Avantgarde Acoustic Duo GT en Duo SD: derde generatie hoornluidsprekers

De Duitse luidsprekerbouwer Avantgarde Acoustic heeft de derde generatie van de Duo GT (Grande Twin) uitgebracht, een luidsprekersysteem waarvan de basis in 1993 is gelegd. De luidsprekers hebben een zeer hoog rendement en een hoge impedantie (18 Ohm). Een kleine (buizen)versterker kan deze hoornluidsprekers heel gemakkelijk aansturen.

Avantgarde Acoustic Duo GT

Hoofdontwerper Holger zegt dat de Avantgarde Acoustic Duo GT dezelfde ziel heeft als dertig jaar geleden, maar met een ander en donkerder temperament. Het rendement is met 107 dB zeer hoog te noemen en aansturing is gemakkelijk omdat de luidsprekers een impedantie hebben van 18 Ohm.

Hoogtepunten van de nieuwe Duo GT zijn onder meer de nieuwe modulaire en uitbreidbare G3-crossover, derde generatie PolarisationPlus-circuits, de optionele Itron Activ Power Module met 1.000 Watt uitgangsvermogen, NatureCapAA, Avantgarde's unieke, gepatenteerde supercondensator, processorgestuurde actieve filters en een nieuwe G3-gebruikersinterface voor programmering. De Duo GT is 173 centimeter hoog en weegt 108,5 kilogram.

De woofer is actief, d.w.z. de G3-1000 eindversterker bevindt zich onderin de kast van de luidspreker samen met twee XB12 woofers. De voeten zijn CNC-precisie gefreesd met trillingsdemping van gegoten aluminium.

De XM2 Midrange Unit heeft twee nieuwe 12 inch XB12-drivers voorzien van 152 millimeter spreekspoelen en een membraan gemaakt van een composiet van langvezelig papier en koolstofvezel. De hoorn is een bolvormige midrange-hoorn van 670 millimeter.

De tweeter is de XT3 Reference met nieuwe 200 millimeter tweeterhoorn met een lengte van 176 millimeter, ringvormig diafragma met duplexophanging, nieuwe verbeterde XT3 Evolution supertweeter en uitgebreid frequentiebereik dat doorloopt tot 28 kHz.

Avantgarde Acoustic Duo SD

De Avantgarde Acoustic Duo SD is ontworpen als de nieuwe toegang tot de wereld van Duo-geluid. De dubbel woofer is geschrapt en vervangen door een enkele woofer. De afmetingen zijn natuurlijk ook wat kleiner. De fabrikant zegt over dit “instapmodel” Duo: “reductie betekent niet altijd gewoon weglaten. Reductie betekent vaak bewustwording creëren voor het essentiële”.

De Duo SD heeft dezelfde bolvormige tweeter en middenhoorns als de GT, maar is 155 centimeter hoog en weegt 94 kilogram. De Duo SD is ook verkrijgbaar met de optionele Itron Activ Power-module en een optionele draadloze streaming-module.

Avantgarde Acoustic Duo GT en Duo SD

Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE