NIEUWS

EJ Jordan Greenwich: monitorluidspreker met twee full-range drivers zonder cross-over

Sinan Kökbugur | 08 december 2022 | Fotografie Fabrikant

De Britse luidsprekerfabrikant EJ Jordan heeft een nieuw model gelanceerd genaamd Greenwich. De Greenwich is het tweede model met Ted Jordan's full-range driver in een door de BBC geïnspireerde kast. Net als de eerdere Marlow werkt de Greenwich zonder cross-overfilter.

EJ Jordan Greenwich

In navolging van het klassieke ontwerp van het eerste model, genaamd Marlow, van de in Groot-Brittannië gevestigde fabrikant EJ Jordan, is de nieuwe, grotere Greenwich gemaakt van hoogwaardig negen millimeter dik Baltisch berken multiplex, zwaar gedempt en afgestemd volgens het onderzoek naar luidsprekertechniek van de BBC in de jaren zeventig. Het grote verschil tussen “conventionele” BBC-luidsprekers en de modellen van EJ Jordan is de plaatsing van Jordan's eigen drivers. In plaats van tweeter en woofer, gescheiden door een complex elektrisch circuit, heeft de Greenwich twee identieke Jordan Eikona-drivers. De Eikona is een full-range driver waarvoor geen cross-over of extra units nodig zijn.

De vraag dient zich dan aan waarom de nieuwe Greenwich twee precies dezelfde drivers heeft in plaats van de gebruikelijke opstelling van tweeter en woofer. Directeur Colin Shelbourn geeft de volgende toelichting. “De Eikona full-range unit is iets speciaals, want hij dekt het grootste deel van het muzikale spectrum op een gedetailleerde, fase-coherente manier die bijna onmogelijk te bereiken is met traditionele units. Sinds we de Marlow hebben geproduceerd, zijn we overspoeld met verzoeken voor een grotere luidspreker, geschikt voor grotere kamers. Door een tweede Eikona toe te voegen, met een zorgvuldige hoeveelheid responsvorming, is het dynamische bereik enorm vergroot, terwijl alles wat de Marlow speciaal maakte behouden is gebleven. De Greenwich behoudt de kenmerkende delicatesse en snelheid van voorbijgaande respons van de Marlow, iets dat verloren zou gaan met een zwaardere, conventionele woofer. Het is een ongebruikelijke aanpak, maar werkt buitengewoon goed en behoudt de voordelen van een full-range driver. Het is een techniek die Ted Jordan gebruikte in zijn eigen ontwerpen.”

EJ Jordan Greenwich: technische pecificaties 

  • Gevoeligheid: 86 dB / 1 Watt
  • Impedantie: 16 Ohm (minimaal 12 Ohm)
  • Frequentiebereik: 44 Hz tot 18 kHz
  • Maximale belastbaarheid: 200 Watt piek
  • Aanbevolen versterker: 10 – 150 Watt
  • Interne bekabeling: Tom Evans-kabel
  • Aansluitingen: Tom Evans puur koperen aansluitklemmen
  • Afmetingen (H x B x D): 420 x 250 x 210 millimeter (inclusief connectoren)
  • Gewicht: 8,0 kilogram
  • Elke luidspreker is individueel genummerd op een lasergeëtste aluminium plaat die op het achterpaneel is bevestigd.

 

EJ Jordan Greenwich: prijs en leveringsinformatie

De EJ Jordan Greenwich worden verkocht via de website van EJ Jordan en kosten 4.950 Britse ponden per paar voor de uitvoering in walnoot en 5.150 Britse ponden per paar voor de uitvoering in tamo ash. Optioneel zijn statieven beschikbaar in twee hoogtes, t.w. 510 millimeter (420 Britse ponden) en 610 millimeter (450 Britse ponden).

Let op: deze prijzen zijn exclusief de lokale BTW en exclusief eventuele invoerheffingen, maar inclusief verzendkosten. Een belangstellende moet de plaatselijke BTW en eventuele invoerheffingen er dus nog zelf even bij optellen.


EDITORS' CHOICE