NIEUWSGrado

Grado GW100x: tweede generatie draadloze hoofdtelefoon met open oorschelpen

Sinan Kökbugur | 16 november 2022 | Fotografie Fabrikant | Grado

De Amerikaanse hoofdtelefoonbouwer Grado Labs heeft zijn bestaande draadloze model GW100 verbeterd en opnieuw uitgebracht als GW100x. De nieuwe GW100x heeft net als zijn voorganger draadloze connectiviteit gecombineerd met open oorschelpen. Grado heeft ook de accuduur flink verbeterd en de nieuwe hoofdtelefoon kan, afhankelijk van het volume, bijna twee etmalen muziekplezier geven voordat hij weer moet worden opgeladen.

Grado GW100x

Grado Labs bracht in de herfst van 2018 de GW100 uit en dit was de eerste draadloze hoofdtelefoon met open oorschelpen. De GW100x is de opvolger en de fabrikant belooft betere drivers, betere software, moderne Bluetooth-technologie en een hoger uithoudingsvermogen van de batterij.

De GW100x heeft dynamische drivers met een diameter van 44 millimeter. Deze X-serie drivers zijn van de vierde generatie en hebben volgens de ontwerpers een krachtiger magnetisch circuit, een spreekspoel met verminderde effectieve massa en een opnieuw ontworpen membraan. Volgens de ontwerpers zijn de drivers efficiënter en produceren ze tegelijkertijd minder vervorming.

Vier jaar is een lange tijd als het gaat om Bluetooth-technologie. De GW100x heeft ondersteuning voor Bluetooth 5.2 gekregen. Hierdoor krijgt de draadloze verbinding een groter draadloos bereik en een betrouwbaardere en stabielere verbinding. De GW100x ondersteunt ook aptX Adaptive naast de meer standaard AAC- en SBC-codecs. Het schakelen tussen twee apparaten is volgens de fabrikant ook makkelijker geworden.

De verhoging van de speelduur van de hoofdtelefoon is misschien wel de meest gewenste verbetering en de verlenging is o.a. te danken aan de meer energiezuinige Bluetooth-technologie. De vier jaar geleden uitgebrachte GW100 kon circa 15 uur spelen en de nieuwe GW100x kan volgens de fabrikant 46 uur muziek maken. Opladen van de 850 mAh batterij kost ongeveer twee uur. Mocht de batterij van de hoofdtelefoon leeg zijn, is er altijd nog de mogelijkheid om de meegeleverde kabel te gebruiken om bedraad muziek te luisteren.

Uiteraard hebben de makers ook een microfoon geplaatst voor de beantwoording van telefoontjes en er zijn ook bedieningselementen op de oorschelpen geplaatst.

Grado GW100x: prijs en leveringsinformatie

De Grado GW100x staat op de website van Grado Labs voor 275 dollar. De dollarprijs is niet meer dan een indicatie want Grado Labs verzendt niet rechtstreeks naar een adres buiten de VS. De officiële prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. Een belangstellende moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, mogelijke invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE