NIEUWS

Stratton Acoustics is een nieuwe Engelse luidsprekerfabrikant en het eerste product is de Elypsis1512

Sinan Kökbugur | 20 september 2022 | Fotografie Fabrikant

Stratton Acoustics is een heel jong Engels bedrijf en heeft onlangs zijn eerste product gelanceerd, t.w. een luidspreker genaamd Elypsis 1512. Het is geen goedkope luidspreker en we weten ook niet of de Elypsis 1512 in de Benelux gedistribueerd zal gaan worden. Het is in elk geval een opvallend ontwerp en volgens de makers heeft de Elypsis 1512 moderne techniek aan boord.

Stratton Acoustics Elypsis 1512: fullrange luidspreker

Stratton Acoustics werd in april gelanceerd door het in het in Groot-Brittannië gevestigde ontwerpadviesbureau Innovation Developments. Het initiatief wordt beschreven als een “passieproject” van één van de oprichters om “luidsprekers te maken die puur over de muzikale ervaring gaan en niet over de specificaties”. Met wat extra deskundige hulp is het resultaat de Elypsis1512, ontworpen om “de diepgewortelde opwinding van de jaren zeventig van grootschalige studiomonitors na te bootsen,” gecombineerd met moderne akoestiek en design, aldus de verklaring van Stratton Acoustics.

De Elypsis 1512 is een quad reflex drieweg passieve luidsprekersysteem en is gemaakt van volledig geschoord berkenmultiplex. De debutant wordt beschreven als onbeschaamd groot en onhaalbaar zwaar. De afmetingen zijn 100 x 90  x 50 centimeter (B x H x D) de Elypsis 1512 weegt 120 kilogram en dat is zonder de optionele Voronoi-standaard. Het systeem zou een hoge geluidsdruk moeten kunnen produceren met twee 15-inch woofers, een 12-inch middentoner en een 1,2-inch tweeter met golfgeleider en een soft dome en mechanische ontkoppeling. De cross-overfrequenties liggen op 325 Hz en 2 kHz.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 50 Hz tot 18 kHz (+/- 2 dB). Op niveau -6 dB haalt de Elypsis 1512 een laagweergave van 28 Hz. Het frequentiebereik is cijfermatig niet indrukwekkend, maar dat zegt niet per definitie iets over de klank. Wel indrukwekkend is de hoge gevoeligheid, t.w. 95 dB (2,83 Volt / 1 meter). De impedantie is acht Ohm (10 Ohm tussen 100 Hz en 10 kHz). Het maximum Sound Pressure Level (SPL) is “disconcerting”, hetgeen in het Nederlands “verontrustend” of "ontregelend" betekent.

En wat kost al dit fraais? De Stratton Acoustics Elypsis1512 is nu verkrijgbaar, geprijsd op 45.000 Britse ponden per paar voor de 'Pure' vorm, met een keuze uit een zwarte of witte kastafwerking. Dan is er ook de 'Bespoke'-versie met een ruimere keuze aan interne en aanpasbare afwerkingen, plus de anders optionele grille voor 50.000 Britse ponden. De klant kan ook kiezen voor de volledig op maat ontworpen en unieke 'Absolute'-variant. De optionele roosters zijn 2.500 Britse ponden en de extra Voronoi stands leggen daar nog eens 5.000 Britse ponden bovenop.

Meer weten? Kijk dan op de website van Stratton Acoustics.


EDITORS' CHOICE