NIEUWSElac

Elac presenteert passieve soundbars SB-VJ41S en SB-VJ41L

De Duitse luidsprekerbouwer Elac heeft twee nieuwe passieve soundbars gelanceerd. Wie een passieve soundbar koopt kan zelf zijn versterker kiezen, maar heeft vervolgens nog steeds een relatief klein driekanaals luidsprekersysteem onder zijn televisie hangen. Elac heeft de soundbars van nieuwe techniek voorzien. Een ophangbeugel wordt meegeleverd.

Elac SBVJ41S en SB-VJ41L

Actieve soundbars hebben een minder goed imago met betrekking tot dialoog- en stereoweergave. Luidsprekerdrivers en versterkers zijn ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is wel makkelijk en soms ook heel goed, maar een passieve soundbar heeft als voordeel dat de gebruiker zelf een versterker kan kiezen en dus ook elke bron kan aansluiten, via de versterker.

Met de passieve soundbars van het Duitse Elac ligt de nadruk op de weergavekwaliteit vergelijkbaar met een klassieke L+R+Center opstelling, maar dan in compacte vorm, mooi passend onder het scherm. De gebruiker kiest vervolgens zelf zijn versterker. Elac heeft overigens ook een driekanaals versterker genaamd IS-AMP340. Deze versterker is gemaakt voor een 3.1-configuratie.

In de nieuwe passieve soundbars zijn alle technieken te vinden die ook in de bekende traditionele duurdere ELAC luidsprekers worden toegepast, zoals de ELAC JET ribbon tweeters en woofers met kristalconussen. De woofers van de nieuwe soundbars zijn echter voorzien van een nieuwe surround waarop patent is aangevraagd (surround is overgang van conus naar chassis). Deze zogenaamde Hex surround, herkenbaar aan de gewelfde vorm, zorgt voor een zeer lineaire relatie tussen de uitgeoefende kracht en de verplaatsing in beide richtingen van de conus.

Beide soundbars zijn een tweeweg driekanaals passief luidsprekersysteem die alleen verschillen in afmeting. De “L” is 1.448 millimeter lang en de “S” is met 1.228 millimeter iets korter. Beide soundbars zijn 103 millimeter diep en 152 millimeter hoog. Het frequentiebereik loopt van 65 Hz tot 35 kHz bij het kleine model en de grotere SB-VJ41L begint wat lager, t.w. bij 60 Hz. In beide gevallen ligt de cross-over op 2,8 kHz. Ieder kanaal heeft een JET ribbon tweeter en drie of vier woofers die bijstand krijgen van drie of vier passieve drivers (radiatoren). Voor het ultime laag zou nog een subwoofer toegevoegd kunnen worden maar die hoeft niet in het zicht te staan, dus dan is nog steeds sprake van een minimalistische opstelling met drie kanalen.

Elac SBVJ41S en SB-VJ41L: prijs en leveringsinformatie

De Elac SBVJ41S en SB-VJ41L zijn uitsluitend verkrijgbaar in een zwart satijn gelakte uitvoering, Een zwart magnetisch te bevestigen frontje wordt meegeleverd.

Elac SB-VJ41 (S): 2.250 euro
Elac SB-VJ41 (L): 2.590 euro

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE