Advance Paris A12 Classic: hybride multifunctionele dual mono krachtpatser

De Franse fabrikant Advance Paris heeft de A12 Classic aangekondigd, een potige geïntegreerde versterker met veel aansluitingen en buizen in de voortrap. Ja, de nieuwe A12 Classic heeft met name uiterlijke kenmerken van de A10 Classic maar onder de kap worden de verschillen al snel duidelijk. Naar verwachting komt de A12 Classic tegen het einde van deze maand op de markt.

Advance Paris A12 Classic: dual mono opbouw

We beginnen met de basis van de versterker en dat is natuurlijk de voeding. Onder de kap bevinden zich twee ringkerntransformatoren die onderdeel zijn van twee aparte voedingen per kanaal. De A12 Classic is dual mono opgebouwd en dat is een fundamentele wijziging vergeleken met de A10 Classic (lees ook onze recensie over de A10 Classic).

Advance Paris A12 Classic: hybride ontwerp

In het voorversterker gedeelte zijn buizen geplaatst. Voor de eindtrappen is niet gekozen voor buizen, omdat Advance Paris kiest voor voldoende kracht, dynamiek en betrouwbaarheid. De A12 Classic kan 190 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en 280 Watt aan vier Ohm en dit soort cijfers zijn moeilijk te bereiken met buizen, nog even los van wat dat dan zou moeten kosten. Het hybride ontwerp zorgt voor een prettige muzikale sound, maar daarnaast ook voor optimale controle over de luidsprekers.

Een ander onderscheidend kenmerk van de versterkers van Advance Paris is de High Bias-schakeling, waardoor de versterker lagere vermogens naar keuze kan versterken in klasse A. Afhankelijk van het type luidspreker kan zo de optimale versterkerinstelling worden gekozen. Voor moeilijk aanstuurbare luidsprekers is High Bias (klasse A) vaak niet de ideale optie, maar luidsprekers met een behoorlijk hoog rendement kunnen juist gebaat zijn met de High Bias instelling. Erg leuk om mee te experimenteren door simpelweg een knopje op de achterkant te verschuiven. De verschillen kunnen klein, maar ook verrassend groot zijn en dat ligt dus aan de specifieke situatie.

Advance Paris A12 Classic: veel aansluitingen

De nieuwe versterker heeft een zodanige hoeveelheid en diversiteit aan aansluitingen dat het bijna niet denkbaar is dat de gebruiker tekort zou komen. Naast twee analoge XLR ingangen en een extra XLR Pre-out uitgang is er ook een minder gebruikelijke AES/EBU-aansluiting. Daarnaast ook nog USB-A, USB-B en voor beeldbronnen ook nog HDMI-ARC voor TV geluid en HDMI–Audio. Deze laatste kan gebruikt worden voor Blu-ray spelers die een separate HDMI-audio uitgang hebben of onttrekt aan het aangeboden signaal (bijv. een gameconsole) via HDMI het audiosignaal en converteert dit via de interne DA-converter tot een analoog signaal dat wordt aangeboden aan de versterker.

Voor de liefhebbers van vinyl is er een instelbare draaitafelingang voor MM-elementen (ingangscapaciteit naar keuze 100, 200 of 300 pF) en MC elementen voorhanden (high en low input).

Advance Paris A12 Classic: voorzien van DA converter

Geheel met de tijd me heeft de A12 Classic en DA-converter aan boord. Het hart is een DAC-chip van Texas Instruments van het type TI PCM1796 chip die een resolutie tot 32-bit/768 kHz kan verwerken.

Via de asynchrone USB-B ingang, voorzien met de nieuwste XMOS chip (xCore 200-XU208-256-TQ64), kunnen Hi-Res muziekbestanden zoals DSD84, DSD128 en DSD256, zowel directe DSD- als DSD over PCM (DoP)-modi, worden afgespeeld.

Advance Paris A12 Classic: hoofdtelefoonversterker met twee aansluitingen

De A12 Classic heeft de beschikking over twee hoofdtelefoon uitgangen (3,5 en 6,3 mm jack) die worden gevoed door een aparte hoofdtelefoonversterker. Voor een optimale aanpassing aan de hoofdtelefoon kan de uitgangsimpedantie en de versterkingsfactor worden aangepast door middel van schakelaars op de achterzijde. Er zijn niet veel geïntegreerde versterkers die deze mogelijkheid bieden.

Advance Paris A12 Classic: bluetooth-connectiviteit

Advance Paris is naar eigen zeggen sinds de opkomst van de Bluetooth aptX standaard een specialist op dit gebied. De A12 Classic is voorzien van een slimme noviteit:?een digitale ingang voor een optionele Advance X-FTB01 of X-FTB02 Bluetooth ontvanger. In tegenstelling tot veel andere Bluetooth ontvangers, die zijn uitgerust met een relatief eenvoudige ingebouwde DAC, maakt de X-FTB een directe verbinding (Direct Path) met de DA-converter in de versterker zelf.

Advance Paris A12 Classic: prijs en leveringsinformatie

De Advance Paris A12 Classic komt vermoedelijk eind oktober op de markt. De adviesprijs is net geen 2.700 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE