Er zijn van die merken die bij ons bekend zijn, maar dan toch vaak net buiten het gezichtsveld vallen. Dat is zeker niet altijd terecht, maar er is ook zo veel keuze. Gelukkig is de Edifier S3000 Pro actieve boekenplankspeaker wel bij ons op de testbank opgedoken. Dankzij de nodige technologische vooruitgang heeft het merk namelijk best wat fraais weggezet.
Om nog even in te haken op de inleiding, het merk Edifier is natuurlijk niet geheel onbekend, ook niet bij HIFI.NL. Het bedrijf uit Peking draait alweer een kwart eeuw mee in de audio-industrie, en met name in de laatste tien jaar werd door de fabrikant met het duidelijke motto âeen passie voor geluidâ een flinke stap gezet qua naamsbekendheid. Edifier durfde het daarbij aan om niet de reguliere weg te bewandelen, maar met gedurfde ontwerpen, betaalbare kwaliteit en bekroonde geluidsystemen te komen. Het merk is inmiddels in meer dan 70 landen te vinden, met audioproducten zoals hoofdtelefoons, luidsprekers en volledige muzieksystemen, voor zowel de consument als de audiopro.
Sluit maar aan
Het eerste wat ons opvalt als we de S3000 Pro ontvangen, is het enorme gewicht van deze Edifiers. We hadden een soort van actieve pc-speakers verwacht, maar hebben maar weer eens geleerd dat we aannames voor ons moeten houden. Met een totaalgewicht van 21 kilo zijn het namelijk gewoon serieuze luidsprekers. Een goeie tien kilo per stuk dus. Dat mag ook wel, want het zijn actieve speakers. Versterking inbegrepen dus.
Bij het openen van de doos, worden we nog eens aangenaam verrast. Veel merken drukken de prijs door geen kabels meer te leveren. Edifier heeft een andere benadering. In de doos vinden we maar genoeg bekabeling; een optische kabel, usb, 3.5 mm naar RCA, en RCA naar RCA. En dan ook nog twee voedingskabels.
In de set-up van de Edifier S3000 Pro is een speaker de master, en een speaker de slave. De verbinding tussen beide is draadloos. Aan de achterkant van de master speaker komt ons een wereld van aansluitingen tegemoet. We vinden een usb, optische, unbalanced en balanced ingang. Zeker die laatste hadden we niet verwacht. En Bluetooth 5.0 met aptX HD decodering. Ook vallen ons drie mooie draaiknoppen op. Hiervan zijn er twee voor de bass en treble. De bovenste is voor input of volume. Maar volume of input kan ook met de bijgeleverde afstandsbediening. Mogen we alvast zeggen dat de afstandsbediening erg fijn is? Ja dat mag. Ondanks dat het wat goedkoop aanvoelt door het plastic, ziet het ontwerp er modern uit en ligt het lekker in de hand.
In gedachte weggezonken, horen we in de verte een oude telefoon overgaan. Verbaasd door het geluid, wat we al jaren niet meer hebben gehoord. Het is een telefoon met een draaischijf aan de voorkant. We besluiten op te nemen. âHallo?â vragen wij met een verbaasde stem. Aan de andere kant horen een licht rokerige stem antwoorden; âJa hallo, met 80. Jaren 80. Ik hoorde dat je de Edifier S3000 pro hebt staan. Ik wil het design graag terug. Er komt zo een Delorean aan met een knul erin, Marty McFly. Geef de speakers aan hem mee!â en de lijn wordt verbroken.
Tja, daar moeten we het inderdaad wel even over hebben. Dat Design! Zet deze Edifiers naast pakweg een Bowers & Wilkins uit de 600-serie en het wordt nog wat tekenender. Het goudkleurige voetje, het donkere walnoot kleurtje, het gekke verloop aan de zijkant en het zwarte middenstuk. Gewoon echt niet van deze tijd. Natuurlijk, smaken verschillen, maar hier worden we licht melancholisch van. Vergelijk het ook eens met DALI, waar een fraaie lichte houtkleur mogelijk is. Misschien overdrijven we een beetje, maar het ontwerp is wel echt iets om bij voorbaat goed naar te kijken.
Muziek Ă la Edifier
Het gemak van aansluiten vervolgens is gelukkig wel iets wat heel erg van deze tijd is. Stroomkabels erin, aanzetten en klaar. Dat is het. De speakers verbinden automatisch met elkaar. Wil je er iets op aansluiten, kabel prikken en klaar.
We kozen voor de Bluesound Node om muziek te streamen. We sloten het aan met een AudioQuest Cinnamon. De Edifier S3000 Pro heeft een 6.5 inch driver voor de midden en lage tonen. Deze is voorzien van een aluminium kegel. De tweeters zijn vlakke ribbon tweeters, die zorgen voor die snelle hoge tonen. Om dat te testen, schakelen we uiteraard naar de HIFI.NL playlist. We beginnen met wat Michael Kiwanuka â Cold Little Heart. En dan gebeurt er iets bijzonders. Waar we net nog zo over het design struikelde, worden we nu betoverd door een stereobeeld dat ongekend goed is. De percussions die via het linkerkanaal een plekje in de kamer krijgen, zijn belachelijk helder. Het klinkt schoon en helder, terwijl we via de andere kant getrakteerd worden op een strak gegoten laag. Vol verbazing blijven we luisteren. Zodra de zang ingezet wordt, is het feestje compleet. En dan realiseren we ons pas, dat we hier luisteren naar een set van minder dan 700 euro.
Als we de vergelijking nog eens maken met de B&W 600 serie, die ernaast staat, geeft de Edifier S3000 Pro een compleet pretpakket. De versterker zit in de speakers gebouwd, evenals de DAC. Er zit een afstandsbediening bij, er is bluetooth 5.0 aptX HD, en de set is klaar voor high-res muziek.
We luisteren nog wat andere nummers van de lijst, maar zijn ook benieuwd hoe de Edifier S3000 Pro presteert op multimediagebied. We testen de speaker naast de pc voor een potje gamen, en naast de tv voor bij een serie en film. Op de pc spelen we Call of Duty en Red Dead Redemption. In beide gevallen zet de Edifier een uitstekende prestatie neer. Met de afstandsbediening kunnen we kiezen tussen 4 EQ-standen. Bij muziek ging de voorkeur uit naar monitor of classic. Nu bij het gamen ligt de voorkeur op dynamic. Zo is het geluid tijdens gamen ook het beste te omschrijven. Vooral het strakke laag zorgt voor veel intensiteit. Het is bijna te snijden de spanning.
Bij de tv zetten we de speakers ongeveer vier meter uit elkaar en slingeren we Netflix aan. We zitten midden in The Punisher en Deadly Class. Ook hier zorgt de dynamiek voor een waar spektakel. Het laag knalt heerlijk. De geluidseffecten zoals schoten en kogels die om de oren vliegen, worden gedragen door de vlakke tweeters. Door de brede plaatsing creëren we ook een breed geluid. Het is een prima opstelling voor mensen die zowel van muziek willen genieten en films willen beleven. De Edifier S3000 Pro profileert zich hiermee als een ware allrounder, en dat voor een hele betaalbare prijs.
Eindoordeel
De Edifier S3000 Pro verhult zijn ware identiteit. Een sleeper. Pas op het moment dat er muziek geluisterd wordt, komt de ware identiteit naar voren. We hadden echt een ander geluid verwacht. Misschien wat meer in de hoek van opgepompte pc speakers. Qua stereobeeld spelen de Edifiers de sterren van de hemel, zeker voor dat geld.
Toch zijn er ook wel wat kleine dingen die opvielen. Zoals pauze en play op de afstandsbediening. Dat werkt alleen als er een Bluetooth apparaat gekoppeld is. De crossover van hoog en middentonen kan anders uit de hoek komen met de voorkeursinstellingen van de EQ. Aan de andere kant, wil je dit niveau bereiken met losse speakers en versterker, dan kan dat best een opgave zijn. Zeker voor dat bedrag. Voor Allround gebruik is de Edifier S3000 Pro meer dan geschikt.
Conclusie
Wie een all-in one, one-stop-shop audioproduct zoekt, zal niet direct uitkomen op een actieve set van Edifier. De Edifier S3000 Pro heeft ons echter misleid met zijn voorkomen. Het stereobeeld met muziek is om van te smullen, de aansluitmogelijkheden zijn er bijzonder veel en de set is crossmediaal in te zetten. Het is een echte allrounder voor een zeer betaalbare prijs, en een aanrader mits het design bij de rest van je interieur past.
Edifier S3000 Pro
⏠699 | edifier.nl
Beoordeling: 4 / 5