NIEUWSiEar Tilburg

Derde generatie Monitor Audio Platinum op Audio Show iEar'

Aan primeurs geen gebrek op de Audio Show iEar'. Zo ook niet bij Monitor Audio, dat voor de allereerste keer de schijnwerpers op de gloednieuwe, derde generatie Platinum-serie luidsprekers heeft gezet. In de ruimte van de Engelse luidsprekerfabrikant, waar we net als in Brussel ook de Silver 100 Limited Edition jubileumspeaker weer treffen, zijn meerdere modellen uit de nieuwe reeks te ontmoeten. 

De Monitor Audio Platinum Series 3G bestaat in totaal uit vier modellen: de Platinum 100 3G monitor (foto rechts), 200 en 300 3G vloerstaanders en de C250 3G center, alle in in Piano Ebony, Piano Black of Pure White Satin. De serie, die dus mikt op stereo en op surround, is ten opzichte van eerdere generaties voorzien van nieuwe techniek, waaronder de MPD III High-Frequency Transducer. 

Micro Pleated Diaphragm

Elk model in de Platinum Series 3G is voorzien van de nieuwe derde generatie Micro Pleated Diaphragm (MPD III) hoogfrequente driver. Deze tweeter, ontwikkeld door de akoestische ingenieurs van Monitor Audio bij het maken van het 'Concept 50'-prototype van het bedrijf, werd eerder dit jaar onthuld, eveneens ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het merk. 

De MPD III introduceert technologie die volgens Monitor Audio vervorming vermindert en de frequentierespons afvlakt, terwijl de geoptimaliseerde golfgeleider een sterk gecontroleerde directiviteit biedt, waardoor zowel het geluidsbeeld als de gevoeligheid worden verbeterd.

RDT III-conus

Naast de MPD III-transducer voor hoge frequenties, omvatten andere akoestische vernieuwingen de RDT III-conus die wordt gebruikt op alle Platinum Series 3G middentoners en woofers. De extreem sterke conus is opgebouwd uit drie verschillende lagen.

Een Nomex honingraatkern is ingeklemd tussen een ultradunne en ultrastijve C-CAM (keramisch gecoate aluminium) laag en een dubbele laag unidirectionele koolstofvezel, die gelaagd en onder een hoek van 90 graden aan elkaar zijn gehecht voor nog meer kracht. De lichte maar sterke RDT III-conus werkt als een zuiger, en wanneer gekoppeld aan de nieuwste geoptimaliseerde en voorgevormde conus-surround en zwarte spider, kunnen de Platinum Series 3G-midden- en basdrivers de laagste vervorming leveren van alle luidsprekers in de geschiedenis van Monitor Audio, aldus de ontwerpers.

De speciale middentoner die wordt gebruikt in de modellen Platinum 200 3G en Platinum 300 3G-modellen is voorzien van verschillende belangrijke verbeteringen die helpen om een soepelere overgang over het frequentiebereik te creëren en een meer consistente cross-over te leveren met de MPD III-tweeter.

De derde generatie Monitor Audio Platinum is vanaf komende maand op de markt. 


EDITORS' CHOICE