NIEUWSVestlyd

Het nieuwe Deense Vestlyd lanceert zijn eerste producten

Vestlyd is een nieuw Deens luidsprekermerk dat vandaag zijn eerste producten aan de wereld heeft gepresenteerd. Het nieuwe merk heeft ‘Live Louder’ als slogan en de eerste twee luidsprekermodellen hebben een klassiek retro-ontwerp en een volgens de fabrikant open en dynamisch geluid.

Vestlyd: een nieuw luidsprekermerk uit Denemarken

Vestlyd is weliswaar een nieuw merk, maar is feitelijk een loot aan de stam van moederbedrijf Nordic Hi-Fi A/S. Nordic Hi-Fi is oorspronkelijk ontstaan als onderdeel van winkelketen HiFi Klubben, maar is nu een onafhankelijke onderneming met een eigen ontwikkelingsteam. De producten worden verkocht via HiFi Klubben en geëxporteerd naar vrijwel alle landen van Europa.

“The best moments in life are the loudest,” aldus een samenvatting van de bedrijfsfilosofie van de mensen achter Vestlyd. Deze naam is niet toevallig gekozen. ‘Vest’ geeft aan dat de luidsprekers in het westen van Denemarken zijn ontwikkeld en verwijst direct naar het monitorachtige geluid waar de oude JBL-luidsprekers om bekendstonden. Die werden oorspronkelijk ontwikkeld in Los Angeles, aan de Amerikaanse westkust.

Het woord ‘lyd’ – Deens voor geluid – is ook een bewust onderdeel van de naam. De focus op de geluidskwaliteit van deze nieuwe luidsprekers is namelijk enorm, zegt CEO Henrik Reinholdtsen van Nordic Hi-Fi, het moederbedrijf achter Vestlyd: “Vestlyd is ontstaan uit bewondering voor de klassieke monitorluidsprekers, waarbij dynamiek, geluidsdruk en het livegevoel belangrijker zijn dan design. Het doel van Vestlyd is om iedereen terug te brengen naar een tijd dat luidsprekers ook echt LUIDsprekers waren. Toen hun functie belangrijker was dan de vorm. Tegenwoordig is dat wel anders – nu zijn design en esthetiek vaak het belangrijkste en speelt de geluidskwaliteit een ondergeschikte rol. En als je ze vergelijkt met een gewone “powerluidspreker” heeft een Vestlyd een veel strakker, muzikaler en gedetailleerder geluid. En ze zijn veel vergevingsgezinder dan echte studiomonitoren. Je krijgt dus eigenlijk het beste van twee werelden, en dus noemt Vestlyd zijn nieuwe luidsprekers powermonitors.”

De eerste twee producten van Vestlyd zijn dus passieve tweeweg luidsprekers. Het kleinste model heet V12C en de V15C is iets groter. Op het eerste gezicht lijkt een Vestlyd op een uit de kluiten gewassen Marshall-monitor. En de retro-associaties zijn duidelijk, bijvoorbeeld naar Tannoy, Cerwin-Vega, de L100 van JBL en vergelijkbare, klassieke retro-/monitorversterkers.

Het opvallende uiterlijk met ogenschijnlijk één grote driver is gebaseerd op een zogenoemde ‘coaxiale’ luidspreker, waarbij al het geluid uit hetzelfde centrale punt komt. Het is echter niet één driver. De in het midden geplaatste tweeter is een één inch compressiedriver die fysiek in de achterkant van het motorsysteem van de woofer is geschroefd. Er is ook veel tijd en energie gestoken in de spreiding en compressie van de tweeter, en als je de speakers ziet en optilt, voel je meteen dat dit niet alleen voor de lol is gedaan.

“Vestlyd heeft een mooi hifigeluid, maar het is tegelijkertijd een dikke middelvinger naar blikkerige Bluetooth-luidsprekers. Of je nu luistert naar hiphop, elektronische muziek, keiharde gitaren, klassiek of bigband-jazz, je hoort echt een schitterende dynamiek. Het geluid wordt eruit geramd, met een kracht die je met je hele lichaam voelt. Maar ook met een helderheid en detaillering waardoor het lijkt alsof je er echt bij bent. Vestlyd wordt een groot succes, dat weet ik zeker! Wij zijn in ieder geval al heel enthousiast. Dit moet je gewoon ervaren,” aldus de aanprijzing door Christoffer Arensbach, CEO van HiFi Klubben.

Vestlyd V12C en V15C: prijzen en leveringsinformatie

De Vestlyd is passief en verkrijgbaar in twee varianten. De V12C heeft een driver met een diameter van 12 inch en de V15C doet daar met een diameter van 15 inch een schepje bovenop. De prijs is net geen 1.300 euro per paar voor de V12C en de V15C gaat voor net geen 1.800 euro over de toonbank. Optioneel kan voor beide modellen een set stands worden geleverd. Een belangstellende kan de luidsprekers zien en horen bij HiFi Klubben.

MERK

EDITORS' CHOICE