid om een hoofdtelefoon symmetrisch aan te sluiten, en de specificaties van de nieuwe Sound Blaster X5, zoals de bijzonder lage vervorming, zijn echter zodanig dat ook audiofielen zich aangesproken zouden kunnen voelen door het nieuwe apparaat. 

Creative Sound Blaster X5

Creative Technology maakt interne en externe geluidskaarten voor computers sinds de jaren negentig van de vorige eeuw. De term “Creative Sound Blaster” bestaat al sinds de eerste computers die meer konden dan alleen tekstverwerken. Circa dertig jaar geleden kwam de zogenoemde multimedia-computer op de markt en steeg snel in populariteit. Het oorspronkelijk voor kantoordoeleinden gemaakte apparaat kon steeds vaker en beter muziek maken. En wie de blits wilde maken, kocht een Creative Sound Blaster geluidskaart.

Met de lancering van de nieuwe Sound Blaster X5, een desktop USB DA-converter en hoofdtelefoonversterker, richt Creative zich op de hogere eisen van muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een begeleidende interface voor hun muziekstreamingbronnen, met voldoende vermogen voor de meest veeleisende hoofdtelefoons. Door gebruik te maken van toonaangevende componenten, de nieuwste audiotechnologieën en uitgebreide connectiviteitsopties, is de Creative Sound Blaster X5 een overtuigende audio-oplossing die een nieuwe standaard zet in het assortiment, aldus de verklaring van de fabrikant.

De nieuwe Sound Blaster X5 toont volgens de fabrikant de wil van Creative om het beste van de opgedane  expertise op het gebied van audio-engineering en ontwerp te laten zien. Het nieuwe apparaat is naar eigen zeggen uitgerust met componenten van audiofiele kwaliteit om een uitzonderlijke geluidskwaliteit te bereiken. Het is de eerste Sound Blaster met een dual-DAC-ontwerp. Een tweetal Cirrus Logic CS43198 DAC-chips leveren lossless weergave met hoge resolutie tot 32-bit/384 kHz via PCM met een ultrahoog dynamisch bereik tot 130 dB. De DAC-chips kunnen ook audioformaten in DoP128 en DSD256 decoderen. Vervorming is met een waarde van 0,00018% praktisch onhoorbaar.

De Sound Blaster X5 kan volgens de fabrikant alle gangbare hoofdtelefoons aansturen. Dit omvat hoofdtelefoons van studiokwaliteit met een impedantie tot 600 Ohm, inclusief de meest veeleisende planaire magnetische hoofdtelefoons, tot de meest gevoelige in-ear hoofdtelefoons. Het linker- en rechterkanaal zijn van begin tot eind volledig van elkaar gescheiden, zowel digitaal als analoog, waardoor interferentie, ruis en overspraak effectief worden geëlimineerd.

Audioliefhebbers zullen volgens Creative nog vele andere redenen hebben om de Sound Blaster X5 ook bij dagelijkse activiteiten online te gebruiken, dus in combinatie met een computer. Met de Creative-app, kunnen aanpassingen worden gemaakt met een 10-bands toonregeling, Verder kunnen Acoustic Engine-effecten worden toegevoegd zoals Surround, Crystalizer, Bass of Dialog+. CrystalVoice kan worden gebruikt om de communicatiekwaliteit te verbeteren. Als je in de stemming bent om te gamen, verbetert de Scout-modus in-game audio-aanwijzingen om details te benadrukken voor een voorsprong op de concurrentie.

De Sound Blaster X5 ondersteunt ook ASIO 2.2 voor afspelen en opnemen met lage latentie, evenals gemakkelijke toegang tot meerdere audio-ingangen en -uitgangen. De X5 is op zichzelf al een competente audiohub en is compatibel met verschillende apparaten, waaronder gameconsoles, dvd-spelers en andere entertainmentsystemen in de huiskamer. Er is een cinch-ingang en een cinch-uitgang en voorts een optische ingang en uitgang. Voeding komt binnen via USB-C. Via dezelfde poort kan muzieksignaal worden aangeleverd. De versterking van de aangesloten microfoon is regelbaar.

Hoofdtelefoons kunnen aangesloten op de 4,4 millimeter poort voor gebalanceerde hoofdtelefoons van studiokwaliteit en er is ook een 3,5 millimeter poort voor gewone hoofdtelefoons. Alle aansluitingen hebben vergulde contacten. Helemaal met de tijd mee heeft de Sound Blaster X5 ook een Bluetooth 5.0 ontvanger en een speciale USB-A-hostaudiopoort voor aansluiting op draadloze audiozenders, evenals externe USB-luidsprekers, headsets en microfoons.

Creative Sound Blaster X5: prijs en leveringsinformatie

Op de website van Creative Technology staat een prijs genoteerd van 310 euro.


EDITORS' CHOICE