NIEUWSJBL

De JBL Stage XD-5 en XD-6 zijn IP67 gecertificeerde luidsprekers voor binnen en buiten

Sinan Kökbugur | 05 januari 2023 | Fotografie Fabrikant | JBL

Luidsprekerbouwer JBL heeft de Stage XD serie aangekondigd. De XD-productlijn heeft op dit moment twee leden genaamd XD-5 en XD-6 en beide modellen zijn waterdicht en weerbestendig volgens de IP67-norm. En volgens de fabrikant klinken ze ook nog eens goed.

JBL Stage XD

Vanzelfsprekend moet een buitenluidspreker bestand zijn tegen alle elementen, maar hij moet vooral ook goed klinken. De JBL Stage XD draagt het IP67 certificaat en is dus in een zeer hoge mate weerbestendig. De luidsprekers voelen zich volgens de makers zowel binnen als buiten prima op hun plek.

Op dit moment bestaat de productlijn uit de modellen Stage XD-5 en JBL Stage XD-6. Ze kunnen opgehangen worden in de woonkamer maar ook in een badkamer of zwembad. Volgens de IP67-norm kunnen de luidsprekers ondergedompeld worden tot maximaal een meter diepte en kunnen dertig minuten hun adem inhouden om daarna vrolijk verder te spelen. Een normale gebruiker zal zijn luidsprekers niet onder water duwen maar het kan dus wel. Mocht er dan toch onverhoopt iets defect raken dan zijn de XD-5 en XD-6 nog reparabel ook.

Er zijn talloze buitenluidsprekers op de markt. Waar de Stage XD serie het verschil zou moeten maken is met zijn klank. De HDI Waveguide rond de 25 millimeter Aluminium Dome tweeter is helder maar niet scherp en zet volgens de makers samen met de Polycellulose woofer een breed en heel energiek geluidsbeeld neer. De Stage XD-5 is de kleinste van het stel en voorzien van 130 millimeter (5,25  inch) driver voor de midden en lage tonen. In de grotere Stage XD-6 is een 160 millimeter (6,5 inch) driver geplaatst die daarmee vanzelfsprekend net wat meer fundament heeft. Het rendement is relatief vriendelijk waardoor geen hele krachtige versterker nodig is.

De luidsprekers, leverbaar in wit of zwart, ogen bescheiden maar strak en zijn met de bijgeleverde muurbeugel zeer flexibel monteerbaar. Ze kunnen het hele jaar buiten blijven en kunnen ook in de horeca gebruikt worden, bijvoorbeeld op een terras of in de tuin van een restaurant.

JBL Stage XD: prijzen en leveringsinformatie

De Stage XD luidsprekers zijn uit voorraad leverbaar. De adviesprijzen zijn als volgt.

JBL XD-5: 599 euro per paar
JBL XD-6: 749 euro per paar

 

 

 



EDITORS' CHOICE