REVIEW

Review Edifier S1000W: een speaker niet op zijn uiterlijk beoordelen

SAMENVATTING

De Edifier S1000W is een systeem dat heel breed ingezet kan worden. Prima voor een studentenkamer, tienerkamer, slaapkamer of gewoonweg bij de pc. Het heeft voor alle voornoemde toepassingen meer dan voldoende vermogen en mogelijkheden aan boord. Enkel het ontwerp beperkt de mogelijkheden enigszins.

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Zeer veel aansluitmogelijkheden
  • All-round inzetbaar
  • Geschikt voor veel doelgroepen

MINPUNTEN

  • Design en houtkleur passen niet in ieder interieur

Het merk Edifier heeft ons in het verleden vaker verrast. En heeft tegenwoordig ook in-ears en hoofdtelefoons in de productlijn zitten. Iets waar we erg over te spreken zijn is de betaalbaarheid versus de kwaliteit die je daar doorgaan voor terugkrijgt. Op de vraag of we de nieuwe S1000W wilden testen, was het antwoord dan ook direct “Ja!”. Onze bevindingen lees je hier.

Edifier S1000W

Het duurde niet lang om de doos uit te pakken en de speakers neer te zetten. Toen ze opgesteld stonden, bekroop ons een blik van herkenning. “Ze lijken we erg op de S3000 Pro…” En dat was nou juist een van de puntjes de vorige keer. Maar, we hebben er iets op gevonden... Toch is het design niet helemaal hetzelfde, het is met name die houten kleur die wat oudbollig overkomt. Maar til je de speaker op, pas dan op dat het niet in je rug schiet. Het is duidelijk een wolf in schaapskleren.

Een verborgen kracht

We hadden het vermoeden dat de Edifier S1000W voorzien was van plastic kappen. Niets is minder waar. Het is massief hout. Dat is natuurlijk altijd goed. In het aanzicht zien we dat de Edifier S1000W een 2-weg boekenplankspeaker is. Draaien we de 'hoofd-speaker om, dan zien we daar de ingangen, draaiknoppen en de aansluiting voor de andere speaker. Het is een actief systeem, waarbij de master wordt aangesloten op netstroom. Met een speciale bijgeleverde kabel krijgt de andere speaker signaal.

Op de master kan je met drie verschillende draaiknoppen het volume, treble en de bass regelen. Met name treble en bass zorgen ervoor dat de Edifier S1000W afgesteld kan worden op de muziek of naar persoonlijke voorkeur.

Ook vinden je op de belangrijkste speaker van de twee een coax, optische en 2x RCA-ingangen. Dat geeft wel de nodige mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan geluid bij de computer of tv. En met een totaal vermogen van 120 watt rms zou in beide gevallen voldoende vermogen aanwezig moeten zijn voor een degelijke ondersteuning. De tweeters zijn titanium dome tweeters, en het geheel wordt aangestuurd door een klasse D-versterker.

De Edifier S1000W werkt met zowel wifi al bluetooth. Aan de voorkant van de masterspeaker is tevens het logo van High Res audio te zien. Je weet dus dat het systeem 24 bit/192 khz kan weergeven. Daarnaast ondersteunt de set ook Apple AirPlay, Amazon Alexa, Tidal en Spotify Connect.

Lekker allround

We hebben de Edifier S1000W opgesteld naast de tv, een Xiaomi Mi tv P1 43. Vervolgens hebben we dat toestel voor de audio aangesloten met een optische kabel, een AudioQuest Cinnamon. Dat is de opstelling voor de beoordeling op basis van een aantal films en series. Daarnaast luisteren we muziek via Tidal.

Het mooie van de Edifier S1000W is dat we binnen vijf minuten al aan het luisteren waren. Het is wel noodzakelijk om voor de setup even de app te downloaden. Maar nog steeds ben je dan zeer snel klaar en aan het luisteren. Voor de connect functionaliteit van streamingsdiensten is de app WiiM noodzakelijk.

We beginnen met een geweldige serie, “Wednesday”. Deze hit op Netflix is een spin-off van “The Addams Family”. We zullen verder geen dingen verklappen en ons richten op het geluid. Voor het mediageluid komen de draaiknoppen aan de achterkant te pas. We kunnen hier heel eenvoudig en accuraat treble en bass afstemmen.

Dat is precies wat we willen voor de spanning in de serie. Het geluid van de Edifier S1000W is bovendien precies wat we ervan verwachten; lekker vol. Er is met name genoeg kracht in het laag, wat zorgt voor een zeer goede beleving van de serie. Er zijn namelijk aardig wat momenten dat het best spannend is.

Als we overschakelen naar muziek, merken we dat we voor pop-muziek eigenlijk niks aan het geluid moeten aanpassen. Het klinkt meer dan prima. We luisteren naar “The Weeknd”, “Daft Punk” en “Limp Bizkit”. Met name het laag en middengebied klinken lekker vol en aanwezig. Zodra er veel zang in de muziek is te horen, dan zoeken we al snel naar de nuance in het midden-gebied. Dat vraagt om de treble en bass iets beter af te stemmen. We horen dat het midden en hoge tonen dan te veel samen komen.

Natuurlijk moeten we ook reëel blijven, want dit is geen high-end systeem van 5.000 euro; het geheel tikt af op minder dan 400 euro. En met dat in gedachte is de Edifier S1000W een setje om te bewonderen.

Eindoordeel

De Edifier S1000W is een systeem dat heel breed ingezet kan worden. Prima voor een studentenkamer, tienerkamer, slaapkamer of gewoonweg bij de pc. Het heeft voor alle voornoemde toepassingen meer dan voldoende vermogen en mogelijkheden aan boord. Het is een setje waar je al vanaf jonge leeftijd goed mee uit de voeten kunt en daardoor het hifi aan kan wakkeren. De gemiddelde audiofiel met een fraaie set is ooit bij iets zoals dit systeem begonnen, maar dan vermoedelijk passief. Iets waar je jaren later nog steeds met warme gevoelens aan terugdenkt.

De mogelijkheden om op te waarderen zijn wat beperkter. Dat is absoluut geen probleem, maar na een betere stroomkabel houdt het al snel op. Het enige wat we echt jammer vinden is de beperking om de speakers wat persoonlijker te maken. Het zou veel (jonge) mensen meer aanspreken als er een witte of een knalrode uitvoering op de markt zou komen. Of een hippe wrap rond de zijkant? Het concept leent zich daar prima voor. 

Edifier S1000W
399,95 euro | www.edifier.com
Beoordelign 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE