Samen met de toegankelijke Pi5 S2 presenteert Bowers & Wilkins ook de luxueuzere Pi7 S2. Deze draadloze oortjes beloven topprestaties op vlak van ruisonderdrukking Ă©n muziekweergave. Net als zân voorganger dus, maar nu met enkele handige extraâs.
Draadloze oordoppen zijn er in alle prijsklassen. Je kunt tegenwoordig zelfs voor 70-80 euro een paar met noise-cancelling aanschaffen. In dat budgetsegment moet je de nieuwe Pi7 S2 echter niet gaan zoeken, want dit zijn high-endmodellen die het opnemen tegen het beste van Apple en Sony. Dat zijn natuurlijk rivalen met uitstekende geloofsbrieven. De AirPods Pro met name zijn op sommige vlakken spectaculair goed. Kan Bowers & Wilkins dat evenaren? Dat wordt iets interessants om te onderzoeken.
De Pi5 S2, die ook getest werd door collega Quintijn. Het topmodel van Bowers & Wilkins kost 100 euro meer dan de Pi5 S2. Waar zit het verschil? Op heel wat vlakken.
De Pi7 S2 is voorzien van twee drivers per oor, ondersteunt de flexibelere aptX Adaptive-codec en komt met noise-cancelling die zich aanpast aan de omgeving. Als je de ruisonderdrukking in deze Auto-stand plaatst, zou lawaai net voldoende gedempt moeten worden. Dat is een interessante optie, vooral als je afwisselt tussen omgevingen met veel en iets minder omgevingsgeluid.
Hoge elegantiefactor
Op vlak van premiumuitstraling schieten de Pi7 S2 niets te kort. De ontwerpers van deze oortjes zijn er in geslaagd om de toestellen een luxueuzere uitstraling te geven. Tegenover de functionele looks van vele rivalen plaatst Bowers & Wilkins een meer gesofistikeerd design, met een behuizing die eindigt in een sierlijke dop. Deze lijkt uit geborsteld metaal te zijn gemaakt. Dat is niet het geval, maar dat is geen probleem. Dit is trouwens waar de goed functionerende touchcontrols zich bevinden. Om de Pi7 S2 nog meer een fashion statement te maken, zijn ze beschikbaar in drie tinten die wat klassieker zijn dan bij de Pi5 S2. Zwart en wit wordt wel aangevuld door een trendy donkerblauw met goud, als je dan toch iets extraverters zoekt.
De slimste case
De laadcase die bij de Pi7 S2 hoort heeft de vertrouwde vorm van de vorige generatie. Met zijn klepje in de accentkleur die hoort bij de gekozen kleuruitvoering heeft iets elegant. Zo haal je uit de jaszak of handtas toch iets met wat meer stijl dan zoân witte pillendoos die je bij veel TWSâen krijgt.
Bowers & Wilkins noemt dit doosje trouwens ook âslimâ. Niet zozeer omdat je het draadloos kunt opladen, wat we zelf wel een heel handige optie vinden. Maar wel omdat het uitgerust is met Wireless Audio Retransmission. Dat wil zeggen dat je de case via een USB-kabel met je computer kunt verbinden. Het verschijnt dan als een geluidsapparaat, net als een USB-DAC. Met andere meegeleverde kabel kun je de case dan weer aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang van een audio-apparaat of je tv.
Zo kun je deze oortjes incluis noise-cancelling gebruiken met een toestel die geen Bluetooth aan boord heeft. Of die beschikt over een oudere Bluetooth met beperkte codec-ondersteuning. Werk je via de case, dan wordt audio gestreamd met aptX Adaptive, wat veel beter klinkt dan de SBC-codec die oudere producten hanteren. Bowers & Wilkins wijst er ook op dat deze krijgslustig klinkende WAR-modus ook heel handig is op een vliegtuig. Je kunt dan de case verbinden met de hoofdtelefoonuitgang van het mediasysteem.
De WAR-modus werkt prima, merkten we toen we het Pi7 S2-doosje aansloten op onze iMac. Gewoon even de case selecteren onder het volume-icoon en de klus was geklaard. Praktisch is dat je tegelijkertijd ook op je smartphone de Bowers & Wilkins Music-app kunt openen om instellingen te veranderen. De noise-cancelling uitschakelen bijvoorbeeld, of de mate waarin stemmen worden doorgelaten (lees: verstaanbaar zijn).
Muziek in de Music-app
De Music-app van Bowers & Wilkins is natuurlijk een heel vertrouwd gegeven. We kwamen het al tegen bij eerdere tests, onder meer de Px7 S2 en Px8. En verrassender: bij de Zeppelin en Formation-toestellen.
Het is een heldere app die goed in elkaar zit en ook muziek aan je presenteert. Het verbinden van TWSâen is nooit heel uitdagend, maar mocht je toch twijfels hebben: de app legt het goed uit. Je krijgt ook optioneel een korte inleiding tot een goede pasvorm en enkele features.
De app presenteert zich â trouw aan zân naam â vooral als een muziekspeler. Tenminste, als je een account bij Deezer, Tidal of Qobuz bezit. Dan zie je hier playlists opduiken en kun je muziek opzoeken. Een leuke extra, al kun je natuurlijk gewoon de app van je favoriete dienst blijven gebruiken. In de Music-app vind je trouwens ook internetradio en podcast. Ook fijn, die excentrieke uitzendingen van Henry Rollins op het Berlijnse KCRW op de trein meepikken.
Maar de app is er natuurlijk ook om de Pi7 S2 in te stellen. Echt veel settings vind je echter niet. Je kunt de noise-cancelling in/uitschakelen of op in de autostand plaatsen. Dat je verbindingen met meerdere toestellen kun instellen is een handigheid. Maar verder valt er niet veel te vinden. Een equalizer is er bijvoorbeeld niet.
Omhullend met strakke beats
Heel wat tracks op âPalomineâ van Bettie Serveert â recent heruitgegeven, een feest â bezitten sowieso een hoog melancholisch karakter. De stem van Carol van Dijk zit dankzij de Pi7 S2 heel dicht op de huid, maar het zit âem ook in de correcte plaatsing van de rest van de band. Er zit heel wat lucht in de weergave, terwijl TWSâen vaak neigen naar een gecomprimeerd geluid. Heel fijn bij de intimistische nummers, maar met de beukende gitaarsolo uit âKidâs Allrightâ is er ook niets mis.
De combinatie van een grotere soundstage, volle stemweergave en toch ook een schijnwerper op de gitaar maakt het een heel betrokken luistersessie. Wat ons betreft is dit album dertig jaar na datum nog altijd een feest.
Op vlak van techniek vult Bowers & Wilkins in dit topmodel de nieuwe 9,2-mm driver aan met een balanced armature. Die handelt de hogere frequenties af, al vertelt de fabrikant niet exact op welke frequentie de crossover zit. Bij draadloze oordoppen vind je deze dubbele driveraanpak niet zo vaak. Het is nogal uitdagend om zowel veel elektronica als meerdere luidsprekers in kleine behuizingen te stoppen, vermoeden we. Wat we van deze dubbele driver verwachten is niet alleen een mooie presence-weergave, maar ook een zuivere laag omdat de grote driver een kleiner bereik moet bestrijken. Dat is ook wat we noteren bij de deadmau5-hit âInfra Turbo Pigcart Racerâ: zuivere synthklanken, maar ook een strakke, goed gedefinieerde beat. De Pi7 S2 zet muziek ook betrekkelijk groots neer, zeker naar TWS-normen. Je kunt er ook echt naar klassieke muziek of een live-registratie op luisteren, en een heel open performance ervaren. Een over-ears blijft wel superieur op dit vlak. De Px8 is bijvoorbeeld een alternatief met noise-cancelling die hierop sterk presteert.
De noise-cancelling van de Pi7 S2 vinden we heel goed presteren, al laat het wel in de topklasse de beste van Apple voorgaan. Qua muziekweergave zouden we de Bowers & Wilkins prefereren, maar de ruisonderdrukking van de Apples is wel net beter. Beide zitten wel in de topklasse en de Bowers & Wilkins heeft het voordeel van goede ondersteuning zowel op iOS Ă©n Android. Dat is bij de AirPods Pro even anders. Als je wel in het Apple-ecosysteem zit, kun je op de AirPods Pro ook van ruimtelijke audio Ă©n headtracking genieten. Bij muziek niet echt zo aangenaam en onderweg ook niet zo, vinden we, maar thuis bij films en op een grotere iPad-scherm wel leuk. Die soort snufjes biedt Bowers & Wilkins niet, een puurdere muziekervaring staat duidelijk centraler.
Conclusie
Met de Pi7 S2 daagt Bowers & Wilkins alle andere TWS-bouwers uit. Vooral op vlak van geluidskwaliteit, want op dat vlak behoren deze draadloze oordoppen tot de top. Bovendien blijven ze trouw aan het huisgeluid van Bowers & Wilkins, waardoor ze ook iets anders bieden dan de voornaamste rivalen. De WAR-modus, draadloos laden en goede noise-cancelling zijn ook het vermelden waard. Wel is het prijskaartje betrekkelijk hoog.
Bowers & Wilkins Pi7 S2
399 euro | Beoordeling 4,5 op 5