NIEUWSCreek

Creek Audio 4040A: gemoderniseerde geïntegreerde klassieker

Sinan Kökbugur | 06 december 2022 | Fotografie Fabrikant | Creek

Het Britse Creek Audio heeft de geïntegreerde versterker 4040A aangekondigd. De nieuwe 4040A is volgens de fabrikant ontworpen om de essentie van de originele CAS4040 uit 1982 te reproduceren. Intussen is natuurlijk wel nieuwe techniek waaronder digitale functies in de nieuwe 4040A verwerkt.

Creek Audio 4040A

De 4040A van Creek Audio bevat drie analoge lijningangen, waarvan twee uitgevoerd in cinch en één paar volledig gebalanceerde XLR-aansluitingen. De elektronische volumeregeling regelt het volume in stapjes van 1 dB over een bereik van 70 dB. De gebruiker heeft verder een balansregeling en een toonregeling.

De Aux2-ingang is een lijningang maar deze kan optioneel geschikt gemaakt worden voor aansluiting van een draaitafel. De speciale hoofdtelefoonversterker kan een breed scala aan hoofdtelefoons aansturen via een op het voorpaneel gemonteerde jackplug-aansluiting.

Helemaal met de tijd mee zijn er ook digitale ingangen, t.w. 1 x optisch, 1 x coaxiaal (cinch) en 1 x USB type B en de kers op de taart is bluetooth-connectiviteit versie 5.0 met ondersteuning van aptX. Een ESS Sabre DAC-chip van het type ES9023 vertaalt het digitale signaal naar analoge muziek.

De sleutel tot de indrukwekkende prestaties van de 4040A geïntegreerde versterker ligt volgens de fabrikant in de hoogfrequente voeding, die is geoptimaliseerd voor audio-elektronica. De prestaties van de 4040A zouden niet worden beïnvloed door de kwaliteit van het net of de spanningsstabiliteit. In tegenstelling tot de meeste conventionele versterkers, is de voeding van 250 Watt spanningsgestabiliseerd, waardoor hij zijn uitgangsvermogen kan verdubbelen telkens wanneer de impedantie wordt gehalveerd, ongeacht de netspanning.

Creek Audio geeft een vermogen op van 35 Watt per kanaal aan acht Ohm en 70 Watt per kanaal aan vier Ohm. Het opgegeven frequentiebereik is 1 Hz tot 50 kHz (+/- 3 dB). De kanaalscheiding is groter dan 100 dB bij 1 kHz en de A-gewogen S/R-verhouding is 102 dB. De dempingfactor is 400 bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm.

De 4040A is een compacte versterker en meet slechts 21,5 x 6 x 25,5 centimeter, inclusief voetjes aan aansluitingen. Het gewicht is twee kilogram.

De Creek 4040A zal begin 2023 verkrijgbaar zijn met de keuze uit een zilveren of zwarte frontplaat. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE