NIEUWSNagra

Nagra presenteert zijn eerste draaitafelelement

Sinan Kökbugur | 16 september 2022 | Fotografie Fabrikant | Nagra

Het in Zwitserland gevestigde Nagra heeft zijn allereerste draaitafelelement aangekondigd. Het is een MC-element en volgens de fabrikant is het nieuwe element van referentiekwaliteit en het ultieme gezelschap voor de Reference Anniversay Turntable, de vlaggenschipdraaitafel van het bedrijf.

Nagra Reference MC-cartridge

Het Reference MC-element is volgens de Zwitserse fabrikant Nagra het product van een aantal jaren intensief onderzoek aangevuld met uitgebreide luistertests. Het nieuwe MC-element zal straks verkrijgbaar zijn in zowel vier als zes Ohm varianten. De vier-Ohm versie is ontworpen als een optimale match voor Nagra's aanstaande phono-versterker HD PHONO, die naar verwachting in 2023 zal worden uitgebracht.

De Reference MC-cartridge bevat volgens de ontwerpers een aantal belangrijke en unieke elementen bevat. Terwijl traditionele transducers met bewegende spoel een enkellaags spoellichaam gebruiken, maakt de Nagra Reference-cartridge gebruik van een meerlaagse transducer met een dubbellaags spoellichaam dat is gewikkeld met twintig hyperzuivere zilveren wikkelingen in de zes-Ohm versie en twaalf hyperzuivere wikkelingen in de vier-Ohm versie. Het dubbele spoellichaam resulteert in een verlaging van de impedantie met een minimale vermindering van het uitgangsvermogen. De zes-Ohm versie heeft een uitgangsniveau van 0,45 mVolt (@ 5 cm/s). De vier-Ohm versie kan 0,30 mVolt (@ 5 cm/s) leveren.

Nagra heeft een stijve robijnkleurige cantilever gemaakt met een zeer sterke titaniumstructuur met een diamantachtige coating (DLC). Deze coating zorgt ervoor dat er geen elektrische stroom tussen de dubbele spoellichamen komt. De titaniumstructuur die wordt gebruikt in de interface van het spoellichaam en de cantilever pakt een traditionele resonantiebron aan en zorgt volgens Nagra voor een aanzienlijke vermindering van trillingen die geen verband houden met het muzikale signaal. De eigenlijke styluspunt is een in Zwitserland geproduceerd Fritz Gyger S-profiel dat is gekozen vanwege de combinatie van het ophalen van details en muzikaliteit.

Nagra Reference MC-cartridge: gebruik van Exium AM in de behuizing

Naast de uitgebreide focus op het motorsysteem en de groove/stylus/cantilever-interface, heeft het team van ingenieurs en ontwerpers van Nagra veel aandacht besteed aan de behuizing van de Reference-cartridge. Uitgebereid wetenschappelijk onderzoek leidde het team naar een unieke, non-ferro legering die Exium AM is genoemd. Exium AM is het resultaat van materiaalonderzoek in de ruimtevaart en een samenwerking tussen de CNES (het Franse equivalent van NASA), de Ecole de Mines de Paris en het Franse bedrijf LBI. Het werd ontwikkeld om tegemoet te komen van een behoefte aan een legering met zeer hoge dempingseigenschappen, een noodzakelijk attribuut voor een bepaalde Mars-missie die tot doel had minuscule seismische activiteiten op de rode planeet te meten.

Als gevolg hiervan heeft het nieuwe MC-element van Nagra een Exium AM inlay op de kritische interface tussen de cartridgemotor en de cartridgebehuizing. Nagra's 70th Anniversary Reference draaitafelplateau heeft ook een nauwkeurig CNC-gefreesde ring van Exium AM.

Nagra's gebruik van Exium AM is overigens exclusief want Nagra heeft als enige het wereldwijde recht verkregen om Exium AM in audioproducten te gebruiken.

Om een element met een optimaal gewicht voor de Reference Anniversary-toonarm te produceren, met behoud van hoge interne dempingseigenschappen, is een supermagnesiumlegering voor de balans van de cartridgebehuizing gebruikt.

Nagra Reference MC-cartridge: prijs en leveringsinfomatie

We hebben nog geen leveringsinformatie en prijs voor de Benelux vernomen.


EDITORS' CHOICE