NIEUWSKEF

KEF lanceert de R Series met Metamaterial Absorption Technology (MAT)

Sinan Kökbugur | 07 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | KEF

De Engelse luidsprekerfabrikant KEF heeft zijn luidsprekers in de R Series herzien. De vernieuwde serie bestaat uit zeven modellen, elk voorzien van de eigen Metamaterial Absorption Technology (MAT). Alle producten in de serie zijn ontworpen om superieure prestaties te leveren met meer detail, dieper inzicht en meer sensatie. KEF bedient de liefhebber van een tweekanaals muziekopstelling maar met de R Series kan ook een veelkanaals thuisbioscoop van geluid worden voorzien, inclusief hoogtekanalen.

KEF R Series

De nieuwe R Series modellen van het Britse KEF produceren ongeëvenaard geluid voor onder andere shows, games en artiesten en bevatten een selectie van de nieuwste technologieën die zijn ontwikkeld voor KEF's toonaangevende en overstijgende The Reference Series. Uitzonderlijke geluidservaringen worden door de R Series toegankelijker gemaakt, mede omdat de producten kunnen worden gebruikt in stereo setting voor muziek of in een thuisbioscoop.

KEF R Series: revolutionaire geluidsabsorptie met MAT

Het hart van de nieuwe R Series speakers wordt gevormd door de Metamaterial Absorption Technology (MAT), een uiterst complexe doolhofachtige structuur, waarbij elk van de ingewikkelde kanalen op efficiënte manier een specifieke frequentie absorbeert. In combinatie fungeren de kanalen als een akoestisch zwart gat, dat 99 procent van het ongewenste geluid aan de achterzijde van de tweeter absorbeert. Daarmee wordt de resulterende vervorming geëlimineerd, waardoor er een zuiverder, natuurlijker akoestische prestatie ontstaat, aldus de uitleg van KEF.

Alle zeven modellen van de R Series zijn uitgerust met een op maat gemaakte 12e generatie Uni-Q driver array met MAT. Dit is het resultaat van tientallen jaren aan opgebouwde kennis en de toepassing van geavanceerde simulatie- en analysetools. De ontwikkelingen zijn talrijk en spelen allemaal een rol in de prestaties van de R Series.

De weergave van details en de helderheid van het geluid van de R Series zijn het resultaat van een aantal aanpassingen die specifiek voor deze collectie zijn gemaakt. Van de verfijnde tweeter gap-demper die resonanties temt voor meer detail, tot het flexibele ontkoppelingschassis dat ongewenste trillingen voorkomt voor meer helderheid. De hybride aluminium woofers produceren een strakke, diepe en gecontroleerde bas, terwijl het verbeterde ontwerp van de cross-over en de nauwkeurig afgestemde signaalweg leiden tot een ongerept en zuiver geluid. Deze innovaties zorgen er samen voor dat de R Series nog transparanter en levensechter klinkt dan voorheen.

KEF R Series: een veelzijdige collectie

De R Series biedt luisteraars een grote veelzijdigheid bij het samenstellen van hun ideale HiFi systeem. Of het nu gaat om een stereo-installatie of een thuisbioscoop, luisteraars kunnen erop vertrouwen dat zij met de R Series kunnen genieten van een realistische geluidservaring.

De combinatie van drie vloerstaande luidsprekers, de R11 Meta, R7 Meta en R5 Meta, en een monitorluidspreker, de R3 Meta, produceert ongeacht de afmetingen van de luisterruimte een weergaloos HiFi-stereogeluid. Elk van de genoemde speakers stelt gebruikers in staat diepte en details te ontdekken, waarvan ze het bestaan niet kenden. Dat kan bijvoorbeeld zijn een stukje plectrum op een gitaarsnaar tot het gevoel van emotie en sfeer in een live optreden.

De twee middenluidsprekers, waaronder R6 Meta en R2 Meta, die ook in LCR-configuratie (Left-Centre-Right) kunnen worden gebruikt, leveren een briljante dialoog helderheid voor de thuisbioscoop ervaring in verschillende kamer groottes. Op de middenluidsprekers en alle andere modellen in de serie worden Uni-Q arrays van dezelfde grootte toegepast. Dit zorgt voor een consistent geluid karakter, waardoor de focus volledig op de film ligt en niet op de apparatuur in de kamer.

De R8 Meta is gemaakt voor de weergave van hoogtekanalen bij Dolby Atmos-geluid. De R8 Meta kan aan de muur worden gemonteerd of kan bovenop een andere luidspreker uit de R Series worden geplaatst voor een ongeëvenaard geluid. Met de toevoeging van één van KEF's toonaangevende subwoofers is de hele filmervaring voelbaar, van de diepste impact tot het zachtste gefluister.

KEF R Series: eenvoudige en elegante luidsprekers

Het ingetogen design van de R Series wordt aangevuld met zorgvuldig geselecteerde kleuropties. Elk model van de R Series is ontworpen om zowel in een traditioneel als in een modern interieur tot zijn recht te komen en wordt geleverd in drie afwerkingen: Black Gloss, White Gloss en Walnut. Twee modellen hebben ook hun eigen kenmerkende afwerking: de Titanium Gloss Special Edition voor de R7 Meta en de Indigo Gloss Special Edition voor de R3 Meta. De R3 Meta is daarnaast voorzien van schroefdraad, waardoor de luidspreker stevig op de bovenkant van de KEF S3 vloerstandaards kan worden gemonteerd. 

KEF R Series: belangrijkste kenmerken 

 • Metamaterial Absorption Technology (MAT elimineert 99% van de hoogfrequente vervorming voor een puur, natuurlijk geluid)
 • Op maat gemaakte 12e generatie Uni-Q met MAT driver array voor uitzonderlijke akoestische nauwkeurigheid
 • Geraffineerde tweeter gap demper temt resonanties voor verbeterde details
 • Flexibel ontkoppelingschassis voorkomt ongewenste trillingen voor meer helderheid
 • Hybride aluminium woofers met grotere driver excursie voor strakke, diepe en gecontroleerde bas
 • Verbeterd cross-over ontwerp en verfijning van het signaalpad voor een ongerept en zuiver geluid
 • Constrained Layer Damping bracing voert ongewenste trillingen af
 • Zeven modellen: R11 Meta, R7 Meta, R5 Meta, R3 Meta, R6 Meta, R2 Meta, R8 Meta
 • Verkrijgbaar in Black Gloss, White Gloss en Walnut afwerking, plus een exclusieve Titanium Gloss Special Edition voor R7 Meta en Indigo Gloss Special Edition voor R3 Meta
 • Microvezel roosters bieden de perfecte balans tussen bescherming van de driver, sonische prestaties en esthetiek
 • S3 Floor Stand voor R3 Meta is apart verkrijgbaar

 

KEF R Series: prijzen en leveringsinformatie

Onderstaand de adviesprijzen voor de nieuwe serie.

R11 Meta, vloerstaander:           3.250,00 euro
R7 Meta, vloerstaander:             2.500.00 euro
R5 Meta, vloerstaander:             1,750.00 euro
R3 Meta, monitormodel:             1.100,00 euro
R6 Meta, centermodel:               1.800,00 euro
R2 Meta, centermodel:               1.400,00 euro
R8 Meta, hoogtemodel (Atmos):   800,00 euro

MERK

EDITORS' CHOICE