NIEUWSRik Stoet

DAE Show-Visit: Rik Stoet met Takumi op Dutch Audio Event

Wie ons complete verslag van het Dutch Audio Event heeft gelezen, heeft daarin ook de ruimte van Rik Stoet voorbij zien komen. Althans, één van de ruimtes. Die op de foto hier rechts, om precies te zijn. Maar: er waren in de Koningshof maar liefst twee ruimtes 'gecureerd' van Rik Stoet, en op die tweede zouden we nog even terugkomen...

In die tweede ruimte stond namelijk een zeer fraaie set met een Takumi draaitafel, Moonriver versterkers en DaSL luidsprekers. En daar horen per component wat bijzonderheden bij die we graag nog even uitlichten.

Takumi TT level3.1

Laten we beginnen bij de bron. Een klassieke draaitafel met alle kwaliteiten die een Takumi zo aantrekkelijk maakt. Verkrijgbaar in een massief beuken of walnoot basis met zwarte acryl boven- en onderplaat.

De schakelaars voor toerental en armlift zijn vormgegeven zoals in de 70-er jaren, niet alleen makkelijk in gebruik maar ook gewoon erg leuk. Een grammofoonplaat ligt direct op de Delrin platter, er mag geen mat worden gebruikt. Het lager van een keramiek as in een bronzen huis met minerale olie zorgt voor een stille loop. Magneten verlagen de kogeldruk onderin het lager. Als toonarm is gekozen voor de dubbel-cardanisch opgehangen titanium arm van de eerdere draaitafel, de Takumi TT level 2.1 De snelheid wordt geregeld door een microcontroller gestuurde DC motor met Hall sensors zowel in de motor als onder de aluminium subplatter.

Moonriver 505 phono en 404 geïntegreerd

Een primeur! De 505 van Moonriver is een heerlijke phonoversterker. Alle parameters voor MM en MC zijn per ingang instelbaar en worden opgeslagen in het geheugen. "Eindelijk een versterker waar je een draaitafel met drie armen direct op kan spelen", aldus Rik Stoet.

De 404 geïntegreerde versterker was dan geen noviteit meer, maar zeker wel het vermelden waard! Deze versterker heeft ’n tikje “buis” karakter. Toch worden moeilijkere luidsprekers met gemak aangestuurd. Leuk dat deze versterker een tape-monitor heeft en ’n stereo/mono schakelaar. De Pre-sectie van de 404 is discreet opgebouwd en dat hoor je, de weergave is mooi gedetailleerd.

DaSL M.ONE luidspreker

Dan nog een highlight: DAE was namelijk de allereerste introductie van de DaSL M.ONE, het resultaat van "een speurtocht naar geluid waarbij je een lach op je gezicht krijgt, die niet meer weg is te krijgen."

"Perfectie was niet het doel, wèl muzikaliteit, dynamiek en stem echtheid. De M.ONE verrast, ontroert en nodigt je uit te blijven luisteren, tot in de kleine uurtjes." Het ontwerp van de kast is gebaseerd op de aanbevelingen uit het BBC rapport over kastontwerp. Elk materiaal is uitdrukkelijk gekozen om een bepaald resultaat te bereiken. Zo is de kast zelf van dun berken multiplex, de verbindingslatten zijn van massief beuken en demping en vulling bestaan uit bitumen, jute en gewassen schapenwol. De lage tonen luidsprekerunit is speciaal voor de M.ONE ontwikkeld. De papieren conus is in rubber opgehangen in een gegoten frame. De lange spoel beweegt in een magnetisch veld dat is opgewekt met een werkelijk enorme AlNiCo magneet. Deze driver is eigenlijk en kunststukje op zichzelf! Voor de hoge tonen is gekozen voor een Audax tweeter, beide units vullen elkaar erg goed aan. Het filter is opgebouwd met componenten van Mundorff, de bedrading is van vandenHul.

Sidenote: deze luidspreker vraagt om vermogen. Een stevige versterker zoals de Moonriver drijft de DASL tot fantastische prestaties met een stevige dosis magie! 

Lees hier ons volledige verslag.

MERK

EDITORS' CHOICE