NIEUWSSonus faber

Sonus faber lanceert vijfde generatie van de Homage Collection luidsprekers

De Italiaanse luidsprekerfabrikant Sonus faber heeft een nieuwe generatie van de Homage-productlijn aangekondigd. De Homage-productlijn bestaat sinds 1993 en sommige nieuwe luidsprekers zijn van de vijfde generatie. De luidsprekers zijn verkrijgbaar in de afwerkingen rood, wengé en grafiet en in alle gevallen is de houtnerf van de massief houten kast zichtbaar. Prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen.

Sonus faber Homage Collection

De leden van de vernieuwde productlijn van Sonus faber heten officieel Guarneri G5, Serafino G2, Amati G5 en Vox G3. De eerste is een monitormodel, de laatste een centermodel en de Serafino en de Amati zijn vloerstaanders. De Homage productlijn bestaat sinds 1993 en viert dus dit jaar zijn dertigjarig jubileum. Het eerste model was monitormodel Guarneri en de hele productlijn is volgens de fabrikant een eerbetoon aan de muziekinstrumenten die de creatie van de collectie inspireerden. Lees ook onze recensie over de Sonus faber Guarneri Tradition.

De Italiaanse fabrikant pakt uit met vier nieuwe modellen, t.w. de tweeweg monitormodel Guarneri G5 (vijfde generatie), 3,5-weg vloerstaander Serafino G2 (tweede generatie) en 3,5-weg vloerstaander Amati G5 (vijfde generatie), plus het drieweg centermodel Vox G3 (derde generatie). Alle modellen zijn verkrijgbaar in drie afwerkingen, d.w.z. rood, wengé en grafiet.

De nieuwste computersimulatie- en testapparatuur is gebruikt om de kasten van de luidsprekers te verbeteren, geholpen door de overname door Sonus faber in 2021 van houtbewerkingsbedrijf De Santi, welk bedrijf overigens al 35 jaar kasten voor Sonus faber maakt. Er zijn verbeteringen aangebracht aan het verstevigings- en poortsysteem, waardoor meer efficiëntie en output mogelijk is terwijl volgens de fabrikant de resonantiecontrole behouden blijft. De midrange- en tweeterkamers hebben volgens de ontwerpers ook radicale veranderingen ondergaan.

De leden van de Homage Collection behouden de klassieke luitvorm (van bovenaf gezien), voor het eerst geïntroduceerd in de vorige Homage Tradition-collectie, maar met aangepast metaalwerk inclusief gladde, afgeronde randen, met een grafietgrijze geanodiseerde afwerking.

Sonus faber Intono-technologie

Intono is de naam van een gepatenteerde technologie van Sonus Faber die is ontworpen om de nadelen van ontwerpen met gepoorte kasten en gesloten behuizingen aan te pakken, maar toch hun sterke punten uitspeelt. Intono maakt gebruik van een middentoner die is aangesloten op een verder afgesloten behuizing die net boven de piekdrukfrequentie is afgesteld. Wanneer de poort ontlaadt of onder de afstemmingsfrequentie komt, wordt de druk gelijk gemaakt in de alternatieve kamer, waardoor impedantiepieken worden verminderd. Sonus Faber zegt dat het Intono-systeem de voordelen biedt van ontwerpen met gepoorte en gesloten behuizingen, in een efficiënter systeem. Intono is beschikbaar in de vloerstaande  modellen Amati G5 en Sefafino G2.

De Amati- en Serafino-modellen zijn voorzien van een nieuwe, efficiëntere 150 millimeter middentoner van natuurlijke vezels met een neodymium magneet, plus een nieuwe kortere en bredere spreekspoel voor meer controle, een snellere respons en meer algehele kracht. De ophanging van de conus en spoel is ook verbeterd met optimalisatie voor meer snelheid en controle indachtig.

De woofer van de Serafino is bijgewerkt en verbeterd met een nieuw spoel- en spinmateriaal, geoptimaliseerd voor meer luchtbeweging en basverlenging. Het hele systeem is ook gemaakt om eventuele resonantietrillingen tegen te gaan.

De vloerstaande Amati profiteert van een nieuwe woofer met een diameter van 220 millimeter met een krachttoename van 23,6 procent. Twee afzonderlijke ultralichte CCAW-spreekspoelen zijn geplaatst in een op maat gemaakte neodymium magneet met twee luchtspleten voor maximale snelheid, voorzien van een geïntegreerd koellichaam voor verbeterde vermogensafhandeling.

Sonus faber zegt dat de afstemming van de 150 mm-driver van tweeweg monitormodel Guarneri heeft geleid tot verbeteringen in de controle. De resonantiefrequentie ligt volgens de fabrikant op 15 Hz en dat is lager dan de laagste toon van een muziekinstrument. Een speciaal gebouwd neodymium motorsysteem in combinatie met een nieuwe afstemfrequentie zorgt voor een diepere extensie zonder vervorming. Het hele systeem is ook geoptimaliseerd om de massa in evenwicht te brengen om modale trillingen te verminderen.

Sonus faber Homage Collection: hybride cross-overs

Alle leden van de Homage Collection profiteren van het nieuwe hybride cross-oversysteem van Sonus faber. Het gebruik van de nieuwste simulatiesoftware in combinatie met uitgebreide luisterproeven heeft de eigen Paracross-topologie en Interactive Fusion Filtering van Sonus faber verder ontwikkeld.

Met de hand geselecteerde spoelen van Jantzen, op maat gemaakte Clarity Caps en weerstanden en condensatoren van Mundorf worden met de hand gesoldeerd op speciaal gemaakte aangepaste printplaten.

Sonus faber Homage Collection: fase coherente drivers

Volgens opgave van de fabrikant zijn de nieuwe drivers van de Homage Collection in de tijd uitgelijnd en fasecorrect voor elke afzonderlijke driver. Deze fase-coherente driverarray betekent niet alleen een grotere impact, maar is ook ontworpen om een aanzienlijk beter driedimensionaal effect te geven voor een meer meeslepend geluid.

De Homage-modellen beschikken ook over bestaande en bewezen Sonus faber-technologieën, waaronder de DAD-referentietweeter, cellulosepulp conussen voor de middentoners en een sandwichconus voor de woofers. Bovendien verhogen de aluminium 'dampshelves' aan de bovenkant van de kast de stijfheid en verminderen ze de resonantie, terwijl het gepatenteerde UltraFlex anti-resonantie-poortsysteem de luchtstroom maximaliseert.

Sonus faber Homage Collection: prijzen en leveringsinformatie

De adviesprijzen zijn als volgt, ongeacht de afwerking.

Sonus faber Guarneri G5, monitormodel:  15.000 euro per paar
Sonus faber, stands voor Guarneri G5:       3.000 euro per paar
Sonus faber Serafino G2, vloerstaander:  25.000 euro per paar
Sonus faber Amati G5, vloerstaander:      35.000 euro per paar
Sonus faber Vox G3, centerluidspreker:   nog niet bekend

Nieuwsgierig geworden? De luidsprekers zijn te beluisteren bij de volgende audiodealers.

Overgaauw, Leiden
Audiofrenzy, Maastricht
iEar, Tilburg
Hifi Solutions, Amsterdam
AudioXperience, Nuenen
Audio-Life, Buren
Audio Concept, Luxembourg
Audiomix, Begijnendijk, België
Eglantier, Mechelen, België

MERK

EDITORS' CHOICE