NIEUWSVortex Hifi

DAE Show-Visit: Daluso op Dutch Audio Event 2022

Ed Doggen van Daluso combineert moeiteloos de tuning devices van Harmonix met de speakers van Jern en de immuniteit-technologie van Vortex HiFi, onlangs door ons lezerspanel aan de tand gevoeld.

Bij Daluso is levendigheid het trefwoord. Check de website maar: geen strakke, koude plaatjes met alu-frontjes, maar ruwe tekeningen van mannen op bas en trompet – jazz in New York. Ed speelde op de show met de Jern 15. Zijn top-3 komt dan ook voorbij: Toccata con fuga, misschien wel het beroemdste orgelwerk van Bach, de witte blues van John Mayall in het nummer California en Sympathy van Steve Rowland & The Family Dogg. 

Op DAE pakte Daluso uit met onder meer Jern. Hier geen volledige Reimyo/Harmonix setup van 100.000 euro, maar een volwaardig experiment van de specialist uit het Limburgse Echt. Er speelden namelijk Jern 15-luidsprekers, tijdens een lopende demo, in een eenvoudige opstelling met een 15 jaar oude Auranote-versterker/cd-speler/FM-radio alles-in-één combo. Niets bijzonders zou je zeggen? Het was echter de bewuste keuze van Ed Doggen om een ??zeer laagdrempelige demo te geven voor veeleisende mensen die gewoon naar muziek willen luisteren en ervan willen genieten. "Niet voor "audiofools" die naar adem snakkend geobsedeerd zijn door hifi of high-end." De ruimte van 30 vierkante meter werd daarom getuned met 'Harmonix Room Tuning Devices' en elektrosmog aangestuurd door verschillende Vortex HiFi Optimizers en wat Hijiri HPC-bekabeling.

Alleen (XR)CD's werden gebruikt als muzieksoftware. Te zien waren JERN 11, 12WS, 14EH en de W8, samen met ISOL-8 en Vortex HiFi. De kamer was zeer bescheiden en huiselijk ingericht. “Daluso wil altijd indruk maken door een mooi geluid, niet door een mooie presentatie." Veel bezoekers voelden zich erg op hun gemak bij het zitten en lopen in de kamer, ontspannen kijken en luisteren. "Wat een geluidsbeeld", "Wat een diepe en aanwezige bas voor zulke kleine luidsprekers", "Echt indrukwekkend", "Waar is de subwoofer!?" en "Heel ... heel muzikaal" waren enkele van de opmerkingen die we er op konden tekenen. Volgens Ed mocht hij zeker tientallen keren op de vraag over de sub rekenen. "Je hoort wat je ziet, geen sub" was zijn antwoord. Meer dan 80 mensen deden een poging om een ??JERN 12WS op te tillen en waren verbaasd over het gewicht ervan. "Dat is Cast Iron!". Velen verraste, aangenaam geschokte, enthousiaste en blij lachende gezichten die hier de zaal verlieten.

Zondag kwam er een ??showreporter van het Britse tijdschrift 'The EAR' langzaam de kamer binnenlopen. "Wat een geweldig geluid. Welke Jerns spelen? Ik heb enige tijd geleden een paar beoordeeld, maar dit is echt geweldig, in zo'n kleine en eenvoudige opstelling.” 

In bovenstaande video vertelt Ed er graag zelf nog wat over, van de gietijzeren speakers van Jern tot de oplossingen van Vortex en Harmonix waarmee de ruimte in de Koningshof zijn aangepast om de muziekbeleving naar een hoger niveau te brengen. "Voodoo? Welnu, er zit heel wat technisch onderzoek achter!"

Lees ook hele verslag van Dutch Audio Event 2022

MERK

EDITORS' CHOICE