De Advance Paris A10 Classic is een hybride geïntegreerde versterker

Het Franse audiobedrijf Advance Paris heeft de A10 Classic aangekondigd, een geïntegreerde versterker die voorzien is van analoge en digitale ingangen. Naar eigen zeggen heeft het merk traditioneel een opvallende rol gespeeld met geïntegreerde versterker/DAC modellen in de prijsklasse tot circa 1.500 euro. Bekende voorgangers zijn de modellen MAP 308, X-i120 en X-i125. De opvolger A10 Classic is wel even anders, want het nieuwe model heeft een buizenvoorversterker.

Advance Paris A10 Classic: buizen in de voortrap

Voor het eerst worden in het voorversterker gedeelte vacuümbuizen ingezet om het audiofiele karakter van dit apparaat te onderstrepen. Voor de eindversterker heeft het Franse Advance Paris niet gekozen voor buizen, omdat Advance Paris kiest voor voldoende kracht, dynamiek en betrouwbaarheid. De Advance Paris A10 Classic kan 2 x 130 Watt (8 Ohm), 2 x 190 Watt (4 Ohm) en 2 x 250 Watt (2,66 Om) leveren. Een ander onderscheidend kenmerk van de versterkers van Advance Paris is de High Bias-schakeling, waardoor de versterker lagere vermogens zal versterken als een klasse A versterker (dit is schakelbaar). Afhankelijk van het type luidspreker kan zo de optimale versterkerinstelling worden gekozen. Voor moeilijk aanstuurbare luidsprekers is High Bias (klasse A) vaak niet de ideale optie, maar luidsprekers met een behoorlijk hoog rendement kunnen juist gebaat zijn met de High Bias instelling. Erg leuk om mee te experimenteren. De verschillen kunnen klein, maar ook verrassend groot zijn.

De nieuwe A10 Classic heeft ruim voldoende analoge en digitale ingangen ter beschikking. Daarnaast ook nog USB-A, USB-B en voor beeldbronnen ook nog HDMI-ARC (voor tv-geluid) en HDMI–Audio. Deze laatste kan gebruikt worden voor Blu-ray spelers die een separate HDMI-audio uitgang hebben of onttrekt aan het aangeboden signaal (bijv. een gameconsole) via HDMI het audiosignaal en converteert dit via de interne DA-converter tot een analoog signaal dat wordt aangeboden aan de versterker.

Voor de liefhebbers van vinyl is er een zeer uitgebreide phono-ingang voor mm-elementen met een instelbare ingangscapaciteit van 100, 200 of 300 pF.

Ook deze versterker heeft en DA-converter aan boord. In de A10 Classic wordt gebruik gemaakt van de befaamde AKM AK4490 DAC-chip die signaal tot een resolutie van 32-bit/768 kHz kan verwerken. Via de asynchrone USB–B ingang, voorzien van de nieuwste XMOS chip (xCore 200-XU208-256-TQ64), kunnen hi-res muziekbestanden zoals DSD64, DSD128 en DSD256, zowel directe DSD- als DSD over PCM (DoP)-modi, worden afgespeeld.

Bluetooth-connectiviteit is niet standaard ingebouwd, maar kan worden toegevoegd. De A10 Classic is voorzien van een digitale ingang voor een optionele Advance?X-FTB01?of X-FTB02 bluetooth ontvanger. In tegenstelling tot veel andere bluetooth ontvangers, die zijn uitgerust met een relatief eenvoudige ingebouwde DAC, maakt de X-FTB een directe verbinding (Direct Path) met de hoogwaardige DA-converter in de versterker zelf.

De A10 Classic onderscheidt zich ook door de praktische éénknopsbediening, waarmee onder andere volume, ingangskeuze, toonregeling voor lage en hoge tonen (uitschakelbaar), balans en andere instellingen ingesteld kunnen worden. Een IR-systeemafstandsbediening wordt meegeleverd.

Advance Paris A10 Classic: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe A10 Classic komt aan het einde van deze maand op de markt. De adviesprijs is net geen 1.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE